avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxa reparatii subsol adaugata la cheltuieli de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxa reparatii subsol adaugata la cheltuieli de intretinere

Buna ziua,

Recent s-a schimbat comitetul scarii. S-au hotarat sa repare subsolul desi a mai fost reparat de cateva ori inainte. Pentru ca nu am avut posibilitate sa platesc la timp suma (490 RON) care trebuia platita pentru reparatii mi-a fost adaugata la plata intretinerii. Desi eram la zi cu intretinerea, acum am peste 500 RON de platit din cauza ca mi-a fost adaugata suma de reparatii la plata intretinerii + ca platesc ~20 RON lunar penalizari pentru neplata intretinerii la timp.
Intrebarile mele: este corect sa imi fie adaugati cei 490 RON la plata intretinerii si sa platesc lunar penalitati pentru acei bani? Desi nu am semnat nici un act precum ca sunt de acord sa platesc cei 490 RON, pot fi obligat sa ii platesc?

Multumesc,
Stratica Eugenia.
Cel mai recent răspuns: marius cioca , utilizator 11:11, 2 Aprilie 2009
@marius cioca,
Cred ca va referiti la conturi separate - ma rog, fise de evidenta - pentru fiecare fond in parte.
Desi este indicat ca o asociatie sa aiba deschise conturi la mai multe banci, acest lucru nu inseamna ca fiecare "daravela" a asociatiei trebuie sa aiba un cont separat. Aici vorbesc oameni care lucreaza in mod practic la o asociatie de proprietari, care stiu sa faca o separare a acestor fonduri si cheltuieli pe fise separate, altfel da, exista riscul amestecarii acestora, dar pana la urma le dau ei de capat. Noi lucram pe fise separate, stim in orice moment toate elementele fondului, cine a achitat, cat, ce deviatie are de la rata stabilita, etc. Daca platile sunt efectuate la timp, lucrurile sunt simple, facem si noi plati la timp catre prestator, daca nu, incepem "dansul"...
Dl. @proprietraru stie el ceva, dar ca de obicei este pe langa subiect, m-am convins mai de mult. Dati cu stangul in dreptul ca la fotbal. V-am mai spus, daca stiti ceva, vorbiti, daca nu, abtineti-va ca-i mai bine.

Daca revin la topic, pentru ca de fapt acest lucru trebuie lamurit:
- mai sus, @elga50, arata pe buna dreptate ca "In principiu penalizarile asociatiei sunt percepute pentru orice fel de cheltuieli neachitate la timp de un locatar". Asa zice legea, nu? Eu spun ca doamna are dreptate si daca cineva poate, sa ma contrazica. Exemplu: in luna iulie 2008 un proprietar de la un bloc a reclamat in scris la asociatie ca terasa trebuie reparata deoarece ploua in casa. Sigur a urmat toata procedura: vizita, constatare, proces-verbal, adunare de scara cu repetir, hotarare de constituire a fodului de reparatii, retinerea pe lista de plata, selectie de oferta, contactare firma, efectuare lucrare, pv receptie - si in final, suntem in aprilie 2009 si 14 proprietari (din 44) nu au achitat nici-un leu la acest fond de reparatie a terasei. Firma ne preseaza cu telefoanele sa-i achitam diferenta de pret, mai mult, daca pe data de 15.04. 2009 nu achitam si ultima transa (lucrarea a fost ef. in 5 rate), pierdem garantia de 10 ani a lucrarii - clauza prevazuta in contract, urmand si aplicarea de penalizari ! Cum comentati aceste aspecte, vis-a-vis de ce spunea initiatorul topic-ului. Cum ati vrea sa arate o lista de plata afisata la avizierul asociatiei ca sa multumeasca pe toata lumea? Cred ca ar fi bine sa initiem un topic pe aceasta tema, sa ne uitam cum spune M. fin. si cum sunt aceste liste de plata afisate pe la diferite asociatii.
Era o vorba, nu? " e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune..." Aici pe forum nu costa nimic, daca ne mai dam cu parerea de genul " si este ilegal ca aceste sume sa fie cumulate cu celelalte cheltuieli, fiind necesara o rubrica speciala, sa se poata cunoaste sumele restante.. si cele platite..si puse intr-un depozit special" Nu-i asa, daca avem 80 de rubrici (eu asa am in documentul "largit" - pe cele 6 feluri de cheltuieli, care sta la baza intocmirii listei de plata asa cum este ea afisata), tre' sa calculam penalizari la fiecare in parte, ca daca le "cumulam" iese tambalau... A zis cineva ca "matematica si carnea de porc, cad greu la stomacul unora" si mare dreptate a avut...
Despicam firul in patru si nu este nevoie. Daca s-a hotarat in AG ca trebuie sa reparam subsolul, pai atunci il reparam constituind in acest sens fondul de reparatii intr-o perioada de timp rezonabila. Daca din diverse motive, ca la noi 14 proprietari din 44 nu au achitat acest fond - iaca-i anul maine, poimane, ce facem? Nu amestecam cheltuielile, de parca celelalte ar fost achitate... Nu calculam penalizari ca deranjam pe dom' proprietar, ne rugam de el poate, poate se indura de noi...
Deci raspuns final: este corect ca suma reprezentand fondul de reparatii sa fie adaugat pe lista de plata - dar pe rubrica separata, iar daca nu a achitat acea suma in termenul stabilit sa i se calculeze penalizari de intarziere conform hot. com executiv sau a AG.
Cu stima, A. Grecu
Este intradevar o despicare a firului in 4. Dpdv al procedurii practice(si legale in acelasi timp), exista afisata pe lista de cheltuieli lunara o suma finala pe care o are de platit proprietarul, indiferent din ce e compusa. N- are decat sa o plateasca fiind o suma de obligatii si nu de donatii benevole. Este logic sa se aplice penalizari la suma restanta indiferent de unde provine ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante la plata intretinerii sorraine sorraine buna ziua. am o restanta de cateva luni la intretinere.(1000 lei). platesc lunar o suma de 150 lei.atat imi permit deocamdata . pot sa cer casierului sa mi ... (vezi toată discuția)
Penalizari fond reparatii asociatie de proprietari rocky rocky Buna ziua, exista lege (si daca da, care este) care stipuleaza ca se pot aplica penalizari pentru neplata fondului de reparatii? Stiu ca este obligatoriu dar, ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)