avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale infiintare firma-contabilitate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

infiintare firma-contabilitate

Buna ziua,am si eu o intrebare as dori sa infiintez un srl cu asociat unic,obiect de activitate va fi contabilitate, imi puteti spune in afara de :

1 declaratie notar,specimen
2 contract de vanzare cumparare,comodat,inchiriere
3 acceptul as de proprietari
4 foaie varsamant
5 disp firma
6 act constitutiv
7 copie CI
8 declaratie model 2
9 cerere intreg in Reg Com
10 cerere vector fiscal

imi mai trebuie si altceva ? si care va fi codul CAEN va rog frumos, multumesc din suflet, a si inca o intrebare are leg studiile cu obiectul firmei?trebuie o diploma sau autorizare ?
davideg,

nu glumesc deloc.
Cele mai profitabile societati de contabilitate cistiga din operatii de rutina, de introducere de date in baze de date.
90% din contabilitate este "tehnica", 10% este "arta"

Pentru partea tehnica nu iti trebuie facultate, ci doar cursuri de operare computer si ceva inteligenta.

Pentru arta este nevoie de tine, davideg si de oameni ca tine.

Dar din nefericire ... contabilitatea inseamna 90% rutina informatica.

Alberto Kurtyan
Nu e chiar 90%, as merge pe 30%, rutina, restul nu e numai arta e si transpiratie si inspiratie si cu toate astea, contabilitatea primara este foarte importanta si nu consta numai in introducerea datelor in calculator.
Doamna Davideg are perfecta dreptate. Iata ce spune legislatia in domeniu:

Legea contabilităţii nr. 82/1991

Art. 10. - (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.
(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Drept urmare, daca societatea care presteaza servicii contabile, nu este membru CECCAR, activitatea este considerata ilegala, iar actele intocmite de ea sunt nule. De asemenea poate fi acuzata de concurenta neloiala pe piata serviciilor contabile.
Eu cred ca raspunsul la aceste nedumeriri ne este dat de Ordonanta nr.65/1994 si anume:
"CAPITOLUL II: Exercitarea profesiei de expert contabil si de contabil autorizat
SECTIUNEA 1: Expertul contabil
Art. 6
Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
a)tine sau supravegheaza contabilitatea si întocmeste sau verifica si semneaza situatiile financiare;
b)acorda asistenta privind organizarea si tinerea contabilitatii;
c)efectueaza analize economico-financiare si evaluari patrimoniale;
d)efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice în conditiile prevazute de lege;
e)executa alte lucrari cu caracter financiar-contabil, de organizare administrativa si informatica;
f)îndeplineste, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevazute în mandatul de cenzor la societatile comerciale;
g)acorda asistenta de specialitate necesara pentru înfiintarea si reorganizarea societatilor comerciale;
h)efectueaza pentru persoane fizice si juridice servicii profesionale care presupun cunostinte de contabilitate.
Art. 7
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati.
Art. 8
Expertii contabili pot sa-si exercite profesia individual ori se pot constitui în societati comerciale potrivit legii.
Art. 9
Societatile comerciale de expertiza contabila trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a)sa aiba ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil;
b)majoritatea actionarilor sau asociatilor sa fie experti contabili si sa detina majoritatea actiunilor sau a partilor sociale;
c)consiliul de administratie al societatii comerciale sa fie ales în majoritate dintre actionarii sau asociatii experti contabili;
d)actiunile sa fie nominative si orice nou asociat sau actionar sa fie admis de adunarea generala.
SECTIUNEA 2: Contabilul autorizat
Art. 10
Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
a)tine contabilitatea operatiunilor economico-financiare prevazute în contract;
b)pregateste lucrarile în vederea elaborarii situatiilor financiare.
Art. 11
Contabilii autorizati pot sa-si exercite profesia individual ori în societati comerciale."
CONCLUZIE:
Nu poti desfasura activitati care tin de contabilitate ("consultanta contabila" este o formulare neacoperita de lege) fara a respecta legea care reglementeaza aceasta profesie sau celelalte legi care includ profesia contabila ( si care au derivat din OG nr.65/1994) si anume:
- OUG nr.75/1999 (vezi si OUG 90/2008) privind auditul financiar (auditul statutar),
- OG nr.71/2001 - privind consultanta fiscala
Restul... e TACERE !
Acea formualre a domnului avocat: "Prin urmare, poti face linistit contabilitate.", iti poate aduce o liniste pe care unii o numesc (ne) liniste penala ! Mare atentie !

Alte discuții în legătură

Infiintare firma pot infiinta o firma de evidenta si consultanta in contabilitate eu fiind numai contabil? (vezi toată discuția)
Daca am o firma de consultanta nefiind membru ceccar pot tine contab lylyan lylyan Buna ziua Sunt angajata ca si economist. Nu sunt membru ceccar. Firma la care sunt angajata are ob sec de activitate evid contabila si al ob. ... (vezi toată discuția)
Intocmire si semnare bilant NYKOL NYKOL Buna ziua, As vrea sa-mi spuneti daca un expert contabil membru activ al CECCAR care nu este inregistrat la DGFP ca PFA poate incheia contract de prestari ... (vezi toată discuția)