avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Functionare birou mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Functionare birou mediator

Buna ziua. Am o curiozitate. Medierea devine obligatorie de la 1 august 2013 pentru majoritatea cauzelor care vor fi supuse judecatii. Prima sedinta de mediere este gratuita.....Adica mediatorul este obligat sa tina aceste sedinte de mediere si sa elibereze documentul doveditor pentru a se inainta cauza in instanta in mod gratuit?
Sau statul suporta costurile acestor prime sedinte de mediere?
Va multumesc pentru lamuriri. Mult spor si numai bine.
Buna ziua,
1. De la 1 august este obligatorie INFORMAREA asupra avantajelor medierii. Nu este obligatorie medierea. MEDIEREA ESTE FACULTATIVA.
2. Prima sedinta de mediere se va tine dupa semnarea contractului de mediere, ceea ce inseamna ca partile au fost de acord cu procedura medierii, au semnat un contract si au platit un onorariu mediatorului. Adica s-a trecut la medierea propriu -zisa. Legea 192/2006, Art. 44, al. 1 "Este interzisa desfasurarea sedintelor de mediere inainte de incheierea contractului de mediere".
3. Procedura de informare se desfasoara inainte de semnarea contractului de mediare si este gratuita daca cele doua parti aflate in conflict se prezinta la mediator cu acest scop (informarea). In acest caz se face informarea gratuit si se elibereaza "Certificatul de informare". Daca se prezinta doar reclamantul si acesta doreste ca mediatorul sa faca demersurile pentru informarea paratului, mediatorul poate cere restutirea cheltuielilor ocazionate de aceasta procedura. Daca paratul nuse prezinta la informare se va elibera proces-verbal de informare.
Va doresc o zi frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
cristina_diaconu, utilizator
Fratilor trimite-ti o adresa catre parat prin care il invitati la mediere la ora si data stabilita cu mediatorul si punct.Pusa la posta adresa cu confirmare de primire , nu va costa mai mult de 5 lei, asta sa numai ia mediatorii cate 30 de lei cat am auzit , ca mare smechiere nu este .
~ Conținut șters la cerere ~
boggieuk a scris:

Daca doresc sa dau pe cineva in judecata , tu chiar crezi ca persoana respectiva merge cu mine cu bratele deschise ?Din punctul meu de vedere ca jurist , medierea este o mare vrajeala, pierdere de timp si alti bani dati la alte persoane.In alta ordine de idei majoritatea mediatorilor nu au studii juridice, nu au experienta unui proces, despre ce vorbim domnule aici , despre un curs facut de cateva zile aia e fix o vrajeala.noi juristii trecem prin examene grele sa ajungem unde suntem, nu se poate compara niciodata un mediator cu un jurist (in categoria juristilor includ avocatii, consilierii juridici, procurorii, judecatorii).Deci mai lasati-ne cu vrajeala medierii, va este foame de bani si nu stiti cum sa faceti rost.
Mediarea ar trebui facuta strict de juristi (LICENTIATI IN STIINTE JURIDICE), restu nu au ce cauta, vrei sa te faci mediator, da tata la drept .Ar fi culmea sa ma medieze un un inginer, un economist , etc ..ei sa-si vada de meseriile lor, acesta e un segment strict legat de DREPT.

Pentru ştiinţa dvs., într-un procent de 70-80 % , mediatorii autorizaţi sunt şi jurişti.
În a ldoilea rând , medierea este o profesie non-juridică, cu implicaţii juridice.
ªi ca să fac puţin referire şi la ,,vrăjeală,, , aş numi vrăjeală aceste mesaje scrise de cei care au prea puţin habar despre legislaţia medierii şi se raliază la opinii menite a crea confuzie, neîncredere a oamenilor în instituţia medierii şi altele.
Poate vă mai documentaţi şi dvs., domnule jurist, că tot lucraţi cu legea în mână , înainte de a emite opinii nesusţinute cu argumente corecte.

Alte discuții în legătură

Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Lipsa medierii si judecata cauzei CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile in care partile se prezinta la informarea cu privire la avantajele medierii dar nici una dintre ele nu platesc onorariul mediatoriului inseamna ... (vezi toată discuția)
E obligatorie medierea sau nu ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Intr-o cauza de raspundere civila delictuala prin care se urmareste repararea pagubelor suferite, este obligatorie medierea mai inainte ca ... (vezi toată discuția)