albertokurtyan a scris:
Daca tu crezi ca un SRL cu 2 salariati va angaja:
1. contabil autorizat; -> pentru contabilitate primara
2. expert contabil; -> pentru certificarea tuturor situatiilor (exceptind cele obligatorii)
3. consultant fiscal;-> pentru intocmirea declaratiilor fiscale si a registrului de evidenta fiscala,
4. curier pentru depunerea documentelor; -> ORC, Adm. Fin.
5. auditor; - auditarea conturilor (exceptind cele obligatorii)
6. comisie de cenzori; - pentru intocmirea raportului (exceptind cele obligatorii)
7. comisie de inventariere; -> pentru numararea scaunelor si a plicurilor
8. inspector de resurse umane; -> state de plata, pontaj, etc.
9. gestionar inventar.
10. economist, pentru management general
11. avocat -> contracte de munca, clauze, fise de post, decizii, contestatii fiscale, litigii contencios fiscal si juridic, diverse operatiuni juridice
Alberto Kurtyan
Inainte de a induce lumea in eroare, ar fi bine sa studiati legislatia, domnule avocat.
1. contabil autorizat; -> pentru contabilitate primara - OK! Sunt de acord cu dvs., cu specificarea ca un contabil autorizat poate efectua toata contabilitatea unei societati, inclusiv intocmirea balantei de verificare.
2. expert contabil; -> pentru certificarea tuturor situatiilor (exceptind cele obligatorii) - Este obligatorie certificarea de catre un expert contabil doar a situatiilor financiare anuale (o data pe an) si asta doar in cazul in care societatea nu are un director economic cu studii superioare, angajat cu contract de munca. Desigur ca daca societatea, prin reprezentantii sai, doreste la un moment dat o expertiza contabila, poate apela la o astfel de persoana.
3. consultant fiscal;-> pentru intocmirea declaratiilor fiscale si a registrului de evidenta fiscala, - viza consultantului fiscal este obligatorie doar pe declaratia anuala privind impozitul pe profit. Ca si in cazul expertului contabil, daca societatea doreste o expertiza fiscala sau o consultanta in domeniu poate apela la o astfel de persoana autorizata.
4. curier pentru depunerea documentelor; -> ORC, Adm. Fin. - nu trebuie o persoana care sa se ocupe numai de acest aspect. Ca sa nu mai vorbim ca multe din aceste documente se pot transmite on line sau prin posta.
5. auditor; - auditarea conturilor (exceptind cele obligatorii) - o S.R.L. cu 2 salariati nu este obligata sa efectueze audit, decat daca depaseste celelalte 2 criterii prevazute de lege. Ori atunci cand o societate cu 2 salariati, are o cifra de afaceri mai mare de 7.300.000 de euro, cred ca isi permite (si chiar este recomandabil) sa aiba un contabil autorizat, un expert contabil, un consultant fiscal etc.
6. comisie de cenzori; - pentru intocmirea raportului (exceptind cele obligatorii) - tot conform legii, nu toate societatile sunt obligate sa aiba o comisie de cenzori.
7. comisie de inventariere; -> pentru numararea scaunelor si a plicurilor - aceasta comisie poate fi formata din persoane din cadrul firmei. Inventarierea este obligatorie, sunt prevederi legale in acest sens.
8. inspector de resurse umane; -> state de plata, pontaj, etc. - da, sunt de acord, desi un contabil care este autorizat in acest sens poate indeplini aceasta sarcina.
9. gestionar inventar ?????
10. economist, pentru management general ????
11. avocat ->
- contracte de munca, clauze, fise de post, decizii - de obicei sunt facute de catre inspectorul de personal
- contestatii fiscale - sunt specialitatea consultantului fiscal, dar cand evidenta contabila si fiscala a societatii este corecta, cazurile de contestare sunt rare
- litigii contencios fiscal si juridic - este valabil ce am scris mai sus, referitor la corectitudine
- diverse operatiuni juridice - cred ca mai degraba este nevoie de un consilier juridic si nu de un avocat.
P.S.: daca eu personal stiu sau nu stiu sa explic unui patron datele inscrise pe declaratie, nu este nici locul si nici momentul pentru justificare. Din cate stiu, acest forum interzice publicitatea, asa ca ma abtin de la orice comentariu in acest sens.
Eu nu incerc sa va conving cu absolut nimic.
Traim intr-o tara libera si fiecare gandeste si actioneaza cum vrea.
Trimiterea la Luca Paciollo am facut-o pentru a va informa ca nu noi, contabilii romani, suntem inventatorii contabilitatii.