avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Eutanasierea cainilor fara stapan si dreptul la viata ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Eutanasierea cainilor fara stapan si dreptul la viata al acestora.

In dimineata aceasta am vazut ca probabil multi dintre voi stirea foarte tragica despre copilul ucis de maidanezi si totodata si propunea eutanasierii acestora.
Din fire sunt un foarte iubitor al animalelor, insa asa nu ma impiedica sa fiu subiectiv, in cazul de fata parerea mea este ca nu exista un singur vinovat, insa cred ca cei mai putini vinovati sunt tocmai acei caini, judecand dupa faptul ca singura lor judecata este instinctul, intra in sarcina noastra a oamenilor, ce nu ne bazam pe instinct ci pe o judecata rationala sa evitam astfel de tragedii, desi intr-un final singurii ce vor platii vor fi doar... cainii. Este obligatia noastra de a nu ne lasa copii/nepotii nesupravegheati ( mai ales cand ai 4 ani !!! ), de a construi adaposturi si ai steriliza, de a face mai multe campanii de adoptii a acestor animale, etc, etc, insa asa cum am spus singurii care vor platii si din pacate chiar cu viata vor fi cainii, insa asa cum ne-au invatat marii profesori de drept penal una din conditii incrimarii este constientizarea faptei, lucru exclus in cazul nostru.
PS: Eu nu am mai fost muscat de un caine de cand aveam 12 ani ( desi intr-o noapte singur fiind pe strada am fost inconjurat, va jur de vreo 50 de caini maidanezi ) si asta pentru ca pur si simplu nu i-am provocat si nu i-am tratat cu frica.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
Filip Alexandru, utilizator
Stimate domn Filip Alexandru, eu vad in comentariul dvs. viciu de judecata .
Da, un om poate fi ucis si de o vaca, daca este calcat de animal, dar vacile nu traiesc pe bulevardele marilor orase si nici nu sunt carnivore.
La chinezi, sacrificarea cainilor este o necesitate, fiindca ei se hranesc cu carnea de caine:yes:
La indieni, animalul sacrificat la noi din necesitate - VACA - este animal sacru. Egiptenii considerau pisica animal sacru, iar birmanezii si azi venereaza pisica, in timp ce pentru italieni, carnea de pisica era pana de curand(de cand s-a interzis comercializarea carnii de pisica) o delicatesa.
Nu s-au intalnit cazuri in care vacile sa se organizeze in haite si sa atace oamenii, nici despre pisici nu am auzit asa ceva.
Va intreb: daca sobolanii ar popula masiv strazile orasului, la fel ati milita pentru drepturile lor?
Cat despre vecinul care isi sacrifica cainele, consider ca el stie de ce o face. Eu am avut un caine care si-a muscat stapanul, de aceea l-am dat la o ferma unde erau mai multi caini si chiar si acolo a atacat ciobanul care-l hranea, evident, cainele a fost impuscat.

Eroarea de logica se vede mai ales in ultimul aliniat: daca eu conturb habitatul acestor animale, este evident ca ele ma vor ataca, deci eu imi asum riscul de a-i conturba.
Animalele respective sunt animale salbatice si, cunoscandu-le comportamentul, imi iau toate masurile de precautie pentru a ma apara.

Cainele este animal de companie, deci toti cainii care tin compania unor cetateni cu nume si prenume n-au decat sa-si fericeasca stapanii care-i ingrijesc si raspund pentru animal.
In rest...
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
Martonze, utilizator
Nu este un viciu de judecata.
Este foarte corecta logica domnului Filip.

Sacrificarea se putea face daca cainii se mancau.
Chiar ma mir ca mai sunt pe strazi pentru ca se pot manca...si e criza...

Mongolezii si chinezii chiar mananca caini.

Metodele sangeroase si fara logica pentru uciderea cainilor sunt interzise de lege.
Primarul capitalei incearca un referendum pentru a se putea ajunge la uciderea cainilor deoarece el crede caa asa va rezolva problema dar nu va rezolva nimic.
Sau...poate ca nici el nu crede dar vrea sa dea satisfactie la oamenii care vor razbunare...sau cei care urasc cainii si viata in general cu exceptia vietii lor si a rudelor acestora...
Vor fi ucisi niste caini nevinovati si atat...daca nu se cauta acum cainii agresivi...

Problema principala o constituie cainii agresivi si nu cei care trec pe verde la trecerea de pietoni...cei adaptati la oras si la oameni...

Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimate domn avocat, cu tot respectul, ma uimiti.
Nu e legal sa ucizi cainii, dar e legal ca haitele de caini sa ucida oameni!?
Totusi, cum determinati care e cainele agresiv si care e cel bland? Din moment ce un caine intra in haita, functioneaza dupa legile haitei.
Dupa cum bine stiti, nici la om nu se poate depista usor deficienta psihica, iar unii isi manifesta agresivitatea doar in anumite conditii, de ex. doar fata de cei apropiati.
Personalitatea sociopata apare ca un om jovial, saritor, prietenos, dar chinuie, inseala, abuzeaza fara urma de mustrari de constiinta si nici nu recunoaste ca ar fi vatamat pe cineva. La fel, paranoia sau schizofrenia se depisteaza cand deja boala si-a produs efectele.
Deci, cum depistam care caine e agresiv? Dupa sangele de pe bot?
Vorbesc in calitate de CHINOLOG si CRESCATOR de caini de rasa = caini cu pedigree.
Toti detinatorii de metisi, caini fara valoare chinologica, trebuie sa inteleaga sa sterilizeze si de ce nu, pe banii proprietarilor daca nu se gasesc bani din alta parte (!!!!!!!!!!!!) ca nu va rupe la nimeni buzunarul!
Caini reproducatori trebuie sa ramana doar cei cu pedigree, cei ce merg in expozitii in tara si in strainatate, cei ce reprezinta ceva pentru rasa, caini din care liniile de sange sa mearga mai departe, caini cu adevarat valorosi genetic.
Un CHINOLOG nu are cum sa sustina cainii comunitari si ONG-urile sau PET SHOP-URILE si/sau PIETELE DE ANIMALE dar poate sustine dreptul la viata pe care specia canina il are. Este adevarat ca din pozitia mea, cea de chinolog = persoana care face SELECTIE pentru a rezulta caini cu adevarat valorosi atat pentru expozitii cat si pentru familiile in care ajung ca si animale de companie, este mai greu, insa sustin cu tarie sterilizarea si nu uciderea cainilor fara stapan!
Solutia eutanasierii poate duce la stabilirea unei APARENTE VICTORII pe strazi, deoarece, atata vreme cat ROMANUL nu o sa fie INVATAT sa nu-si mai dea femela la monta de frica ca daca face piometru, ca asa i-a zis lui un destept de medic veterinar ca e bine macar odata sa o monteze, nu se va schimba nimic, vor ajunge sapun cainii de azi si maine or sa apara altii!
Cainii comunitari, din pacate, odata ajunsi pe strazi dezvolta un caracter de pradator, deoarece lupta pentru supravietuire este mare in jungla de asfalt numita Bucuresti!
Atitudinea cainilor flamanzi, loviti, abandonati pe strazile Capitalei sau care se nasc acolo, este una NORMALA in conditiile date.
Este greu de imaginat ca "cel mai bun prieten al omului" poate sa manance un copil de 4 ani.......sau NU!
Cainii sunt fiinte sociale, nascuti pentru a insemna sprijin emotional si nu numai in viata bipedelor, nu pentru a-i intoarce de acolo de unde i-am luat, respectiv din padure! Lupii cu lupii si cainii cu cainii!
Canidele nu se mananca intre ele, cainii nu se omoara intre ei, oamenii da! Canidele vaneaza insa in haita, vorbim de un fenomen perfect normal de conservare si de lupta pentru supravietuire in vederea inmultirii, cine traieste duce specia mai departe, cine nu, nu. Selectia naturala lucreaza acolo.
De ce oamenii cumpara inca caini din pet shop-uri bolnavi si/sau metisi pe care mai tarziu ii abandoneaza pe strazi pentru ca nu corespund "standardelor" lor?!
De ce oamenii, in speta romanii, in loc sa isi asume RASPUNDEREA fata de cainii din fata blocului, nu-i baga in case, nu ii microcipeaza, nu ii declara, de ce prefera sa ramana niste "anonimi" , "mari iubitori de animale" care pastreaza resturile de mancare pentru aceste amarate suflete care au nevoie de hrana?! Gresit! Cainii au nevoie de STAPAN, de o casa, de siguranta oferita de toate astea, si mai apoi de hrana si adapost iarna!
Mi-e rusine ca traiesc in tara asta si ca sunt roman! Am 2 rottweileri in prezent, respectiv o femela de 18 luni si un mascul de 6 luni, sunt vazuta ca o "mama dementa" ce tine in preajma copilului astfel de caini.....criminali!
Nu exista caini criminali! Exista oameni criminali!
Ce nu au romanii si ce au celelalte tari membre U.E? CUNOSTINTE, CULTURA, romanii sunt inculti, superficiali, greu de invatat lucruri noi si si mai greu de dezvatat pe cele rele pe care le stiu deja!
Asa o sete de sange si o manipulare mediatica eu una nu am mai vazut niciodata. In Bucuresti, mari "justitiari" isi fac "dreptate" singuri plantind pastile cu FURADAN pe strada ca sa moara cainii, nu conteaza daca sunt cu sau fara stapan, daca pune gura vreun copil sau vreun aurolac amarat din canalele Garii de Nord, ei baga OTRAVA in carnati si ii "planteaza" pe strazi!
Parerea mea este ca toata aceasta "poveste" are un iz de natura politica.
Martonze a scris:

Stimate domn avocat, cu tot respectul, ma uimiti.
Nu e legal sa ucizi cainii, dar e legal ca haitele de caini sa ucida oameni!?
Totusi, cum determinati care e cainele agresiv si care e cel bland? Din moment ce un caine intra in haita, functioneaza dupa legile haitei.
Dupa cum bine stiti, nici la om nu se poate depista usor deficienta psihica, iar unii isi manifesta agresivitatea doar in anumite conditii, de ex. doar fata de cei apropiati.
Personalitatea sociopata apare ca un om jovial, saritor, prietenos, dar chinuie, inseala, abuzeaza fara urma de mustrari de constiinta si nici nu recunoaste ca ar fi vatamat pe cineva. La fel, paranoia sau schizofrenia se depisteaza cand deja boala si-a produs efectele.
Deci, cum depistam care caine e agresiv? Dupa sangele de pe bot?

O sa va socheze, dar e mult mai usor de depistat la caini decat la oameni, care este exemplarul care prezinta comportament deviant si care nu, sunt mici "secrete" ale chinotehnistilor si psihologilor canini (o sa va mire, exista si asa ceva, nu stiu daca si in Ro)
Este foarte adevarat ca animalul este imprevizibil si cu tot caracterul sau pozitiv, poate reactiona violent atunci cand este supus unei presiuni psihologice din mediu. Este greu sa spui cum va reactiona un caine cand este supus stresului sau mai bine zis, care este limita pe care o poate gestiona un caine intr-o situatie ce-i provoaca neliniste, stres, poate chiar agresivitate.
Sunt pentru eutanasierea in modul uman -injectie- a cainilor batrani fara stapan si a celor ce se vad fara indoiala agresivi, insa consider ca multi dintre comunitari se pot recupera.
Credem in puterea de recuperare a violatorilor, a criminalilor si nu credem in puii de caine mai ales de pe strazile Capitalei? Ei sunt, foarte posibil, viitoare animale de companie pentru cei ce nu isi permit un caine de rasa. Asa s-ar suspenda si activitatea celor ce spun ca au "canise" dar, in spatele numelui, sunt niste samsari si atat!

Alte discuții în legătură

Referendum pentru cainii maidanezi - propuneri si consecinte codulmuncii codulmuncii Primarul capitalei a decis sa se faca un referendum pentru eutanasierea cainilor maidanezi, dar numai in urma tragediei care s-a intamplat. Propun ... (vezi toată discuția)
Referendum pentru maidanezi CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Romania...o tara inapoiata...o tara care datorita furaciunilor din partea tuturor celor care au luat bani pentru a se ocupa de problema cainilor nu au fost in ... (vezi toată discuția)
Eutanasierea cainilor maidanezi AntiMaidanez AntiMaidanez Buna ziua, Sunt din Bucuresti, un oras care timp de ani de zile n-a reusit sa-si rezolve problema cainilor vagabonzi. 10000 de oameni sunt muscati IN ... (vezi toată discuția)