avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autentificare chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autentificare chitanta de mana

Am o chitanta de mina prin care am cumparat o casa si teren . Este semnata de vinzatori in prezenta a doi martori . O pot transforma in act autentic de vinzare cumparare prin intermediul judecatoriei ? II mai citeaza pe vinzatori ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:42, 17 August 2013
Pai de ce doriti sa o autentificati in justirie?
De ce nu va prezentati la un notar si sa faceti un act de vanzare cumparare autentic?
Este nevoie de actul de proprietate al vanzatorului si de cadastru.
Sau vanzatorul nu mai recunoaste tranzactia ?
Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
Ciobanu Vasile, Mediator
Chitanta de mana poate fi transformata in contract de vanzare cumparare imobil numai daca este confirmata la notar prin inscris autentic. Altfel, exista posibilitatea ca partea adversa sa nu o recunoasca in fata instantei si, nefiind incheiata in forma autentica ceruta de lege, sa nu fie admisa ca proba ori sa fie contestata de adversary...
Sunt rude , niste nenorociti care mi-au vindut , acum nu mai vor . La timpul respectiv s-au jurat ca facem acte dar au nevoie de bani repede , repede . Le-am dat banii repede , repede si ....gata.
polloctav a scris:

Chitanta de mana poate fi transformata in contract de vanzare cumparare imobil numai daca este confirmata la notar prin inscris autentic. Altfel, exista posibilitatea ca partea adversa sa nu o recunoasca in fata instantei si, nefiind incheiata in forma autentica ceruta de lege, sa nu fie admisa ca proba ori sa fie contestata de adversary...


Aveţi cumva la îndemînă articolul de lege care cere forma autentică? Că eu nu dau de el nicicum. Poate nu citesc legea care trebuie, ştiu eu? Sunt curios ca o babă.

Pe de altă parte, treaba avocatului, în cadrul unui proces, nu ar fi aceea de a contracara nerecunoaşterea sau contestarea actului de către partea adversă? Eu am crezut cu tărie că asta ar fi menirea unui avocat, că pentru asta se pregăteşte, dă examene şi dobîndeşte dreptul de a purta roba neagră. M-am înşelat şi aici?

Ar mai fi ceva. Iarăşi curiozitatea...

Cum vedeţi transformarea chitanţei de mînă în contract de vînzare-cumpărare prin confirmarea la către notar prin înscris autentic? Sau aţi dorit să spuneţi altceva, dar nu aţi găsit exprimarea potrivită, şi atunci e pentru a treia oară cînd mă înşel?
Ca sa fiu putin caustic trebuie sa spun ca imi pare rau daca viata v-a inselat de mai multe ori si v-ati pierdut increderea in oameni....In primul rand consider ca orice jurist stie ca doar in ce priveste bunurile mobile proprietatea se transmite la momentul acordului de vointa, chiar prin "batutul palmei"-vezi art.1178 Cod civil), fara chitanta sau altceva. In schimb pentru bunurile imobile (asta inseamna cladiri si terenuri-ca sa nu va inselati din nou cu privire la termeni) legea cere forma autentica, inregistrarea in registrele de carte funciara (sau in cele agricole cum era pe vremuri in Tara romaneasca)....in ce priveste textul de lege, ati fost inselat de profesori si de legiuitor, acesta din urma indraznind sa va insele cu art.876 si urm., precum si cu art.1244 din Codul civil. In ce priveste a treia inselare a dvs., privind modul in care vad eu cum devine autentica o chitanta de mana, cred ca am fost sincer si am explicat ca se poate prin inscris authentic notarial, acesta preluand datele si toate aspectele sub care s-au inteles partile prin chitanta de mana si inscriindu-le intr-un nou contract....Cu stima, maestre!

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate 19 ntn 19 ntn Buna ziua.Anul trecut am cumparat o casa la tara ,care pe linga terenul aferent casei care este intravilan( care este intabulat pe cumpararator,vinzatorul ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana 1pp 1pp Am cumparat un teren intravilan cu chitanta de mana. Este valabila in instanta? (vezi toată discuția)
Este valabila vanzarea unui teren cu " chitanta de mana"? alan_ar06@yahoo.com alan_ar06@yahoo.com ====================================================== Buna, Daca vinzarea unui teren agricol sa facut numai cu o hirtie de mina [fara acte notariale] iar cel ... (vezi toată discuția)