avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce sa fac? Tatal copilului ar vrea custodie comuna si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce sa fac? Tatal copilului ar vrea custodie comuna si program de vizita

Buna ziua!
Am inceput divortul inainte de intrarea in vigoare a NCC, iar sentinta a fost data dupa aceea. Am primit custodie unica, domiciliul copilului de 3 ani la mine, iar tatal nu are drept de vizita pt ca nu a dorit sa se prezinte in instanta. De doi ani de zile insa traiesc numai amenintata. Astfel, acest tata, care nu a venit la copil decat o ora - doua la trei, patru luni, care nu a platit un leu pensie, care nu a venit la aniversari, sarbatori, etc...acest om isi doreste copilul. Vrea custodie comuna si program prelungit de vizita. :O
Poate sa obtina ceva? Mentionez ca in acesti 3 ani de viata a copilului nu a participat in niciun fel la cresterea lui, copilul l-a vazut doar o ora, max doua o data la 4 luni, iar acum copilul nu vrea sa auda de el. nu vrea sa vb la telefon sau sa il vada. Dar, tatal nu tine cont de asta...nu conteaza faptul ca nu are o relatie cu acest copil.
De ce dupa ce atatea luni nu a platit nici un leu pensie alimentara nu l-ati actionat in instanta pentru abandon de familie?Acum daca faceati asta aveati o dovada concreta ca tatal nu a vrut sa contribuie benevol la cresterea copilului, ca nu a dorit sa faca parte din viata lui.A introdus o actiune in justitie pentru obtinerea custodii comune?Daca nu a depus nici un act fuga la avocat sa va indrume sa il actionati in justitie pentru abandon de familie datorita neplatii pensii alimentare.
Abandon de familie - infracţiune prevăzută de art. 305 C. pen., constând în săvârşirea de către acela care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: părăsirea, alungarea sau lăsarea fară ajutor expunân-du-l la suferinţe fizice sau morale; neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. împăcarea părţilor înlătură aplicarea pedepsei.

neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească ...Sunt mai mult de 2 luni ,nu?.Rea credinta se dovedeste!Sa aduca dovezi ca a platit pensia alimentara stabilita.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
Este absolut aberant ca un parinte care-si creste singur copilul sa fie nevoit ca, in loc sa se concentreze pe cresterea si educatia copilului, sa fie obligat in permanenta sa adune dovezi, ca celalalt "are dreptul".
Omul nu este un robot programat ca daca nu plateste 2 luni, sa depuna plangere de abandon sau daca nu vine in primul weekend, sa emita o adeverinta ca nu a beneficiat de dreptul cerut cu atata insistenta in instanta.
De cele mai multe ori, parintele rezident isi asuma intreaga responsabilitate privind cresterea si educarea minorului, inclusiv responsabilitatea materiala, numai in scopul de a putea trai netulburat de "drepturile" fara numar al parintelui nerezident, disparut din peisaj, dar prezent cu pretentiile pentru "partea lui". In acest context, si cunoscand rezultatul plangerii penale de acest tip din statistici, este firesc ca acel parinte sa nu provoace detinatorul de drepturi.
In cazul de fata, domnul trebuie sa dovedeasca modul in care a contribuit la cresterea si educarea copilului sau, fiindca autoritatea unica a mamei nu l-a absolvit de obligatiile parintesti, judecatorul trebuie sa judece si fara plangerea penala ca acel om si-a abandonat copilul si trebuie sa demonstreze ca mama nu l-a lasat sa vada copilul.
Totusi, din oct.2011 a trecut mult timp, acel tata de ce nu a cerut prin instanta program de vizitare, daca era impiedicat de mama? Mama l-a impiedicat si sa-i dea cadou copilului de Mos Nicolae, sau cand a implinit 1, 2, 3 ani?
Daca veti dovedi ca este atat de rau pentru copil ca sa aiba legaturi personale cu tatal incat va fi grav afectat veti obtine castig de cauza.
In caz contrar legea este lege si se va aplica asa cum este ea...
Neplata pensiei de intretinere nu are nicio relevanta.
Nu stiu daca fostul dumneavoastra sot poate sa ceara custodia comuna avand in vedere ca a fost un proces in care ati primit custodia exclusiva tinand cont de anumite fapte, deoarece si atunci putea sa aiba drepturi legate de custodie. Ar putea in schimb sa primeasca drept de vizita si de luare a copilului la el . Ceva de genul , doua weekenduri pe luna de sambata pana duminica sau doar duminica si in vacanta ! Totusi se va tine cont si de unele aspecte particulare. Dumneavoastra puteti sa faceti o plangere pt abandon la politie pt faptul ca nu da pensia de intretinere pt copil , si puteti preciza si suma restanta . Caz in care va fi audiat si va trebui sa va dea toti banii ca sa va retrageti plangerea. De asemenea puteti sa cereti in instanta ca pensia de intretinere sa ii fie retinuta direct de la locul de munca, daca stiti unde lucreaza . Oricum instanta poate cere acte de la fortele de munca si de la locul de munca precizat de dumneavoastra. S-ar putea sa il deranjeze sa va dea banii si atunci poate renunta sa vada copilul. Oricum pensia este dreptul copilului si nu al dumneavoastra . De asemenea daca copilul nu vrea sa mearga cu el , nu il puteti obliga sa mearga. In instanta se va cere si o evaluare de la autoritatea tutelara legata de copil. Totusi copilul ar putea avea o legatura frumoasa cu tatal , daca si dumneavoastra il sustineti. Instanta nu tine cont de faptul ca va da sau nu va da pensia .Daca legatura cu tatal ii face rau si el a fost agresiv cu copilul s-ar putea sa primeasca drept de vizita doar in prezenta dumneavoastra!
Asteptati sa deschida proces , intre timp dumneavoastra faceti plangere la politie pt pensia de intretinere!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
kyrakyra_65, utilizator
Va multumesc tuturor pentru mesaje!
Stiu ca perceptia generala este ca mama vrea sa tina tatal la distanta...ca e cea mai egoista si ca nu se gandeste la copil sau la tata, etc. In acest caz nu e asa...chiar si fara program de vizita, usa casei a fost deschisa mereu pt tata...am incercat sa trec peste relatia noastra ca adulti si sa ma raportez doar la cea de parinti. Tot ce trebuia dansul sa faca era sa vina la copil!!!! Atat! De ce nu vrea copilul cu el?? Poate pentru ca nu-l cunoaste, sau pentru ca acum cateva luni a venit in casa noastra si a insfacat la propriu copilul smulgandu-l din bratele mele si aruncandu-l in masina pentru a-mi dovedi ca este si copilul sau si are dreptul sa-l ia la el. Si timp de o jumatate de ora copilul a urlat in masina sa il aduca acasa, iar eu il imploram la telefon sa nu mai chinuie copilul, sau pentru ca acest copil nu simte nevoia de dansul in acest moment al vietii!! Este un copil cu o viata echilibrata...are prieteni, bunici, este inconjurat de dragoste. imi spune constant ca e fericit!! si ca ma iubeste!! Si cand incerc sa deschid discutia de a merge la tata...copilul se schimba brusc. si imi cer scuze fata de cei care ma judeca, dar chiar nu imi pot distruge copilul prin a-l forta sa faca ceea ce nu simte. Da, stiu ca nu i-am facut dosar pentru abandon...dar am zis ca este tatal copilului si ca nu trebuie sa ajungem acolo. se pare insa ca doar eu gandesc asa...atunci poate ar trebui sa dau drumul la dosarul penal....

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)
Obligativitate program vizita Alina2011 Alina2011 In 2009 cand am divortat, in hotararea s-a aprobat conventia noastra de la mediator cu privire la vizita, in care spuneam ca nu este cazul pt ca ne vom ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturile parintesti lia_vasiliu lia_vasiliu buna ziua!va multumesc mult pentru acest site deoarece am vazut aici raspunsul la multe intrebari care ma macinau!Acum am o problema f grava si nu stiu cum sa ... (vezi toată discuția)