avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general indemnizatie asociat unic????
Discuție deschisă în Contabilitate în general

indemnizatie asociat unic????

as dori sa-mi spuna cineva daca exista o forma legala prin care un asociat unic poate sa scoata ceva bani din firma in afara de dividente

cu mii de multumiri
e cea mai buna idee de pina acum,va multumesc dar stiti cumva indemnizatia este asimilata salariilor?
cam cit costa afacerea asta.daca stiti multumesc
e cea mai buna idee de pina acum,va multumesc dar stiti cumva indemnizatia este asimilata salariilor?
cam cit costa afacerea asta.daca stiti multumesc
da, este asimilata salariilor.Se retin impozitele ca si cum ai fi angajat cu cim.
Dragilor ,
si eu am cam aceeasi problema. La firma la care lucrez, asociatul unic este si administrator , dar are in acelasi timp si CIM cu functia de biochimist.

Asociatul unic ar renunta la CIM, insa specificul firmei are nevoie de un biochimist.

Ne-am gandit la varianta cu incheierea unui contract de asigurare sociala- care este de fapt o declaratie pe care o depui in trei exemplare la casa de pensii de la domiciliul persoanei in cauza-situatie in care cartea de munca nu mai este pastrata la ITM ci la casa de pensii respectiva. Astfel persoana in cauza isi poate declara un venit intre 2.302.750 lei si 46.055.000 lei , avand o cota de contributie la stat de 31,5% din venitul declarat
Problema e ca persoana care incheie un astfel de contract de asigurare sociala , are unele drepturi ca si un angajat cu CIM (vechime, concediu) insa nu poate beneficia de bonuri de masa, si poate nici de alte asemenea venituri.

persoana in cauza nu are pe cine numi administrator , si nici nu poate renunta la functia de biochimist din cauza profilului firmei.

Ar fi oare o solutie ca acesta sa se asocieze cu altcineva, in aceasta situatie nemaiavand calitatea de asociat unic?

Astfel el va fi asociat , administrator si angajat cu CIM.

Personal consider aceasta chichita a ITM-ului sau a cui o fi ea o prostie . Statul oricum isi primeste impozitul pe salariu, precum si contributiile aferente .

Va multumesc,


Eu am mai descoperit o solutie: in cazul unei microintreprinderi cu asociat unic se pot "scoate" bani cu ajutorul facturilor/bonurilor fiscale de protocol (mancare). Regimul cheltuielilor de protocol este urmatorul: sunt deductibile din profit in limita a 2% din profitul impozabil. Asta inseamna ca daca se depaseste acest procent, depasirea este impozitata.
In cazul microintreprinderilor, acestea sunt platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor deci nu se mai pune problema de deductibilitate intrucat nu se plateste impozit pe profit. Singurul neajuns cu decontarea protocolului pe firma (microintreprindere) este faptul ca TVA nu este deductibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gravida cu firma,fara plata asigurarilor in ultimii ani Pavelnina Pavelnina Cum trebuie sa procedeze o gravida care are o firma cu venituri mici,sub salariul minim brut ,fara asigurari medicale platite in ultimii ani,dar care are sotul ... (vezi toată discuția)
Din ce traiesc administratorii? roumanie roumanie Am o intrebare, fiind mai putin cunoscatoare in ale societatilor. Din cate am inteles administratorul unei societati nu mai poate fi angajatul acesteia, si ... (vezi toată discuția)
Obligatie de intrerupere a activitatii srl pe perioada ccc? longhorn longhorn Buna ziua, Sunt asociat (nu unic) si administrator (neremunerat) in cadrul unui SRL, SRL in cadrul caruia sunt si singura angajata (e vorba de o ... (vezi toată discuția)