avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La reabilitarea blocului, este legal sa considere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La reabilitarea blocului, este legal sa considere AC-ul deseu?

Domnul administrator al blocului nostru ne-a anuntat aseara la ora 19 ca in doar 3 zile (2 de weekend) incepe reabilitarea termica a blocului si ca ori singuri, ori sunam la un numar dat de dansul, trebuie sa demontam aerul conditionat si alte accesorii pe care le avem pe fatada. Acum stau si intreb, cat de legal este ce spune dansul in alt anunt:
Lucurile demontate de catre constructor vor fi considerate deseuri.
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:10, 24 Septembrie 2013
Dl. avocat are dreptate. Se poate lucra si pe langa aparate sau, ma rog, cu aparatele pe pozitie, insa este mai greu, cutiile repective trebuiec invelite pentru a fi protejate de praf si alte cele. La noi la bloc, ne-am sfatuit cu meseriasii de la termoizolare, dar si cu specialistii in AC. S-a convenit demontarea acestora (unele aparate au robinete care permit demontarea acestora fara a mai fi nevoie sa fie reincarcate cu freon). La unele pozitii nu a mai fost nevoie de nicio modificare, la altele a fost nevoie sa se aplice niste elemente pentru a crea o distanta mai mare fata de perete, a urmat placarea cu polistiren expandat, ma rog, tencuit si ce-a mai fost pe-acolo. In final, inainte de indepartarea schelelor, s-au remontat AC-urile la locul lor. Din fericire nu am avut prea multe „cazuri” de rezolvat.
Mentionez ca peretii exteriori fac parte din proprietatea comuna (nu particulara), insa la noi proprietarii nu au cerut aprobarea as. prop. ci le-au montat si gata...
Domnul avocat este cam pe dinafara!
In primul rand, partea exterioara pe care este montata unitatea exterioara a AC-ului este parte comuna!, asa cum s-a scris mai sus.
In al doilea rand, asa este trecut in proiectul pe care l-a facut un institut de proiectari , la "comanda" primariei de sector. Acolo scrie ca se demonteaza toate antenele, cablurile exterioare etc. de catre firma care executa reabilitarea! La blocul de langa mine, firma care a executat lucrarea nu a demontat AC-urile la cei care nu au fost acasa (apart nelocuite) si au pus pe langa ele. Arata groaznic! In primul rand nu sta nimeni sa se chinuie sa puna sub unitatile de AC polistirenul, sa traga plasa cu grundul, tinciul si textura finala pe sub unitatea exterioara de AC! Si nici nu ar avea loc, pe langa faptul ca intre perete si unitatea AC trebuie sa fie o anumita distanta, nu poate sa fie lipita.
Este adevarata afirmatia scrisa mai sus ca "reabilitarea nu este obligatorie"! Nu a obligat nimeni asociatia de proprietari sa se inscrie in programul de reabilitare termica a locuintelor. Dar "graba" administratorului ca in 3 zile sa se demonteze AC-urile nu este justificata!
S-a scris mai devreme ca intai trebuie sa apara schelele si apoi se demonteaza AC. Asa este. Daca nu au aparut schelele, nu are pe cine sa deranjeze AC exterior.
Va scriu asta deoarece in aceasta faza sunt si eu cu blocul meu, in sectorul 2. Si intamplator sunt si administratorul blocului si am discutat joi cu cei care vor efectua reabilitarea. Acum se monteaza schelele si dupa ce vor termina aceasta operatie, voi fi contactat de firma care va demonta AC-urile locatarilor (doar cei care vor, am 4 proprietari care vor sa faca cu firma lor, cu toate ca acolo vor da bani, cu firma asta se face gratuit demontarea-montarea unitatilor exterioare). Tot acum se vor schimba suporti aparatelor care nu permit remontarea dupa efectuarea lucrarilor. Unele aparate au suportii mai scurti si nu permit remontarea dupa aplicarea termosistemului, care are undeva in jur de 11cm. In acest caz, trebuiesc inlocuiti suportii cu unii care au talpa mai lunga.
@Dan N- Sunt sigur ca d-ta esti pe "dinafara", inclusiv la limba romana. Asta se observa dupa modul in care scrii si te exprimi. Eu nu cred ca atunci cand ati achizitionat un apartament, ati cumparat doar interiorul, dar se pare ca unii nu stiu pe dau banii....Daca tencuiala sau vreo bucata din zidul exterior ar cadea in capul cuiva,ceea ce nu doresc, sa vedeti cine va fi tras la raspundere! Proprietarul comun, adica Asociatia, sau proprietarul apartamentului respectiv?Cine credeti ca va raspunde penal si civil fata de victima? Atunci sa vedem cine si cum va apara? Raspund si locatarii cu apartamente pe cealalta parte a blocului(fata sau spate) ori numai cei de pe stanga/dreapta? Ia spune d-le "dinafara" specialist?! Te bagi in seama degeaba.....De departe vezi aproape, iar DINAFARA vezi inauntru....
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
polloctav, utilizator
D-le avocat @polloctav, in HG 1588/2007 cu norma de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari spune la capitolul Cheltuieli pe cota-parte indiviza:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna
.

Asadar, daca o bucata de tencuiala cade in capul cuiva, raspunzatoare este asociatia de proprietari. In ce masura, ramane de vazut dupa cercetarea cazului.

Ma scuzati, stimate domn avocat, ca mi-am permis sa imi dau cu parerea, dar chiar esti foarte pe din afara! Imi pare rau ca nu am mai stat sa verific ce-am scris. Nu toata lumea este perfectionista ca dvs!
Vedeti ca si dvs aveti in postura de mai sus greseli, asa ca uitati-va in gradina dvs si luati partea utila din ce mai sriem si noi, cei care ne "bagam degeaba in seama"!
Apropo de raspundere, vedeti ca si d-na Elga este de acord cu mine.

Alte discuții în legătură

Ce face parte din partile comune ale blocului ContSters13909 ContSters13909 Un reprezentant al P. sect 2 sustine ca ferestrele unui apartament fac parte din partile comune ptr. ca sunt parti exterioare ,ca si pereti, ai blocului. ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate romandorin romandorin -sunt proprietarul unui apartament la parterul unui bloc.am drept de proprietate sau folosinta asupra terenului din imediata vecinatate a apartamentului meu,la ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica danpin69 danpin69 Salut, Doresc sa stiu daca partile laterale ale unui bloc cu doua scari de forma dreptunghiulara, sunt considerate parti comune?(pe aceste laterale nu exista ... (vezi toată discuția)