avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie sau abuz de incredere ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie sau abuz de incredere ?

Buna seara avocatnet.ro . Am si eu nevoie de niste opinii . Intai va voi povestii pe scurt. Intr-o anumita seara am iesit cu un prieten, care la randul lui a venit cu inca 2 cunostinte. Era prima oara cand ii vedeam pe cei doi . Oamenii au baut,s-au imbatat bine, bine ca apoi sa fiu batut si furat telefonul. Cum s-a derulat faza cu telefonul : dupa ce am fost batut, m-au obligat sa urc la ei in masina. Acolo, telefonul mi-a sunat atragandu-le atentia celor 2 (care m-au batut). A spus sa-i dau telefonul pentru a nu suna la politie, initial am refuzat si le-am spus ca n-o sa sun pe nimeni. Acesta m-a amenintat ca ma bate din nou si de frica i-am inmanat telefonul. Mentionez ca eu nu i am inmanat telefonul pentru a face o poza/a da un SMS ci pur si simplu pentru simplul motiv ca am fost amenintat. Mi-au spus sa cobor din masina , am coborat iar ei au plecat.
Precizez ca referitor la bataie, mi-am scos si certificat de la INML(contuziile au fost relativ minore, nimic grav, fara zile de spitalizare). Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1. De ce este pasibil domnul agresor ?
2. Este abuz de incredere sau talharie (cei de la politie au contorizat drept fiind abuz de incredere intrucat eu i-am inmanat telefonul ?

Va multumesc anticipat pentru atentie.
Daca nu am fost destul de clar,aveti neclaritati sau m-a depasit exprimarea, va rog sa ma intrebati .
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2013
latosu, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabarcristian , utilizator 17:52, 8 Septembrie 2013
Am inteles, ideea este ca a doua oara cand m-au chemat la politie si m-au pus sa dau o declaratie impotriva agresorului(acesta fiind identificat) , m-au pus sa specific pentru ce era acuzat, si anume cele mai sus mentionate. Eu nu stiam ca exista o diferenta intre abuz de incredere si talharie . In concluzie eu am fost de acord cu "verdictul" dat de ei -abuz de incredere deoarece nu stiam exact ce inseamna. Acum intrebarea este, cum ii pot convinge pe domnii politisti, ca a fost talharie. Cand le-am explicat ca nu cred ca e vorba de abuz ci talharie acesta mi-a raspuns "lasa ca vedem pe parcurs si modificam in declaratie". acum ma tem ca nu se poate modifica.
scz, v-am scris de pe telefon.
latosu a scris:

Am inteles, ideea este ca a doua oara cand m-au chemat la politie si m-au pus sa dau o declaratie impotriva agresorului(acesta fiind identificat) , m-au pus sa specific pentru ce era acuzat, si anume cele mai sus mentionate. Eu nu stiam ca exista o diferenta intre abuz de incredere si talharie . In concluzie eu am fost de acord cu "verdictul" dat de ei -abuz de incredere deoarece nu stiam exact ce inseamna.

Politia nu are dreptul sa te intrebe pentru ce era acuzat,ci trebuia sa iti ia declaratia,sa fi povestit asa cum s-a intamplat,fara sa iti impuna sa scrii ca a fost abuz de incredere.
Politia nu este in masura sa decida unde se integreaza fapta,ci ei trebuie sa adune probe,dovezi,apoi sa faca un proces-verbal,un raport pe care il va inainta procurorului,iar procurorul va analiza in ce incalcare de cod penal se incadreaza,ca apoi sa intocmeasca un rechizitoriu cu trimitere in judecata.
asta mi-au dictat, cum ca alea ar fi acuzarile. In fine o sa ma duc la sectie si o sa le cer niste explicatii. si o sa mai adaug detalii , o sa am grija cu exprimarea in asa fel incat sa nu fie interpretabil.
va multumesc domnilor.
Din moment ce JUDECATORUL poate sa schimbe o incadrare data de procuror in rechizitoriu, CU ATAT MAI MULT procurorul va putea sa dea o incadrare corecta a faptei, independent de ce a scris victima in declaratie/ independent de opinia organelor de cercetare penala. Eu nu cred ca e foarte important ce a scris in declaratie cata vreme, din materialitatea faptelor, rezulta ca ar fi vorba despre o alta infractiune. Victima nici nu ar trebui sa faca ea o incadrare juridica....
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
JohnnyBRB, utilizator
Incadrarea juridica se face de partea vatamata in plangerea sa conform legii.
Deci, fara dubiu partea are acest drept.
Insa, in speta, nu conteaza acest aspect.
Daca din declaratii si din restul probelor va rezulta ca este vorba de talharoe se poate schimba incadrarea juridica.
Insa, orice dubiu profita inculpatului si in conditiile in care se va putea specula de avocat acest aspect este ca o piatra de moara pentru partea vatamata ceea ce s-a intamplat.
Lipsa probelor face organele de ancheta penala sa dea o incadrare juridica fiind vorba de un as[ect care depinde de la caz la caz.

Latosu, in prima postare am dat lamuriri suficiente si clare pentru a intelege ce aveati de facut.
Politistii nu va vor baga in seama.

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii marianghimpeteanu marianghimpeteanu Retragerea plangerii si impacarea partilor inlatura raspunderea penala intr-un caz de complicitate la talharie? Adica cercetarea penala inceteaza sau se ... (vezi toată discuția)
Incadrare gresita a faptei in plangere. xuser xuser Daca am scris in plangerea de la parchet \"Impotriva numitului XXXXXXX pentru savarsirea infractiunilor de: vataramare corporala, distrugere bunuri si ... (vezi toată discuția)