avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Inlocuire membri Consiliu Director
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Inlocuire membri Consiliu Director

In cazul unei asociatii, in care din 5 membrii, se doreste a fi inlocuiti 4 dintre ei, cu alte persoane, ce diligente trebuie sa fac si mai ales in ce ordine? Mentionez ca cei 5 sunt membrii ai consiliului director. Inlocuirea poate avea loc in cadrul unei hot AGA incare cei 4 isi inainteaza demisiile ? la punctul 1 ar trebui sa fie acceptati noii membrii, nu?
trebuie actualizat si actul constitutiv? depun la Judecatorie ceva? e necesara vreo legalizare?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:48, 6 Februarie 2014
Am reusit sa explic fondatorilor ca ei nu mai pot intervenii in activitatea fundatiei, suntem in faza de pregatire a noului Statut in care va ramane doar CD ca organ de conducere, inca suntem in discutie cu privire la modalitatile de schimbare a membrilor CD, va trebui sa gasesc o formula acceptabila de fondatori si de instanta. In oarecare masura dau dreptate fondatorilor, exista o lacuna in OG26 in acest sens, pentru ca este regelemntat doar componenta primului CD ca fiind numiti de fondatori, dar dupa aceea in viitor daca nu fondatorii numesc, pentru ca nu au Adunare si nu iau hotarari, atunci totusi cine revoca si numeste membrii CD, ei insisi cu majoritate de voturi ? nu pare cea mai buna solutie, dar nu prea am altceva la indemana. Daca aveam un singur fondator, probabil accepta instanta ca el sa numeasca mereu membrii CD, dar cu 30 de fondatori nu pot face adunari in acest sens.

De fapt pentru ce va rog parerea, s-a pus problema intrarii in CD a unor persoane juridice romane si straine, care sunt si fondatori. Nu am gasit nici o prevedere contrara in acest sens, dar nici in practica nu am gasit (am studiat si lista fundatiilot de pe internet) ca persoane juridice sa fie membrii in CD. Pana in prezent de fiecare data am pus persoana fizica care este reprezentantul acelei persoavne juridice, ceva de genul X in calitate de Episcop al Bisericii Catolice ...., cunoasteti vreo restrictie in acest sens sau ati avut in practica situatie cand ati nominalizat o persoana juridica ca membru in CD ?
Daca este sa oferim niste raspunsuri corecte ar trebuie sa avem in vedere faptul ca:
1. autentificarea unui document la notar presupune faptul ca notarul a verificat identitatea partilor si a luat acordul lor de vointa. Acest lucru nu se poate face prin faptul ca 3 sau mai multe persoane imputernicesc pe cineva. Mai mult, un act autentic nu poate fi incheiat prin procura sub semnatura privata (PV semnat de toti membrii CD). Luati un punct de vedere de la un notar si veti vedea ca aceasta practica este putin ilegala. Se mai fac niste improvizatii dar valabilitatea actului va cadea la cea mai mica contestare in instanta.
In practica, la bordurile fundatiilor pentru care lucrez, am mandat autentic din partea fiecarui membru al CD sa ma prezint la notar cu actele semnate de ei. Cand vine un nou membru in CD atunci ii cer o procura notariala in acest sens. Pentru situatii mult mai speciale (contracte de vanzare cumparare in special imobile, ale fundatiei/asociatiei se deplaseaza notarul la sedintele CD/AG.
Cu alte fundati sau asociatii cu o fluctuanta mai mare a membrilor am prevazut in staut o procedura mai speciala.
Daca vorbim de atestarea de catre avocati a unui document, cred ca se pune problema ca avocatul da data certa acelui document. Oare ce data va avea acel document: cel al sedintei CD sau atunci cand persoana imputernicita se prezinta la avocat? Daca analizati ce inseamna dare de data certa cred ca atunci stampila pe acel document are o cu totul alta valoare deca o conditie de valabilitate a actului. Apropo, si notarul poate da data certa.

2. Fundatia se constituie prin actul de vointa irevocabil a unei persoane. Are caracteristicile unui contract de donatie cu sarcini. Cum poate atunci peste o anumita vreme, o terta parte sa intre donator alaturi de cel care a decis alocarea unui patrimoniu. Iar daca este irevocabila cum poate pierde calitatea de donator.
Consider ca inca diferenta dintre cele 2 notiuni nu sunt bineintelese. Putem discuta la nesfarsit pe aceasta tema.
@Lorien: Acei fondatori trebuie sa inteleaga o data si o data ca acea calitate de fondator nu le mai confera dupa ce fundatia a luat fiinta niciun drept asupra ei cu exceptia celui special conferit de lege, si anume de a li se cere incuviintarea in caz ca se pune problema modificarii scopului fundatiei. Daca ei din eroare cu crezut ca e ca la infiintarea unei firme, ca investesti niste bani si apoi primesti dividente sau iti poti cesiona partile sociale sau ca membru AGA decizi pe viitor ce si cum, sau ca e ca la asociatii, unde ca fondator este de fapt membru si deci membru AG si ai un cuvant de spus cat timp nu te retragi sau nu esti exclus din asociatie, atunci se inseala si ar trebui sa priceapa in sfarsit, cum a sublinat si dl.Octavian Rusu, ca infiintand fundatia AU FACUT O DONATIE!! Daca voiau sa pastreze un anumit control, se puteau pune pe ei membri in CD, ca legea permite asta... In mod normal CD se autoinnoieste, cand cineva decedeaza sau e demis sau se retrage sau ii expira mandarul, ceilalti aleg alta persoana, dupa reguli care ar trebui sa existe in statut....
Sunt de acord cu aceste confuzii, fata de fundatia existenta si nu mai au ce face, transformarea ei in asociatie nu se poate si cu greu am ajuns la un numitor comun, in aprilie facem ultima sedinta a "fondatorilor" cand votam un statut reformulat 99%.

"cand cineva decedeaza sau e demis sau se retrage sau ii expira mandarul, ceilalti aleg alta persoana, dupa reguli care ar trebui sa existe in statut" ... asa ceva am trecut si eu in proiectul de statut, insasi CD care are 7 membrii voteaza cine intra si cine iese din CD, nu suna cel mai corect, dar nu am alte idei, daca numai CD decide asupra totul (cu exceptia schimbarii scopului) atunci logica imi spune ca ei decid si asupra componentei proprii ... in caz contrar ar ramane varianta numirii primului CD de catre fondatori care lucreaza cu membrii initiali pana cand numarul lor scade sub 3 si atunci intervine instanta, cara iarasi nu e prea logic.

Revin cu intrebarea esenta, persoana juridica ca membru in CD ? ati intalnit asa ceva in practica, pentru ca eu am lucrat doar cu persoane fizice in CD. MUltumesc.
Din textul OG 26/2000 rezulta ca CD este alcatuit din persoane fizice. Atunci cand se spune ?componenta nominala? mie imi suna a nume de persoane. Am mai avut situatii in care se prevede ca un membru sau mai multi sa fie nominalizati de o anumita entitate juridica dar ajungem la aceleasi inginerii.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Aceeasi conducere pentru ong luc7v luc7v Un ONG a fost infiintat acum 2 ani si s-a specificat in statut ca se alege conducerea cu un mandat de 2 ani. Daca acum se alege aceeasi conducere, mai este ... (vezi toată discuția)
Problema juridica infiintare ong cfsoft cfsoft In cazul unei asociatii infiintata in baza OUG 26/2000, posibilii membri fondatori si-au exprimat initial verbal sau prin email dorinta de a participa la ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)