avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trimitere in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trimitere in somaj

Buna ziua,
Firma la care lucrez, care e in pragul falimentului, a inceput sa dea oameni fara din cauza problemelor mari financiare.
Am primit si eu preaviz conform caruia firma se restructureaza, postul meu se desfiinteaza si incepand cu 16 martie ini inceteaza contractul individual de munca si urmeaza sa primesc somaj si un salariu compensatoriu.
Firma are angajata o firma de resurse umane care se ocupa de contracte.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti, eu ar trebui sa ma agit sa pregatesc dosarul pentru somaj sau firma de resurse umane?
De le somaj, am inteles ca iau in calcul ultimele 12 luni lucrate in care s-a cotizat la somaj.
Daca eu lucrez aici din octombrie si in restul anului trecut am lucrat la o alta firma, trebuie eu sa ma duc la firma respectiva si sa-mi dea o adeverinta din care sa rezulte pe fiecare luna cat s-a cotizat la somaj, sau acest lucru trebuie sa-l faca firma de resurse umane??
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu aceste informatii ca sa stiu ce am de facut.

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 09:25, 10 Decembrie 2009
buna ziua,
as avea si eu cateva intrebari as avea nevoie si de niste lamuriri.
sunt angajata la aceasta firma de 3 ani jumate si acuma mi-au spus ca imi ma trimit in somaj cu preaviz de 15 zile lucratoare pe motiv de reorganizare a activitatii de productie, in urma cu vreo 2-3 sapt programul s-a redus de la 8 ore la 4 ore,intrebrea mea e in caz de preaviz nu ar trebui sa ma ponteze 8 ore sa lucrez 4 si 4 sa imi caut de lucru in alta parte.
o alta intrebare ar fi dc perioada de preaviz e 15 sau 20 de zile lucratoare?
si ce alte drepturi avem astia pe care ne trimite in somaj?exista ceva plati compensatorii ?
va multumesc si ast raspuns cat mai repede
Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74.(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Daca aveti lucrate 12 luni (nu neaparat consecutive) in ultimele 24 de luni aveti dreptul la indemnizatie de somaj.
buna
va multumesc pt raspuns dar mie mi-au dat preavizul de 15 zile, contractul de munca inceteaza potrivit legii 53/2003 art 65 al. 1
eu ce mai pot sa fac in acest caz?
din cate am auzit nu e legal sa se ponteze doar 4 ore in loc de 8?precizez ca la noi tot personalul e pontat 4 ore si cei care nu sunt in preaviz pe care nu ii trimit in somaj.
din cate stiu la noi nu s-a dat niciodata la cine a trimis in somaj compensatia respectiva sa inteleg ca e obligatoriu sau e la aprecierea angajatorului acest lucru?
am lucrati 3 ani jumate consecutiv
vas multumesc
am intrebat si eu un judecator daca trebuie 20 zile se preaviz sau 15 si mi-a spus ca 20 doar la firmele cu contract colectiv de munca. Ce mai respectam acum? codul muncii sau contractul colectiv de munca daca e vorba de o firma cu mai putin de 20 salariati?
mirabela82:
Aveti incredere ca extrasele din legi, pe care vi le-am citat mai inainte, sunt obligatorii pentru orice angajator.
Daca toti salariatii sunt pontati 4 ore pe zi inseamna ca exista acte aditionale la CIM prin care se reduce timpul de munca.
Si in acest caz dvs. puteti absenta de la program jumatate din timpul de lucru.si sa va ponteze timpul integral.

rodhan:
Pesemne ca judecatorul pe care l-ati intrebat nu era la zi cu legislatia, sau nu era judecator. Prevederile din CCMUNN sunt valabile pentru toti angajatorii din Romania, indiferent de numarul de angajati ai acestora.
Codul muncii nu se contrazice cu CCMUNN, numai ca acesta din urma are clauze mai favorabile angajatilor si atunci se aplica acesta din urma. Mai mult, Codul muncii face multe trimiteri la CCM aplicabil (la nivel de unitate, de ramura sau la nivel national).

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva morenamaria morenamaria firma la care lucrez doreste sa isi restranga activitatea din constructii prin incetarea CIM a 11 pers. si nu doresc sa ia in calcul varianta somajului ... (vezi toată discuția)
Primim somaj daca firma nu are 1 an de activitate? katiushca katiushca Am fost anuntata ca se fac restructurari si sunt si eu pe lista de concedieri, o sa mi se dea preaviz de 20 zile lucratoare mentionat in contract in zilele ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)