Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in rezolvarea urmatoarei probleme:
- detin un apartament proprietate personala achizitionat prin contract de vanzare cumparare din anul 1996.
- sunt unic proprietar.
- vanzarea s-a facut in rate care s-a incheiat in iulie 2001.
- in decembrie 1999 ma casatoresc
- in 2005 divortez, iar in hotararea de divort nu este exista nici o referire de partaj bunuri respectiv imobil.
- divortul este fara copii.
- in 2013 doresc sa vand apartamentul.
Acum partea mai dificila
- notarul spune ca nu pot vinde imobilul pana cand nu obtin o declaratie legalizata de la fostul sot precum ca nu a contribuit cu nimic si nu are nici o pretentie asupra imobilului.
- motivul invocat este acela ca in perioada decembrie 1999 - iulie 2001 plata ratelor s-a efectuat in timp ce eram casatorita si de aici ar rezulta anumite drepturi materiale sau banesti (creante) pentru sot.
Situatia este complicata: fostul sot refuza sa faca declaratia, blocandu-mi astfel posibilitatea de a vinde imobilul.
Cum pot rezolva legal aceasta situatie cat mai rapid cu putinta si precizez ca
sentinta de divort emisa in 2005 nu stipuleaza nimic asupra vreunor drepturi sau partaj legat de imobil in momentul in care s-a desfacut casatoria.
Va multumesc; voi incerca desi cumparatorul impreuna cu brokerul agreaza acest notar. In fond daca voi pierde aceasta tranzactie n-am de ales decat sa prind alta. Mi-a explicat notarul ca acest drept de creanta are legatura stricta cu vanzatorul nu cu tranzactia in sine insa pentru ca suntem in Romania, legea inca se poate interpreta si sa nu cumva sa afecteze si viitorul cumparator. De aici a inceput intregul show cu declaratia...
In toata lumea civilizata legea se poate interpreta, altfel nu ar mai exista specialisti in domeniul juridic daca toate ar fi clare si fara nuante.
In Romania cumparatorul preia, odata cu imobilul, doar sarcinile/privilegiile etc. scrise in CF. Nu ar putea vreodata sa i se impute altceva.
Notarul ala se viseaza in papucii altui cercetator de lege, in niciun caz al unui notar. Nu e treaba lui sa cerceteze asta si, daca tot o face, ar trebui sa cunoasca mai multe despre clauze contractuale prin care se poate clarifica situatia, extras CF, bun comun/propriu, prescriptie extinctiva...
Nu stiu cum le stie el numai pe alea in defavoarea dv...
Multumesc mult. Am rezolvat-o pe cale amiabila cu fostul. Dupa 8 ani ma duc sa cersesc o semnatura pentru ca asa-mi cere legea sau... "notarul". Dupa ce voi semna actele ii voi atrage atentia noarului asupra CF-ului. decizie finala si irevocabila. Multumesc frumos
Cautati alt notar , discutati cu amndoi , putin probabil sa fie clientul cel care agreeaza acel notar, inclin sa cred ca brokerul , agentul , a fost cel care l-a recomandat, agentia respectiva lucrand cu notarul.