Buna ziua.
Am depus cerere pentru reluarea activitatii dupa concediu de crestere copii pana la 2 ani.
Azi am fost la interviul programat cu domnul director. Mi s-a comunicat urmatorul lucru: Postul de dactilograf nu mai este de actualitate deoarece toate serviciile si compartimentele functionale din unitate detin calculatoare si fiecare isi face singur lucrarile. Deci postul meu se desfiinteaza. Pot intra in somaj cu art. 65 alin. 1 din Codul Muncii?
Ar trebui sa imi reiau activitatea in data de 12.08.2013. De cand pot intra in somaj?
Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua.
Am fost la domnul director si i-am comunicat decizia mea de a intra in somaj. A fost foarte surprins ca i-am spus acest lucru si mi-a spus ca nu crede ca se poate. I-am raspuns ca, deoarece postul de dactilograf a fost desfiintat am dreptul de a intra in somaj daca angajatorul nu imi ofera un post echivalent cu postul avut anterior.
O sa se consulte cu inspectorul de resurse umane de la noi din unitate si imi comunica decizia luata.
Poate sa ma oblige sa imi dau demisia ca sa scape dansul de stresul cu datul in somaj?
Daca incearca sa faca presiuni asupra mea nu prea cred ca ii convine deoarece unitatea este supervizata de catre B....N....R, iar acolo cunosc si eu destule persoane influente. Ce presiuni ar putea sa faca? Pot face sesizare la ITM?
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Asadar, angajatorul nu are nicio baza legala în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la indemna varianta incetarrii c.i.m. prin concediere, dar cu respectarea cazurilor şi condiţiilor prevăzute de Codul Muncii.
In cazul unor abuzuri ale angajatorului, salariatul poate sesiza Inspecţia Muncii / ITM-ul sau îl poate acţiona pe angajator în judecată.