avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere SNG 2014
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere SNG 2014

Am deschis acest topic pentru a discuta probleme legate de admiterea la SNG sesiunea 2014.Spor al invatat! :)
Stie cineva, profesia de mediator este incompatibila cu cea de grefier?
Art 77 lg.nr. 567 /2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor Judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea:

(1) Functia de grefier este incompatibila cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice.
(2) Grefierilor le este interzis:
a) sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse;
b) sa desfasoare activitati de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura;
c) sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare ori de control la societati civile, societati comerciale, inclusiv la banci sau la alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome;
d) sa aiba calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Deci da, functia de grefier este incompatibila cu cea de mediator..cel putin eu asa inteleg din lege.
Pe langa intrebarea ta..ma intreb eu totusi:
In conditiile in care
1. medierea nu este obligatorie in cauzele penale
2. au drept de a realiza procedura de informare si avocatii..si ei au tot interesul ca partile sa nu se inteleaga pana in fata instantei..
3.procedura de informare e gratuita
mai merita sa fii mediator?(adica mai castigi ceva pe langa banii pe care trebuie sa-i dai la stat pentru ca executi o astfel de activitate). Au cam ucis meseria asta inainte sa inceapa cu adevarat sa functioneze..parerea mea.

@Aneana
La mine nu merge. E doar motiv sa nu dorm noaptea bine. Pentru ca imediat trece ziua si cand ma pun in pat ma chinui ca iar nu am invatat nimic. Mi-am facut totusi program: 2 pg de cod /zi invatate sau 30 de pagini de curs doar citite. Nu am voie sa dau drumul seara la tv sau calculator pana nu fac norma. Si uite asa, de 2 zile de cand am facut programul, mi-am facut seara curat in dulap, in biblioteca.. orice numai nu am invatat (dar nici calc sau tv nu l-am deschis). :smileycool: Ma termina ziua atat de scurta si frigul..sau poate sunt doar scuze de vaicareala..si de fapt sunt doar nesimtit de lenesa.:hammer:
La tine?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
DahliaNoir, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Acuma nah, toti ne intindem, dar hai sa nu ne complacem ca n-are nimic, ca uite ca si altii merg greu. Eu zic sa ne incapatanam serios. Si daca nu merge metoda, schimbati-o.

Si eu ma oftic ca merge greu, dar cumva pt ca am schimbat stilul de invatat merge din ce in ce mai bine. Am trecut de la 10 articole intr-o saptamana, la o luna in care am trecut prin cam 80, deci am cam dublat ritmul. Important e sa te concentrezi, ca altfel faci mult si degeaba.

@Dahlia
Faza cu mediatorii e ca au facut schimbari constant. De fapt avocatii trebuiau sa aiba de la inceput drept automat sa fie mediatori, daca iei organizarea profesiei lor cum era initial.
Banii, din cate mi-a zis cine scoate bani din asta, se scot de pe procesele verbale de informare care NU sunt gratuite. Si cine practica si scoate un ban are "prieteni" care trimit clientii la ei. Oricum, profesia asta avea slabe sanse, legislatia nu e facuta pt practica, e facuta pt a ingreuna accesul la justitie pt ca sunt/erau prea multe cauze pe rol.

Eu de exemplu am terminat si psihologie, si incerc sa intru in colegiu, dar pentru ca NIMENI nu a realizat o metodologie de nici un fel, adica zero transparenta, pt ca am terminat la Spiru sunt aproape sigura ca o sa ma intrebe si ce manca Freud si de ce mai avea Jung par in cap.
La fel am patit si la admitere la master. Asta pentru ca examenul este "interviu"...unde m-au asigurat ca NU se pun intrebari de specialitate si ca este interviu motivational, asa ca luata fiind prin surprindere total, am picat. Practic cine face regulile pentru exercitarea cate unei profesii le cam face in si din propria lor comoditate.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
rosa_weigand, utilizator
rosa_weigand a scris:


@Dahlia
Faza cu mediatorii e ca au facut schimbari constant. De fapt avocatii trebuiau sa aiba de la inceput drept automat sa fie mediatori, daca iei organizarea profesiei lor cum era initial.
Banii, din cate mi-a zis cine scoate bani din asta, se scot de pe procesele verbale de informare care NU sunt gratuite. Si cine practica si scoate un ban are "prieteni" care trimit clientii la ei.


Eu stiu asa:
Conform art. 2 alin 1^1 din Legea nr. 192/2006 - Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
Conform art. 2 alin 1^2 din Legea nr. 192/2006- cererea de chemare in judecata se respinge doar daca reclamantul nu s-a prezentat la sedinta de informare privind medierea.
(1^4) Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
Sedinta de informare cu privire la avantajele medierii este gratuita conform legii.Cine percepe bani o face in afara legii. Doar daca partile intra propriu zis in procedura medierii (adica se discuta fondul problemei) se plateste onorariul mediatorului. In cele mai multe cazuri partile participa la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii dar nu sunt de acord cu medierea si doresc sa mearga mai departe in instanta. In acest caz mediatorul nu primeste niciun ban.
De cand fac avocatii medierea, se inteleg intre ei .. astfel x (avocat ) este mediator pt procesele in care o sa pledeze y (avocat) in instanta si y o sa medieze procesele pt care o sa pledeze x. In cond. astea..mediatorii ies din schema.Asa beneficiul e mutual pt ca fiecare dintre cei doi castiga de fapt onorariul de avocat pentru proprii clienti (nu castiga onorariul de mediator ci doar se ajuta reciproc sa indeplineasca si procedura de informare cu privire la mediere care este obligatorie pentru a putea incepe procesul).
In cazul in care un mediator are prieteni avocati care trimit clientii la el sunt 2 variante:
1:Fie mediatorul face doar sedinta de informare cu privire la avantajele medierii care este gratuita urmand ca avocatul sa castige banii clientului cand se ajunge cu cauza in instanta.
2.Fie mediatorul trece mai departe de sedinta de informare si face si medierea intocmind acordul ce se prezinta ulterior in instanta si care atesta ca partile s-au inteles. In cazul asta avocatul ramane fara banii clientului. Oricat de mare ar fi prietenia.. unul dintre prieteni pierde..si ma indoiesc ca asta functioneaza.
Eu asa inteleg din legea de organizare a medierii si asa imi zice logica.. dar nu pretind ca am dreptate la modul absolut. Parerea mea e ca medierea avea sa functioneze daca accesul in meserie se facea pe baze serioase..altele decat 3 ani vechime in munca (orice meserie) si absolvirea unui curs de 2-3 saptamani la care se putea inscrie oricine. Asa, orice sculer matrites sau mecanic auto a ajuns sa faca parte din procesul de justitie in doar 3 saptamani de pregatire. S-au facut multi mediatori de o calitate indoielnica ..si asta a omorat cu adevarat meseria. Asta..si faptul ca romanii au mentalitatea conform careia conflictele se rezolva in justitie.
In concluzie:
Consider ca medierea nu e o meserie din care sa traiesti.Poate poate mai prinzi cate un caz in care partile chiar ajung la o intelegere prin intermediul medierii dar nu suficient cat sa iti asigure un trai si sa te determine sa renunti la o alta meserie care e incompatibila cu calitatea de mediator. La ce modificari s-au tot facut.. nu mi-ar fi mare mirarea ca intr-un viitor nu foarte indepartat medierea si mediatorii sa fie ceva de domeniul trecutului juridic romanesc. Evident fiecare alege cum considera ca e mai bine pentru el.
Eu consider ca meseria de grefier pe langa un venit de peste 2000lei (care nu e neaparat mult dar e mai mult decat ofera in general piata romaneasca de munca) ai si asigurari sociale (CAS, pensii, somaj) platite la timp (ceea ce, din pacate, nu e cazul multor angajatori privati) si iti mai asigura o oarecare siguranta a locului de munca.(aspect dificil in vremurile astea)

Alte discuții în legătură

Admitere sng 2013 DahliaNoir DahliaNoir Executivul a aprobat marti, 30.10.2012, in cadrul sedintei de guvern, proiectul de Hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 652/2009 privind ... (vezi toată discuția)
Admitere sng 2015 Patricia_ Patricia_ Am deschis acest topic pentru a discuta probleme legate de admiterea la SNG sesiunea 2015.Spor al învăţat! :justcuz: (vezi toată discuția)
Admitere sng 2012 Iulia Toader Iulia Toader Stie cineva dupa ce carti trebuie sa invatam pt examenul de admitere la SNG? (vezi toată discuția)