avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament - ce pretentii poate avea sotul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament - ce pretentii poate avea sotul?

Buna ziua!
Situatia este urmatoarea: contractul de vanzare-cumparare a apartamentului este doar pe numele meu de domnisoara, pentru ca a fost semnat inainte de casatorie. Doar ultimele cateva rate au fost achitate dupa casatorie, iar pe chitanta, desigur, figureaza numele nou.
In aceste conditii, ce pretentii poate avea fostul sot la un eventual partaj?
Toate ratele au fost platite de mine, chiar si dupa casatorie. Fostul sot nu a platit nimic si nici nu ar fi putut, pentru ca, din salariul lui, nu atat de mare, platea atunci ratele pentru apartamentul lui si pentru inca un credit, tot pe numele lui, dinainte de casatorie.
Va multumesc!
Ca sa intelegem, pretentii poate avea pana la luna si inapoi. Ce poate obtine depinde de probe.
Legal, daca dv. aveti un venit x si sotul x/3, din fiecare venit se scad datoriile comune si se vede ce a ramas ca o contributie pentru casatorie. Sau le puneti la comun pe toate si le impartiti pe toate, cat din ratele dv. sa revina sotului, cat din ratele lui sa va revina dv., raportat la veniturile pe care le-ati avut in perioadele respective. Se face un calcul concret si, parerea mea, e ca ar trebui sa va intelegeti.
Sunt sume de bani, le puteti face la notar, la avocat sau singurei cu o hartie de mana, ca sa nu cheltuiti bani cu nemiluita sa vedeti ca nu face ata cat rata.
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Mai am o nelamurire: de-a lungul anilor de casatorie, sotul a mai achitat anumite sume din impozitul pentru apartament, intretinere, facturi... Acest lucru influenteaza cu ceva situatia? Multumesc!
In mesajul anterior voiam sa spun "din fiecare venit se scad datoriile proprii", nu comune.

Depinde pentru ce erau acele facturi. Intretinerea nu. Impozitul da, vi-l poate imputa.


Da, insa sotul a vandut imobilul lui intre timp, in timpul casatoriei.

Facturile erau de utilitati (gaze, curent electric)...
Ultima modificare: Miercuri, 2 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Nu raspundeti mai multor utilizatori citand inutil si folosind mesaje diferite, va incarca topicul si e mai greu de parcurs de cei care vor sa se informeze sau sa va raspunda.

Cele la gaze nu.
Discutam diferit de imobil si de rate de credit; daca imobilul s-a vandut intre timp, dv. nu aveati pretentii la el, ci la ratele unui credit. E diferenta.

Alte discuții în legătură

Partaj cri_xtina cri_xtina Sunt in divort de sotul meu,pe 21 mai am termen.As vrea sa stiu in caz de partaj daca sotul poate avea pretentii asupra apartamentului detnut dinainte de ... (vezi toată discuția)
Am făcut un credit ipotecar înainte de căsătorie. are soțul meu dreptul la acest apartament în timpul căsătoriei sau după divorț? Hmam Hmam Buna ziua, am facut un credit ipotecar la banca inainte sa ma marit pt un apartament care este pe numele meu de fată. Are soțul meu dreptul la acest ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters168872 ContSters168872 Apartament luat cu credit, ultima parte a creditului a fot plătit împreună cu fosta soție... cca 3.000 dolari, întrebarea mea e :ce cota parte are dreptul ... (vezi toată discuția)