Lucrez intr-o firma care are sedii in mai multe tari. Presedintele firmei a luat decizia ca toti salariatii sa piarda x % din salariu datorita crizei economice. In sediul din SUA decizia a fost implementata pe loc dar in RO datorita legilor
am inteles ca vom fi chemati sa semnam voluntar aceasta reducere de salariu.
Recent ne-a fost dat sa semnam un act aditional la contractul de munca prin care sa putem lucra legal de acasa.
Eu am citit acest contract si nu cred sa fie vreo clauza ascunsa care sa le permita sa ne scada salariul.
(decat poate acest punct: angajatorul poate da dispozitii cu caracter obligatoriu pt angajat)
Va rog, cum pot sa ma protejez si sa nu imi fie taiat salariul?
E posibil sa fie ascuns in acest act aditional un punct care sa permita taierea salariului?
namiru:
Fiti convinsa ca moderatorii si consultantii nu au nimic cu dvs. personal ci cu situatia prezentata care este putin neclara.
Daca contabila este asa de buna cum spuneti, ii poate invata si ajuta si pe ceilalti doi economisti nou veniti in firma, fara sa i se micsoreze salariul.
Lasand legea deoparte, cred ca nu ar fi fair-play din partea firmei sa-i micsoreze salariul dupa ce s-a folosit de ea pana acum. Suma de 200 de lei luata de la contabila nu-l ajuta pe angajator sa treaca criza economica mai repede.
Daca firma trece printr-o perioada grea din punct de vedere economic poate nu trebuia sa mai angajeze 2 economisti.
Poate nu am inteles eu toata povestea.
Daca contabila este de acord cu micsorarea salariului si semneaza actul aditional la CIM nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Dl. Tudor,
Intr-adevar, situatia este mai complicata. Eu am pus o intrebare, dar numeni nu a stiut sa raspunda, strict si la obiect, toti vor detalii.. Legea nu ma opreste sa micsorez sau sa maresc salariul, cu acordul salariatului. Eu angajator, stabilesc o norma de lucru si o salarizare aferenta. Diminuez norma, diminuez salariul.In alta ordine de idei, bun simt ar fi, sa semneze micsorarea de salar.
In fapt, doamna nu a dorit sa fie ajutata de nimeni, toatele colegele sale, au fost izgonite de ea, tocmai ca sa nu mai plateasca sefu pe alticineva, decat pe ea, dublu, triplu.... va spun sincer ca abia s-a licentiat in februarie, iar inainte, un economist ar fi invidios pe salariul pe care il avea ea ca si contabil- st. medii.
Problema e ca practic nu mai face fata volumului, greseste, iar noi intotdeauna am mers pe principiul specializarii - fiecare cu postul lui, nu omul bun la toate.
Nu consider ca are cineva ceva cu mine, de pe acest site, nici pe departe, dar e bine ca unele persoane, sa fie mai retinute in comentarii personale...sa nu dam dovada de lipsa de tact ;) Nu vad rostul sa imi dau cu parerea la intamplare....
Si daca legal, nu este nicio problema, si daca situatia era asa cum o expuneti acum, de ce v-ati mai facut probleme din start si de ce ati mai intrebat?Faptul ca ati avut un semn de intrebare ne-a facut si pe noi suspiciosi.Era mai corect sa dati toate detaliile.