Dupa legea 192/2006, actualizata 2013 inclusiv cu OUG 4/2013 am observat ca daca se face un acord de mediere pentru un partaj voluntar asupra unui titlu de proprietate se poate cere validarea lui in instanta prin emiterea unei hotarari judecatoresti. Pot sa fac acest lucru? A intrat procedura in practica instantelor judecatoresti?
Conform OUG 80/2013 :
Art. 11
(1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere — 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. in cazui in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;
Acordul de mediere trebuie concretizat in instanta si sa fie prezenta partile.
Daca nu sunt prezente toate partile nu se finalizeaza procesul din cate stiu eu.
Partile trebuie sa isi exprime in mod expres acordul in fata instantei de judecata, personal sau prin mandatar avocat sau neavocat.
Notarii fac ei insusi un act de tranzactie daca partile se inteleg.
Nu ratifica medierea.
Adica notarii nu pun stampila pe actul de mediere.
Niciun notar nu intelege procedura autentificarii ca fiind o simpla "stampilare", indiferent ca este vorba despre un acord de mediere sau nu. Se verifica legalitatea actului, indeplinirea conditiilor de fond si forma, se poate reformula pe alocuri in raport cu rigorile impuse de procedura notariala, pastrand sensul celor agreate de parti, se verifica acceptul acestora asupra termenilor conveniti. Daca acordul de mediere indeplineste insa toate conditiile, este perfect "autentificabil". :)
Procedura autentificarii notariale a acordului de mediere este mai rapida decat cea a incuviintarii instantei, dar si mai costisitoare oarecum. De la caz la caz insa, partile aleg in functie de propriile interese in raport cu situatia lor concreta.
Daca partile merg la notar e inutila medierea.
Notarul redacteaza propriul sau act ignorand medierea.
Chiar ma intreb de ce nu au obligat partile sa mearga la mediere inainte de notar...
Ideea este ca si la judecata partile se pot intelege ca la notar si fara mediator...
Desigur că părțile se pot înțelege oriunde, însă de ce să nu aleagă calea cea mai avantajoasă? Dacă tot ne întreabă pe noi, aici. Ideea nu este unde se pot înțelege, pentru că ei se pot înțelege și în fața blocului, dar dacă nu există căi de înțelegere?
Acord mediere
petronel11
Acum 2 saptamani, eu și cu mama ne-am inteles cu fratele meu printr-un acord de mediere de felul in care va fi impartit pamantul, toti 3 am semnat un ... (vezi toată discuția)