avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura rosie lipsa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura rosie lipsa

Buna ziua, sant agent de vanzari la o firma si mi s a zis ca nu am adus factura rosie la firma, in urma acestei acuzatii neintemeiata si fara nici un temei plauzibil mi se imputa suma de pe factura livrata clientului. Marea problema a mea este ca nici clientul nu mai recunoaste ca i am livrat marfa desi eu cu mana mea am verificat o impreuna cu sotia patronului si inca o persoana care parea m ai interesata de marfa lasata ca patroana in sine.
Intrebarea mea este: ce mi se poate intampla din punct de vedere juridic mie ca agent de vanzari in acest caz cand nici clientul nu are factura albastra si nici pe rosie (in cazul in care sa zicem ca am uitat o la el), dar nici in dosarul in care dupa ce se verifica se pun facturile livrate pe ziua respectiva...
Va rog sa mi raspunde ti ca nu mai am liniste incepand cu acea zi


MULTUMESC ANTICIPAT
Eu raman la parerea ca administratorul societatii este raspunzator pentru gestionarea, organizarea si garantarea integritatii patrimoniului firmei.
Atata timp cat nu se poate dovedi reaua intentie a angajatului va fi foarte greu sa i se impute ceva, neputandu-se demonstra ca a incalcat vreo norma interna, ca nu a intocmit vreun document sau ca nu a respectat vreo procedura, atata timp cat acestea nu exista.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
radumuresan, utilizator
Pai atunci, sfatul catre agent care ar fi ?

1) sa se inarmeze cu un avocat si sa marseze pe existenta/inexistenta procedurilor si a manualului de politici, pentru ca are mari sanse ca acestea sa nu existe sau sa fie vreun copy-paste cu caracter general si lacunar, si astfel agentul sa fie avantajat.
Ca mai apoi, poate va fi fortat sa isi schimbe locul de munca, asta este alta discutie!

sau

2) sa se urce cu angajatorul sau in aceeasi barca si sa lupte impotriva clientului asa-zis hot (nu stim daca este hot ori ba).
Cand s-a descoperit lipsa facturii rosii? Dupa ce ati predat marfa seara?
Pentru ca (din experienta pe care o am cu firmele de distributie, pe zona de van sales):
- dimineata preluati un stoc de marfa in van, pentru care se completeaza u document
- seara predati ce nu ati vandut din stocul in cauza, si restul marfii il justificati cu documente (facturi/avize). Tot pe baza de document de predare-primire intre dumneavoastra si gestionarul depozitului

Daca lipsa facturii rosii s-a descoperit dupa cateva zile, nu ar trebui sa fie problema dumneavoastra.

Din atitudinea clientului inteleg insa ca dumneavoastra ati uitat formularul rosu la el. Caz in care... sunteti cam bun de plata. Puteti solicita, cum a zis alt coleg mai devreme, un control de la politia economica, etc. Insa, van sales se face cu produse de volum mic si valoare mare. Sa zicem tigari, pai iau 20 cartuse in geanta si le duc acasa, si le aduc pe masura ce vand marfa fara bon....
din punctul meu de vedere vina este in exclusivitate a celui ce a predat marfa (insotita de aviz sau de factura) si nu l-a interesat de document (cel putin infractiunea de neglijenta in serviciu daca nu delapidare sau furt, sau altele)

cine ar trebui sa suporte paguba produsa in urma acestei infractiuni a distribuitorului?
firma distribuitoare?
administratorul acesteia?

lipsa aceasta de responsabilitate a angajatului aduce multe pagube... oare nu ar trebui fiecare sa ne facem treaba pentru care suntem platiti?

daca firma la care lucrati ar avea multi asemenea angajati care baga direct mana la 10.000 de dolari, unde ajunge???

[EDITAT - 2.1. Nu jigni ceilalti participanti la discutie si utilizatorii forumului in general. Un comportament civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat.]
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2013
Admin, administrator
Draga anji pentru termeni ca: PROSTII, INFRACTIUNE, NEGLIJENTA IN SERVICIU, DELAPIDARE , FURT, LIPSA DE RESPONSABILITATE ar trebui sa ai ceva argumente sau dovezi.... asa sa dai search pe google in cautare de termeni poate oricine... restul sunt vorbe..
Poate a adus exemplarul semnat si l-a pierdut contabilul? Cum demonstrezi ca nu-i asa? Sau poate are seful ceva cu agentul si a luat el factura semnata si a aruncat-o....sunt multi de POATE...
Da-mi raspuns la situatia expusa de mine: Livrezi marfa, factura nu o mai semneaza clientul nefiind obligatorie stampilarea si semnarea facturii... cum demonstrezi ca ai livrat produsele daca clientul nu mai recunoaste???? la fel AGENTUL e de vina... sa platesaca ....noi l-am judecat si am hotarat ca este bun de plata.
Nu asa se procedeaza se merge in instanta si cine are acte si dovezi mai multe are si sanse mai mari de castig. Ca angajator trebuie sa aduci dovezi si la cat e de stufoasa legislatia si de interpretabila un avocat bun o sa-ti dea batai de cap.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
radumuresan, utilizator

Alte discuții în legătură

Nir la aviz de insotire a marfii LuminitaCamelia LuminitaCamelia Buna ziua. Reprezint o firma de distributie ( van-sell) care distribuie marfa prin agenti de vanzari cu marfa in gestiune. Ei primesc marfa conform avizelor de ... (vezi toată discuția)
Marfa fara factura fara aviz...cum pot recupera banii? Raluca Trenca Raluca Trenca Buna ziua, Sunt noua utilizatoare pe aici. am citit multe din discutiile voastre de pe forum si m-au ajutat destul de mult pentru a intelege mai ... (vezi toată discuția)
Transfer titlu de proprietate asupra unor marfuri gabriela f constantin gabriela f constantin Buna ziua, ma intereseaza cand se transfera dreptul de proprietate asupra unor marfuri vandute cu factura ( nu exista contract) cumparatorului- in momentul ... (vezi toată discuția)