avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trimitere in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trimitere in somaj

Buna ziua,
Firma la care lucrez, care e in pragul falimentului, a inceput sa dea oameni fara din cauza problemelor mari financiare.
Am primit si eu preaviz conform caruia firma se restructureaza, postul meu se desfiinteaza si incepand cu 16 martie ini inceteaza contractul individual de munca si urmeaza sa primesc somaj si un salariu compensatoriu.
Firma are angajata o firma de resurse umane care se ocupa de contracte.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti, eu ar trebui sa ma agit sa pregatesc dosarul pentru somaj sau firma de resurse umane?
De le somaj, am inteles ca iau in calcul ultimele 12 luni lucrate in care s-a cotizat la somaj.
Daca eu lucrez aici din octombrie si in restul anului trecut am lucrat la o alta firma, trebuie eu sa ma duc la firma respectiva si sa-mi dea o adeverinta din care sa rezulte pe fiecare luna cat s-a cotizat la somaj, sau acest lucru trebuie sa-l faca firma de resurse umane??
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu aceste informatii ca sa stiu ce am de facut.

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 09:25, 10 Decembrie 2009
Buna ziua !
As dori un raspuns la urmatoarea problema : in urma restrangerii activitatii societatii la care lucram, am ramas fara loc de munca, incepand cu data de 3 martie. M-am prezentat la inceputul lunii martie, la AJOFM cu actele necesare obtinerii ajutorului de somaj, iar reprezentatul AJOFM-ului mi-a respins dosarul pe motiv ca " societatea nu a platit la zi contributia la somaj" .Mentionez ca am lucrat la societatea respectiva timp de 8 ani ,din adeverinta eliberata de aceasta rezulta ca am stagiul de cotizare de 12 luni necesar (ianuarie2008-decembrie 2008) ,si as dori sa stiu daca cei de la AJOFM au o baza legala in respingerea dosarului meu, invocand doar faptul ca societatea la care lucrez nu si-a achitat obligatiile aferente lunii ianuarie si respectiv februarie 2009.
Nu au dreptul sa va refuze inregistrarea dosarului. Din perioada inscrisa in carnetul de munca se scad lunile pentru care nu s-au platit contributiile, luni ce nu sunt stagiu de cotizare. Somajul se acorda daca salariatul are 12 luni lucrate ( cu cotizatiile paltite ) in ultimele 24 luni.
Mergeti imediat la ALOFM, daca dosarul nu este depus in termen de 30 zile de la incetarea CIM nu veti beneficia de somaj cu data incetarii CIM. Refuzul angajatilor de la somaj este abuziv si va pagubeste. Va recomand sa luati imediat legatura cu conducerea ALOFM, poate chiar o reclamatia la agentia judeteana, la superiorii lor.
Multumesc pentru raspuns ! si eu m-am gindit la aceeasi solutie , adica o reclamatie , pentru ca pina la urma nu am cerut nimic altceva functionarilor decat inregistrarea unui dosar, caruia nu-i lipsea nici un document, si un raspuns in scris care sa aiba o sustinere legala in cazul in care dreptul de a obtine indemnizatia de somaj era refuzat.
in momentul in care am pomenit functionarei de la ghiseu de legea 76, si de stagiul de cotizare de 12 luni in ultimele 24, a avut o replica de genul "daca esti asa de desteapta ce cauti aici?? " ... no comment
Ati reusit sa depuneti dosarul?
eu in momentul de fata mai beneficiez pana pe data de 21 decembrie 2009 de indemnizatia de cresterea copilului pana la 2 ani ,nu mai este mult asa ca eu am fost la firma la care am lucrat inainte sa vad daca pot incepe s-au nu serviciul ,raspunsul a venit sec ca nu are de lucru ,ca nu stie ce sa faca si ca postul meu nu mai exista si ca trebuie sa intru in somaj.Intrebarea mea este la ce trebuie sa fiu atenta in acest caz stiind ca patronul meu niciodata nu a facut totul sa castige altcineva inafara de el?

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva morenamaria morenamaria firma la care lucrez doreste sa isi restranga activitatea din constructii prin incetarea CIM a 11 pers. si nu doresc sa ia in calcul varianta somajului ... (vezi toată discuția)
Primim somaj daca firma nu are 1 an de activitate? katiushca katiushca Am fost anuntata ca se fac restructurari si sunt si eu pe lista de concedieri, o sa mi se dea preaviz de 20 zile lucratoare mentionat in contract in zilele ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)