avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie angajator care nu te primeste la munca daca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie angajator care nu te primeste la munca daca nu te speli si mirosi.

buna ziua!

unde se poate face reclamatie si pe ce temei unui angajator care a instituit o masura abuziva sinu primeste la munca angajatii care miros a transpiratie?
mentionez ca totul a inceput cu apropouri care au devenit din ce in ce mai evidente iar angajatorul a desemnat o persoana careia i-a trasat ca atributie expresa verificarea (prin mirosire) a angajatilor, acest abuz continuand pana cand cei ce miroseau a transpiratie erau trimisi acasa in ziua respectiva.

exista in codul muncii sanctiune pentru aceasta abatere disciplinara? eu nu am gasit.

unde poate fi reclamat angajatorul respectiv pentru acest comportament abuziv? la itm/ssm?

stiti cumva cam care e amenda care poate fi aplicata angajatorului respectiv?
eventual daca angajatul trimis acasa poate cere daune pentru acest comportament abuziv al angajatorului?

exista vreun organ al statului care sa il oblige pe angajator sa primeasca obligatoriu pe angajatul respectiv la munca, neexistand alta abatere decat aceea cu spalatul?

in cazul in care se ajunge la desfacerea (probabil) disciplinara a contractului de munca se poate castiga in instanta contestatia , avand in vedere ca mirosul nu este o marime ce poate fi masurata/ dovedita/
iar angajatorul sa fie obligat sa plateasca daune pentru perioada stata acasa de angajat?

mentionez ca domeniul de activitate este "alimentatie publica" iar contractul este incheiat pe perioada nedeterminata,
iar angajatul nu a semnat nici un document (cim, roi, aditional, fp) prin care sa se oblige sa se spele sau sa nu miroase.

va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:11, 3 August 2013
Martonze a scris:

codulmuncii, eu ca angajator il pot obliga pe angajatul X sa faca dus si sa se dea cu antiperspirant? Nu intra asta tot in "incalcarea intimitatii" si "tratament degradant"?
Daca intri intr-o cofetarie unde miroase puternic a transpiratie, mai ai pofta sa mananci prajitura sau inghetata?
In plus, dupa stiinta mea, asemenea unitati chiar trebuie sa fie dotate cu dusuri pentru angajati.
In definitiv, aceasta atitudine a userului este una de bataie de joc la adresa firmei angajatoare si a clientilor firmei, care poate conduce chiar la falimentarea firmei.
In locul angajatorului, as gasi alte motive, de ex. restrangerea activitatii firmei, ca sa scap elegant de un asemenea angajat, daca legile tarii si educatia angajatului nu-mi permit acest lucru.


Nu este o incalcare a intimitatii.
Nu aveti de unde sa stiti ca este o bataie de joc la adresa firmei.
Nu puteti sti situatia de sanatate a angajatului respoectiv (poate sufera de o bola).

@freeelis
Parerea mea este ca angajatorul face un abuz in acest sens iar aceas refuz al angajatorului este de discutat. Practic angajatorul il obliga pe salariat sa nu presteze munca desi intre parti este un contract de munca incheiat ale caror clauze nu au fost incalcate.

Domnul freeelis chiar va rog sa ne luminati mintile: cine gresete in aceasta situatie? Salariatul sau angajatorul?
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
codulmuncii, utilizator
cred ca acest topic e pus la misto. Nu cred ca se poate asa ceva....

Daca totusi e real cazul, angajatorul poate suferi pagube materiale datorita acestui gen de angajati. Daca vine sanepidul, amenda, etc, etc. La o adica, angajatorul se poate indrepta impotriva angajatului din pricina caruia a fost amendat pentru a-si recupera paguba.

D.p.d.v juridic, angajatorul nu poate sa-i interzica niciunui salariat accesul la munca fara a se dispune incetarea c.i.m. acestuia.

Legat de atitutidea acelui salariat cred ac este cazul sa ne abtinem a face anumite supozitii. |In opinia mea, ceea ce face acel salariat poate tine si de bunul simt al acestuia.
Am specificat mai sus ca asemenea unitati au la dispozitie dus pentru angajati.
Dar facand abstractie de acest lucru, ceea ce afirmati dvs. d-le codulmuncii este aberant: daca acel angajat e bolnav, trebuie sa se trateze, sa fie in concediu medical, nu la un serviciu unde prin miresmele degajate face rau celor cu care lucreaza.
Legea mai prevede si ca fiecare firma trebuie sa aiba medic de intreprindere, iar controlul periodic in alimentatia publica este mai frecvent decat in alte domenii, unde periodicitatea este de 1 an. Daca omul este bolnav, medicul de intreprindere constata acest lucru si il trimite la tratament.
Domnule codulmuncii, legea nu prevede nici ca angajatul cu gripa nu-i voie sa-l trimiti acasa daca stranuta pe mancarea care tocmai se prepara spre a fi servita clientului, nici ca angajatul care tocmai a venit de la wc si-i este lene sa se spele pe maini nu are voie sa stoarca salata fara manusi;
va informez ca nici o unitate de alimentatie publica nu primeste aviz de functionare daca nu are in dotare wc si chiuveta pentru spalatul mainilor, plus chiuveta pentru spalat alimentele.
In concluzie:
1. angajatorul face un abuz daca nu primeste la munca un salariat atata timp cat c.i.m. este activ
2. pentru buna desfasurare a activitati in care igiena trebuie sa fie ireprosabila, unitatile din alimentatia publica trebuie sa aiba obligatoriu grupuri sanitare dotate corespunzator (dusuri, sapun, chiuveta, wc etc.)
3. in regulamentul intern al acestor unitati trebuie sa se specifice clar modul in care salariatii trebuie sa se prezinte in fata clientului sau modul in care manevreaza bucatele in timpul programului de lucru, obligatia angajatorului de a oferii conditii salariatilor sa se spele precum si obligatia salariatilor de a se spala inainte de a intra in activitate
4 angajatorul sa se oblige sa puna la dispozitia salariatilor echipament de protectie (halate, manusi, masca de gura, produse de igienizare etc.)
4. regulamentul intern trebuie adus la cunostinta salariatilor
Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere (disciplinar?) pt. lipsa igiena Radu Palu Radu Palu Bună ziua! Lucrezi muncă de birou, marea majoritate a timpului fiind singur la servici. Şeful meu vine odată la 2-3 săptămâni, azi iar s-a legat de ... (vezi toată discuția)
Discriminare in functie de sex la locul de munca BlossomDead BlossomDead Salut, Doresc prezint si eu o situatie care m-a lasat cel putin nelamurit. De cateva luni (cu aproximatie 3) lucrez intr-un call center unde discut cu ... (vezi toată discuția)
Concediere in baza art.61 lit a din codul muncii felixaurel felixaurel buna ziua ma numesc apetrei felix aurel sint din bt am fost dat afara de la firma skiptrans conf. art 61 lit a . motivul ptr care am fost dat afara cum scrie ... (vezi toată discuția)