am fost casatorita din 1987 pana in 2003 cand am divortat,la partaj mie mi s-a atribuit un teren de 2300 mp pe care il detineam ca donatie personala si jumatate din ap.pe care il cumparasem impreuna,in 2004 ne-am recasatorit ,in 2009-2010 eu am vandut terenul si cu bani obtinuti am cumparat un teren de 450 mp pe care am construit o vila in 2010 si am mobilato tot din acei bani obtinuti la vanzarea terenului(mentionez ca sotul meu era pensionat anticipat inca din 2009 ,cu o pensie de 550 lei)in sept .2012 sotul meu a decedat,el avand un baiat din alta casatorie iar in preuna nu am avut copii,acum baiatul sotului se ridica cu pretentii si asupra viilei ,eu am facut declaratia de acceptare a succesiuni in termenul de 6 luni de la deces,el nu,am fost chemati la notariat dar nu ne-am inteles ca el dorea sa-i cedez ap. de 2 camere din care de fapt 1/2 este proprietatea mea,nu stiu daca m-am facut prea bine inteleasa in cea ce vreu sa spun,daca ma poate ajuta cineva cu o lamurire sau sfaturi,ce pot face eu mai departe,mentionez ca am 61 de ani si sunt pensionara,va multumesc si sper ca cineva sa ma lamureasca ,va doresc o zi buna!
multumesc frumos,cam asa stiam si eu ca nu poate fi trecut in succesiune sau fiul sotului sa faca dovada ca fostul sot a contribuit cu ceva la constructia si cumpararea terenului,eu amm actele de vanzarea a derenului pe care il detineam ca donatie personala si cu care am intrat in casatorie,ii rog pe cei care nu au rabdarea sa citesca bine mesajele trimise de noi sa nu ne mai dezinformeze,d-na care mi-a raspuns chiar m-a facut sa intru putin in panica,multumesc si daca poate cineva sa ma mai ajute cu raspunsuri la intrebarile mele/
Perfect de acord cu dumneavoastra, dna Joha, doar ca nu suntem in prezenta unui schimb. Unde am zis eu ca suma de bani cu care s-a cumparat terenul nu ar fi una proprie? :hm:
A fost vandut un bun propriu si s-a cumparat un teren in timpul casatoriei. terenul dobandit este bun comun, fara putinta de tagada. Sotul care detinea terenul vandut avea la acel moment un drept de creanta fata de celalalt sot, dar imobilul dobandit era bbun comun. la fel, contructia este bun comun, fiind facuta in timpul casatoriei. Faptul ca banii din care s-a finantat constructia sunt sume proprii ale unuia din soti, ii confera doar un drept de creanta fata de celalalt. Daca partajul s-ar fi facut in timpul casatoriei, in mod clar doamna dobandea casa. Acum, nu mai are nicio importanta acest fapt. Daca nu au trecut 3 ani de la cumpararea terenului si/sau de la constructia vilei, mai are inca dreptulla actiune impotriva fiului in calitatea acestuia de mostenitor, pentru creanta fata de sotul decedat.
Vila si terrenul sunt bunuri comune, conform legii.
p.s. Dna Elena, va rog frumos sa aveti decenta sa nu emiteti judecati de valoarea decat atunci cand aveti habar despre opiniile pe care le apreciati. Daca nu este pe placul dumneavoastra, nu inseamna ca raspunsul este gresit. Limitati-va la a citi si pastrati-va aprecierile personale pentru dumneavoastra. Multumesc!
Stimate forumist, uneori din expunerile dvs nu reiese clar problema sau ceea ce vreti sa transmiteti.
Va asigur ca moderatorii , consultantii si userii care raspund intrebarilor in forum o fac cu cea mai buna intentie si disponibilitate.
Revenind la subiectul dvs, se pare ca nu aveti ce cauta la notar ci la instanta pentru dezbaterea succesiunii. In cadrul procesului veti arata cu inscrisuri ca masa succesorala a defunctului dvs sot este compusa din .....bunuri, bunuri care pot fi bunuri comune cu dvs sau bunurile dansului proprii.
ce ma sfatuiti sa fac in acest caz,fiul sotului nu a fost de acord cu succesiunea deschisa la notariat,pot solicita o sedinta de informare privind medierea sau merg direct in instanta?multumesc
stimata doamna,nu am vrut sa jicnesc pe nimeni,terenul vandut l-am detinut inainte de casatorie,eu consider ca este bunul meu propiu,l-am vandut in timpul casatoriei si cu bani obtinuti am cumparat un alt teren pe care am construit o vila,este adevarat ca au fost facute in timpul casatoriei,dar fostul sot nu a contribuit cu nimic,pot dovedi prin acte notariale,inca o data imi cer scuze nu am si nu am avut intentia de a jicni pe cineva,va doresc o zi buna!
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)