AVLIL a scris:
IN rest, e placut modul cum pui lucrurile, mediator_comeaga, doar procentul ala de 95% il contest cumva; ca sa ajungem la un procent, ar trebui facute statistici serioase intai. Ai facut centralizari dupa statisticile publicate de instante cu obiectele dopsarelor sau de unde e?
Din pacate, cu statisticile ar trebui sa se ocupe forurile care au acces la astfel de informatii. Ministerul Justitiei insusi este incapabil de a oferi statistici, asa ca sper ca nu va veti supara pe mine daca estimarea facuta este personala si se bazeaza pe experienta mea personala ca mediator. Majoritatea covarsitoare a conflictelor mediate se incadreaza in categoria celor pentru care nu este obligatorie autentificarea sau incuviintarea ulterioara a acordului de mediere, acesta putand ramane un simplu contract al partilor, un inscris sub semnatura privata.
As oferi cu drag date statistice exacte, dar nu am cum le procura. As fi fost si eu interesata de o statistica privind durata medie a unui proces, de exemplu, dar nu am reusit sa gasesc date in acest sens. Nu sunt singura care a cautat, fara succes, sa le afle. Sigur ca toti ne-am dori sa ne bazam pe date statistice in argumentatiile noastre, insa, pana le vom avea, si bunul simt este o masura destul de corecta. Bunul simt imi spune mie (si altora) ca medierea e benefica, ca dureaza mai putin, ca are costuri mai accesibile, ca te expune public mai putin, ca poti avea sansa de a salva o relatie (umana sau profesionala) folosind-o in detrimentul caii litigioase.
Mediatorul nu e parte in procedura medierii, este un TERT specializat, neutru si impartial, care faciliteaza comunicarea si negocierea partilor, respectiv cei implicati in conflict. Eu nu vad medierea ca pe o procedura "contencioasa". Ea este si ramane o modalitatea amiabila prin care partile insele isi cauta si isi gasesc o solutie de rezolvare pentru disputa in care sunt implicate. Mediatorul vegheaza doar la traseul acestei negocieri, deblocheaza situatiile de impas in comunicare, ajuta la repozitionarea partilor, atunci cand este cazul. Este, daca imi permiteti si scuzati comparatia, un fel de "moasa" care asista nasterea unei intelegeri, fara a o naste el. :D