avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere depus anterior introducerii actiunii ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere depus anterior introducerii actiunii in instanta

Dupa legea 192/2006, actualizata 2013 inclusiv cu OUG 4/2013 am observat ca daca se face un acord de mediere pentru un partaj voluntar asupra unui titlu de proprietate se poate cere validarea lui in instanta prin emiterea unei hotarari judecatoresti. Pot sa fac acest lucru? A intrat procedura in practica instantelor judecatoresti?
Problema esentiala, pe langa incompleta reglementare a profesiei de mediator, lucru care sper sa se rezolve in viitor, este relationarea dintre bresle. Raporturile dintre avocati, mediatori, notari, consilieri juridici se rezuma la un lung sir de faulturi si mai putin la dezbatere si brainstorming. Poate e doar o faza...

Eu as fi tare fericita, in naivitatea mea, daca toti ne-am face treaba onest si ne-am concentra sa fim cat mai performanti in profesiile noastre. Asa nu as mai fi stresata de perspectiva ca un acord de mediere incheiat in biroul meu va trece prin furcile caudine pentru a fi autentificat sau incuviintat, fara a avea alta "vina" decat aceea ca s-a nascut in afara biroului notarial sau a instantei. Nu pot contribui la rezolvarea acestei situatii decat jucand corect cu "partenerii de joc". Dar nu fac eu regulile, iar realitatea nu e un basm cu zane. Insa medierea nu va disparea, asta e sigur, fie si doar pentru faptul ca nu ne lasa UE :D
Nu numai ca nu va dispare, dar se aude ca de la anul legea va fi foarte clara in privinta medierii, obligatorie!!!, nu ca acum( daca vrei bine, daca nu.. iarasi bine).
bpcs a scris:

Imi cer scuze dar aceasta este o interpretare simplista a prevederilor legale si nu cred ca asta a fost intentia legiuitorului. Daca isi dorea o reinnoire sau reverificare a consimtamantului ar fi putut sa o ceara in clar in textul de lege.
Am intrebat acelasi lucru judecatori. Unul a spus ca dvs.... ca verifica acordul acordul de vointa, altul ca numai identitatea partilor (pe langa forma si fond). Pe primul l-am intrebat care este rolul acestei verificari in conditiile in care se afla in fata unui document deja semnat si si-a nuantat pozitia spund ca se asigura ca partile inteleg ce au semnat si ca nu le solicita un nou acord.

Valabil si la notari. Teoretic notarul nu trebuie sa rescrie acordul daca nu sunt greseli de fond sau forma decat daca vrea sa mai incaseze un onorariu pt redactare (cei care au lucrat cu notarii pe scara larga stiu ca unii au o rezistenta in a renunta la onoriul pentru redactarea actului). E aceeasi situatie in care se prezinta partile cu un act redactat de avocat sau consilier juridic. Notarul va tipari pe spate incheierea de autentificare si cam atat.





Legea notarilor prevede in sensul in care procedeaza notarii si autentificare reprezinta ceva diferit.
Daca legea vroia elimina notarii si lasa mediatorii sau ii comasa pe notari cu mediatorii.
Este vorba de frma autentica si de aceea probabil ca nu intelegeti.
@bpcs
in legea dvs a medierii se spune clar ca acordul de mediere va fi supus instantei sau notarului pentru verificarea conditiilor de fond si forma.
De exemplu pentru un partaj imobiliar sa zicem sau pentru o succesiune, dvs ca mediator nu puteti sa eliberati actul de partaj fie el si in forma unui acord de mediere, va trebuiesc acte care stau la baza si nu ma refer numai la actele de proprietate si carti de identitate. La acte administrative cum ar fi certificate fiscale, extrase de carte funciara, adeverinte emise de primarii/consilii locale etc....Partajul este constitutiv de drepturi, el merge la intabulare in CF, trebuie facut in forma autentica, se percep niste taxe, etc, etc...
La succesiune nu aveti dvs competenta sa emiteti un certificat de mostenitor, succesibilii pot veni cu un acord de mediere pentru un partaj insa certificatul de mostenitor stabileste numarul calitatea si cotele mostenitorilor care oricum nu poate fi mediate caci le prevede legea... si exemplele pot continua...

Procedura de autentificare nu este procedura darii de data certa sau a legalizarii de semnatura, unde notarul nu raspunde pe continut! Va trimit la Legea notarilor care spune clar in ce consta procedura autentificarii, care sunt cerintele, luarea consimtamantului de catre notar, verificarea identitatii partilor, verificarea legalitatii inscrisului, citirea inscrisului de catre parti, semnarea acestuia in fata notarului....
Joha a scris:

De exemplu pentru un partaj imobiliar sa zicem sau pentru o succesiune, dvs ca mediator nu puteti sa eliberati actul de partaj fie el si in forma unui acord de mediere, va trebuiesc acte care stau la baza si nu ma refer numai la actele de proprietate si carti de identitate.


Dvs spuneti ca un mediator nu poate redacta si elibera un acord de mediere pt partaj? Pai... atunci nu are de ce sa intre in mediere.
Ma intreb totusi de ce legiuitorul a pus si acest gen de litigii pe lista celor pt care informarea este obligatoriei? Oare nu pentru a da posibilitatea partilor sa se inteleaga si sa incheie un acord de mediere?
Eu nu am spus ca mediatorul emite un certificat de mostenitor (sau cere inscrierea actului in CF sau calculeaza si percepe taxele si impozitele legale) ...... asta este treaba notarului insa nu vad nici o problema in a redacta un acord intre mostenitori pentru impartirea masei succesorale. Normal ca legea dispune cotele legale insa tot legea permite ca un mostenitor sa renunte la partea sa in favoarea celorlalti. Ca sa nu mai vorbim de tranzactionarea cotelor indivize.

Mi-e greu sa ma decid daca gresesc eu, gresiti Dvs sau a gresit legiuitorul si nu vreau sa port o discutie in contradictoriu de dragul discutiei. Am sa va rog sa oferiti si argumentele legale (eventual textele) ce vin in sprijinul afirmatiilor Dvs. si, printr-o discutie constructiva, poate o sa ajungem la o concluzie comuna.

Alte discuții în legătură

Utilitatea si eficienta acordului de mediere Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator In Sectiunea 4: Inchiderea procedurii de mediere din Legea 192/2006 la art.58 alin (1) se vorbeste despre acordul scris atunci cand partile prezente la mediere ... (vezi toată discuția)
Acord mediere petronel11 petronel11 Acum 2 saptamani, eu și cu mama ne-am inteles cu fratele meu printr-un acord de mediere de felul in care va fi impartit pamantul, toti 3 am semnat un ... (vezi toată discuția)
Acordul de mediere investit cu titlu executoriu Ciobanu Vasile Ciobanu Vasile In diferite cercuri de discutii cu referire la mediere, apare din ce in ce mai des o dorinta exprimata de mediatori [b]\"acordul de mediere sa fie executoriu, ... (vezi toată discuția)