avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza de dezheredare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza de dezheredare

Imi poate spune cineva cum ar trebui compusa o clauza de dezheredare intr-un testament?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:57, 18 Martie 2009
ovi_dragomir a scris:

[.pai daca se deghizeaza o donatie in vanzare io stiu de prin carti ca acea donatie e ab initio scutita de raoprt...deci nu se raporteaza...poate se reduce pana la limita cotitatii disponibile...

TOUCHE#-o Simpla deghizare a donatiei naste prezumtia de scutire de raport (cel care lasa mostenirea a vrut in acest mod sa procure un avantaj definitiv donatarului peste partea sa succesorala). CORECT!

Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2009
Notar Public Natasa Laura Cucu, Notar
haiducu31 a scris:

daca fac contract de vanzare-cumparare e mai sigur daca pun o suma decenta adica un pret actual al bunurilor?


Pe langa cuantumul sumei, in cazul asta e interesanta dovada platii. Cred ca trebuie ceva mai mult decat declaratiile cuprinse intr-un contract de vanzare-cumparare. Eu, vanzatorul, am primit......, respectiv eu, cumparatorul am platit..... Trebuie sa stea in picioare in fata unui atac de genul " nu i-a dat niciun ban. Deci, e o donatie". Dovezile ferme de plata ( de exemplu viramentul) scutesc fiul de bataie de cap.
Doamna, testamentul este un act sigur... nu-l poate desface nimeni atata timp cat e incheiat legal.
Problema e ca dv. vreti sa faceti ceva nu tocmai legal, asta e! Si atunci, orice act se poate desfiinta daca nu e legal.
Deci problema nu e tipul de act ales, ci cauza lui. La fel, daca se descopera asta in contract de vanzare, donatie etc., si ele pot fi desfacute.

Cat despre scutirea de raport, sa intelegem: scutirea de raport inseamna ca bunul nu mai poate fi cerut de mostenitori in natura la masa succesorala, ei aducand in schimb numai contravaloarea lui.
In aceste conditii, ce castiga mostenitorul? In raport de ceea ce excede partii sale de mostenire si incalca rezerva fratilor, el returneaza bani si nu bunul.
E nevoie de calcule cu privire la masa succesorala posibila sa vada daca iese mai bine mostenitorul prin cumpararea bunului sau prin alte modalitati.
Dar altceva nu rezolva scutirea de raport, nu scoate decat bunul din masa succesorala, dar nu si valoarea lui.
Nu prea am inteles din discutiile de mai sus daca la acelasi lucru va refereati si voi.
SanGraaL a scris:


Pe langa cuantumul sumei, in cazul asta e interesanta dovada platii. Cred ca trebuie ceva mai mult decat declaratiile cuprinse intr-un contract de vanzare-cumparare. Eu, vanzatorul, am primit......, respectiv eu, cumparatorul am platit..... Trebuie sa stea in picioare in fata unui atac de genul " nu i-a dat niciun ban. Deci, e o donatie". Dovezile ferme de plata ( de exemplu viramentul) scutesc fiul de bataie de cap.


Nu cred că sarcina reclamantului e chiar atît de simplă. Nu cred că simpla lui afirmaţie, de genul nu a plătit preţul, deci actul e o donaţie are darul de a răsturna sarcina probei astfel încît cumpărătorul să fie nevoit el să dovedească plata preţului.

Numai în situaţia în care ascendentul şi-ar fi rezervat dreptul de uzufruct viager sau ar fi institutit sarcina unei rente viagere ar fi existat obligaţia descendentului dobînditor de a face dovada plăţii preţului, din cauza prezumţiei de gratuitate instituită de art.845 Cod civil.

Strict teoretic, ar putea fi, totusi, atat de simplu.
Pentru ca sarcina probei e rasturnata cand e de dovedit un lucru negativ, asa incat paratul va trebui sa dovedeasca plata pretului... :) Nu e rasturnata sarcina probei din cauza unei afirmatii, ci din cauza ca e o afirmatie negativa! (daca mi se permite exprimarea oximoronica, sper sa se inteleaga mesajul!)
Iar practic, numai cu ceva martori si cu o argumentatie buna, majoritatea instantelor cer dovada platii.

Alte discuții în legătură

Anulare contract vinzare-cumpärare Rosenauer Rosenauer Bunä Ziua !Sint cäsätoritä si am domiciliu stabil in Germania.Tatäl meu a murit de citiva ani,räminind doar mama si o sorä.Anul trecut mama mea a fäcut ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ionut_alex ionut_alex Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)