rosa_weigand a scris:
@Dahlia
Faza cu mediatorii e ca au facut schimbari constant. De fapt avocatii trebuiau sa aiba de la inceput drept automat sa fie mediatori, daca iei organizarea profesiei lor cum era initial.
Banii, din cate mi-a zis cine scoate bani din asta, se scot de pe procesele verbale de informare care NU sunt gratuite. Si cine practica si scoate un ban are "prieteni" care trimit clientii la ei.
Eu stiu asa:
Conform art. 2 alin 1^1 din Legea nr. 192/2006 - Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
Conform art. 2 alin 1^2 din Legea nr. 192/2006- cererea de chemare in judecata se respinge doar daca reclamantul nu s-a prezentat la sedinta de informare privind medierea.
(1^4) Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt
gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
Sedinta de informare cu privire la avantajele medierii este gratuita conform legii.Cine percepe bani o face in afara legii. Doar daca partile intra propriu zis in procedura medierii (adica se discuta fondul problemei) se plateste onorariul mediatorului. In cele mai multe cazuri partile participa la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii dar nu sunt de acord cu medierea si doresc sa mearga mai departe in instanta. In acest caz mediatorul nu primeste niciun ban.
De cand fac avocatii medierea, se inteleg intre ei .. astfel x (avocat ) este mediator pt procesele in care o sa pledeze y (avocat) in instanta si y o sa medieze procesele pt care o sa pledeze x. In cond. astea..mediatorii ies din schema.Asa beneficiul e mutual pt ca fiecare dintre cei doi castiga de fapt onorariul de avocat pentru proprii clienti (nu castiga onorariul de mediator ci doar se ajuta reciproc sa indeplineasca si procedura de informare cu privire la mediere care este obligatorie pentru a putea incepe procesul).
In cazul in care un mediator are prieteni avocati care trimit clientii la el sunt 2 variante:
1:Fie mediatorul face doar sedinta de informare cu privire la avantajele medierii care este gratuita urmand ca avocatul sa castige banii clientului cand se ajunge cu cauza in instanta.
2.Fie mediatorul trece mai departe de sedinta de informare si face si medierea intocmind acordul ce se prezinta ulterior in instanta si care atesta ca partile s-au inteles. In cazul asta avocatul ramane fara banii clientului. Oricat de mare ar fi prietenia.. unul dintre prieteni pierde..si ma indoiesc ca asta functioneaza.
Eu asa inteleg din legea de organizare a medierii si asa imi zice logica.. dar nu pretind ca am dreptate la modul absolut. Parerea mea e ca medierea avea sa functioneze daca accesul in meserie se facea pe baze serioase..altele decat 3 ani vechime in munca (orice meserie) si absolvirea unui curs de 2-3 saptamani la care se putea inscrie oricine. Asa, orice sculer matrites sau mecanic auto a ajuns sa faca parte din procesul de justitie in doar 3 saptamani de pregatire. S-au facut multi mediatori de o calitate indoielnica ..si asta a omorat cu adevarat meseria. Asta..si faptul ca romanii au mentalitatea conform careia conflictele se rezolva in justitie.
In concluzie:
Consider ca medierea nu e o meserie din care sa traiesti.Poate poate mai prinzi cate un caz in care partile chiar ajung la o intelegere prin intermediul medierii dar nu suficient cat sa iti asigure un trai si sa te determine sa renunti la o alta meserie care e incompatibila cu calitatea de mediator. La ce modificari s-au tot facut.. nu mi-ar fi mare mirarea ca intr-un viitor nu foarte indepartat medierea si mediatorii sa fie ceva de domeniul trecutului juridic romanesc. Evident fiecare alege cum considera ca e mai bine pentru el.
Eu consider ca meseria de grefier pe langa un venit de peste 2000lei (care nu e neaparat mult dar e mai mult decat ofera in general piata romaneasca de munca) ai si asigurari sociale (CAS, pensii, somaj) platite la timp (ceea ce, din pacate, nu e cazul multor angajatori privati) si iti mai asigura o oarecare siguranta a locului de munca.(aspect dificil in vremurile astea)