avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La reabilitarea blocului, este legal sa considere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La reabilitarea blocului, este legal sa considere AC-ul deseu?

Domnul administrator al blocului nostru ne-a anuntat aseara la ora 19 ca in doar 3 zile (2 de weekend) incepe reabilitarea termica a blocului si ca ori singuri, ori sunam la un numar dat de dansul, trebuie sa demontam aerul conditionat si alte accesorii pe care le avem pe fatada. Acum stau si intreb, cat de legal este ce spune dansul in alt anunt:
Lucurile demontate de catre constructor vor fi considerate deseuri.
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:10, 24 Septembrie 2013
Interventie moderator

Lasam exprimarea in limba romana si ne axam pe problema in discutie.
Definitia fatadei unei cladiri, in sensul dat inclusive de HG1588, nu reprezinta zidul sau balconul ce delimiteaza sau apartine unei proprietati private care include si cota indiviza din cladire, ci se refera doar la acele parti comune ale unui bloc de locuinte, respective la fundatia blocului, partea superioara de deasupra ultimului apartament ,etc. In definitia proprietatii comune nu se regaseste "fatada" in sensul aratat de dvs.:
"Proprietate comuna - toate partile dintr-o cladire aflata in proprietate, care nu
sunt apartamente si care sunt destinate folosirii in comun de catre toti proprietarii din
acea cladire. Proprietatea comuna este indivizibila si este detinuta de proprietarii
apartamentelor individuale, conform cotelor calculate.
Proprietatea comuna include toate partile proprietatii care sunt in folosinta comuna, ca:
terenul pe care este construita cladirea, curtea inclusa, fundatia, structura de rezistenta,
acoperisul, terasele, cosurile de fum, scarile, holurile, pivnitele, subsolurile, casa scarii,
tubulatura de gunoi, rezervoarele de apa, ascensoarele, instalatii ale cladirii aflate in
folosinta comuna cu care a fost inzestrata cladirea in timpul constructiei sau cu care a fost
dotata mai tirziu de catre proprietari, ca de exemplu; canale pluviale, paratrasnete, antene,
instalatii de telefonie, instalatii electrice, conducte de apa, sisteme de incalzire si
conducte de gaze care pot trece prin proprietatea comuna pina la punctele de distributie
din apartamentele individuale"......
Daca din balconul meu se desprinde o bucata de beton si cade, doamne fereste!, in capul altei persoane, atunci eu raspund in calitate de proprietar si nu asociatia de proprietari.... Au fost "n" cazuri similare in justitie si a raspuns penal exclusive proprietarul apartamentului de unde s-a desprins bucata de zid si nu au raspuns ceilalti proprietari,in solidar, asa ca ar trebui sa va revizuiti "logica" si modul de interpretare al unei norme legale....
Pai dv. ce sa ziceti?
Ocoliti cu buna stiinta cuvantul "fatada" din articolul 44 al HG 1588/2007.

Va intreb, de ce ati inclus in enumerarea dv. terasa, ca doar si ea delimiteaza apartamentele de la ultimul etaj pe exterior(?) Ea nu este proprietatea celor de la acest ultim etaj, cumparata o data cu apartamentul, asa cum si-au cumparat si fatada, in intelegerea dv?
Sau la cumpararea apartamentului alegem ca gaina boabele din tarana, p-asta da, p-asta ba?

Nu le-am inclus eu...Iar terasa nu este la toate blocurile proprietatea cuiva.La fel, scocul unei case sau marginea superioara a blocului este parte comuna, insa nu si balconul care este intabulat de proprietar....zidul exterior al unei case sau apartament nu este ceva eteric, ci apartine proprietarului cladirii....De aceea am spus ca fatada este definite prin prisma partilor comune, iar nu a celor individuale ale unei proprietati tip condominiu....Nu tin sa am dreptate insa art.44 se refera la cheltuielile individuale cu cota-indiviza din partile de proprietate comuna asa ca ati inteles gresit talcul/sensul dat de legiuitor...
Cum nu le-ati inclus dv.? Dar asta ce e? Nu e din postul dv.?
Proprietatea comuna include toate partile proprietatii care sunt in folosinta comuna, ca:
terenul pe care este construita cladirea, curtea inclusa, fundatia, structura de rezistenta,
acoperisul, terasele, cosurile de fum, scarile, holurile, pivnitele, subsolurile, casa scarii,
tubulatura de gunoi, rezervoarele de apa, ascensoarele, instalatii ale cladirii aflate in
folosinta comuna cu care a fost inzestrata cladirea in timpul constructiei sau cu care a fost
dotata mai tirziu de catre proprietari, ca de exemplu; canale pluviale, paratrasnete, antene,


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Amestecati lucrurile. Una-i casa unui singur proprietar, si sigur ca atunci zidurile in intregime - partea interioara si exterioara - sunt ale lui, si alta este un condominiu cu mai multi proprietari.
In al doilea rand art. 44 nu are niciun talc ascuns, ci spune despre cheltuielile care se impart pe cota-parte indiviza privind proprietatea comuna, unde printre altele se enumera si fatadele. Atat si nimic mai mult.
Dv. incercati sa impartiti firu-n patru cum ca e sau nu e ....

Sa vorbim clar si fara echivoc. Tot ce este in afara apartamentului, se cheama proprietate comuna, in afara de spatiul ferestrelor si al usii de acces in apartament.
Puteti consulta si acordul de asociere al mai multor asociatii si veti vedea acolo trecuta la proprietatea comuna fatada blocului.

Pentru ca altfel, dupa interpretarea dv. si zidul care desparte apartamentul de holul comun, casa scarilor, ar fi tot al proprietarului. Si nu este.
Sau zidul care desparte doua apartamente este in egala masura al celor doi proprietari. Poti sa-ti zugravesti peretele interior din apartament cum doresti, dar nu poti gauri zidul dintre cele doua apartamente, strapungandu-l din apartament in apartament ca sa-ti faci o nisa in perete, fara ca vecinul tau cu care imparti proprietatea asupra acelui zid sa fie de acord.

Astea sunt notiuni pe care atat proprietarii, cat si administratorii sau presedintii de asociatii, le cunosc foarte bine. Discutia de fata este aproape inutila daca nu descopeream o persoana care inca nu le stie si insista sa creada ca fatada este proprietate privata la condominii.
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Ce face parte din partile comune ale blocului ContSters13909 ContSters13909 Un reprezentant al P. sect 2 sustine ca ferestrele unui apartament fac parte din partile comune ptr. ca sunt parti exterioare ,ca si pereti, ai blocului. ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate romandorin romandorin -sunt proprietarul unui apartament la parterul unui bloc.am drept de proprietate sau folosinta asupra terenului din imediata vecinatate a apartamentului meu,la ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica danpin69 danpin69 Salut, Doresc sa stiu daca partile laterale ale unui bloc cu doua scari de forma dreptunghiulara, sunt considerate parti comune?(pe aceste laterale nu exista ... (vezi toată discuția)