avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la apartament dupa desfacerea casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la apartament dupa desfacerea casatoriei

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in rezolvarea urmatoarei probleme:
- detin un apartament proprietate personala achizitionat prin contract de vanzare cumparare din anul 1996.
- sunt unic proprietar.
- vanzarea s-a facut in rate care s-a incheiat in iulie 2001.
- in decembrie 1999 ma casatoresc
- in 2005 divortez, iar in hotararea de divort nu este exista nici o referire de partaj bunuri respectiv imobil.
- divortul este fara copii.
- in 2013 doresc sa vand apartamentul.

Acum partea mai dificila
- notarul spune ca nu pot vinde imobilul pana cand nu obtin o declaratie legalizata de la fostul sot precum ca nu a contribuit cu nimic si nu are nici o pretentie asupra imobilului.
- motivul invocat este acela ca in perioada decembrie 1999 - iulie 2001 plata ratelor s-a efectuat in timp ce eram casatorita si de aici ar rezulta anumite drepturi materiale sau banesti (creante) pentru sot.

Situatia este complicata: fostul sot refuza sa faca declaratia, blocandu-mi astfel posibilitatea de a vinde imobilul.
Cum pot rezolva legal aceasta situatie cat mai rapid cu putinta si precizez ca
sentinta de divort emisa in 2005 nu stipuleaza nimic asupra vreunor drepturi sau partaj legat de imobil in momentul in care s-a desfacut casatoria.

Va multumesc si astept un raspuns foarte urgent.
Cel mai recent răspuns: Florescu-Lucian , utilizator 22:55, 29 Octombrie 2013
leongabi a scris:

si daca urmatorul notar imi solicita aceeasi declaratie? cum ii explic ca nu e treaba lui?
In extrasul de CF scrie clar: Inscrieri legate de sarcini: NU SUNT, iar proprietarul sunt eu.


Dacă va fi aşa, cereţi notarului o încheiere de respingere. E obligat să o dea. Încheierea poate fi atacată în instanţă, unde nu văd cum aţi putea pierde. Cu ocazia asta, aveţi posibilitatea să cereţi şi obligarea notarului la plata unor daune. Poate că, obligat să deschidă punga, va simţi şi nevoia imperioasă de a mai deschide, din cînd în cînd, şi cartea. Aia de drept, nu aia de bucate.
Va intreb, daca dv. continuati cu acest notar: contractul e facut de altcineva? Modaliktatea de plata e verificata/verificabila si trecuta in concret in acel contract?
Caci ma intreb cum putei sa recurgeti in continuare la un om care vi se spune clar ca nu a lucrat profesionist in cazul dv.
Ok, daca aveti in continuare incredere, dati-i de munca, probabil declaratia sotiei tot la notarul asta o incheiati, nu? :D
Iertati-ma, nu am inteles prima intrebare? Modalitatea de plata a aprtamentului este trecuta in concret in contract si nu aminteste nimic de rate insa in extrasul de carte funciara reise ca plata ultimei rate s-a efectuat in 2001 iar la dosar aveam si acea chitanta care atesta acest fapt.
Legat de neprofesionalismul notarului, ne-a invitat pe mine si pe cumparator si ne-a relatat situatia subliniind urmatoarele:
- nu se indoieste de faptul ca eu sunt proprietarul de drept al apartamentului, si unicul;
- insa datorita acelei perioade de casnicie care s-au suprapus peste perioada efectuarii platilor, dumnealui a considerat ca fostul sot ar putea avea niste drepturi de creante.
- din acest motiv mi-a solicitat o declaratie a fostului sot, ca -are pretentii
Datorita faptului ca, cumparatoarea a achizitionat mai multe apartamente la acelasi notar, probabil prefera sa lucreze tot cu el. de asemenea si agentul imobiliar. Deci era 3 la 1 in favoarea lor. Il agreau si am crezut cu totii ca are dreptate. Asa a fost conjuctura. Bineinteles ca puteam sa refuz insa in necunostinta de cauza am considerat ca notarul are dreptate si-am recurs la obtinerea declaratiei de la fostul pe cale amiabila, care numai amiabila n-a fost. Daca vreti cartea de vizita a notarului v-o dau cu placere caci eu il voi trage de urechi abia dupa ce ma vad cu hartiile semnate. In tagma notarilor habar n-am daca asta e un abuz insa toate semnalele pentru mine ca proprietar erau clare: contract de proprietate pe numele meu, achzitionat necasatorita fiind; Extras de CF fara sarcini, decizie de divort fara partaj sau impartit bunuri, tocmai din acest motiv am adresat intrebarea pe forum.
In momentul in care un om neutru tine cu partea adversa, sincer, putea fi si 4 la 15 sau 1 la 200, nu conta.
Intrebarile puse de mine se refereau la contractul de vanzare pe care urmeaza sa il semnati.
Nu conteaza ce drepturi de creanta aducea fostul sot atata timp cat ele nu aveau legatura cu apartamentul respectiv; daca fostul sot statea acolo in fapt, alta era problema, putea invoca un drept de retentie pana la plata drepturilor sale si asta l-ar fi prejudiciat pe cumparator.
In situatia data insa, repet, ma tem ca sunt prescrise si chiar de n-ar fi, n-ar conta pentru cumparator daca in fapt omul cu creanta nu sta in imobil.

In esenta, judecata notarului acesta este si gresita si partinitoare.
leongabi a scris:

Va multumesc; voi incerca desi cumparatorul impreuna cu brokerul agreaza acest notar. In fond daca voi pierde aceasta tranzactie n-am de ales decat sa prind alta. Mi-a explicat notarul ca acest drept de creanta are legatura stricta cu vanzatorul nu cu tranzactia in sine insa pentru ca suntem in Romania, legea inca se poate interpreta si sa nu cumva sa afecteze si viitorul cumparator. De aici a inceput intregul show cu declaratia...


Pentru a simplifica foarte mult lucrurile ar fi indicat sa schimbati si notarul si eventual sa fiti si insotita de avocat.Multe persoane nu cunosc faptul ca avocatii au dreptul de a acorda asistenta juridica la notariat.
Avocatul poate vorbi altfel cu notarul si nu se va putea face decat ceea ce trebuie facut fara sa existe vreun risc cu privire la nerespectarea drepturilor si intereselor dvs.

Daca semnati cumva un act aiurea nu mai aveti ce sa faceti ulterior uar sa deschideti proces inseamna sa cheltuiti foarte multi bani si probabil sa pierdeti respectivul proces.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Radiere din cartea funciară: cum se procedează când persoana care a primit sultă după partaj nu vrea să declare, la notar, că i s-a achitat? oana-26 oana-26 Buna ziua. As avea nevoie de o indrumare legata de radierea unei persoane din Cartea funciara. In urma cu 14 ani sotul meu a divortat si avand un bun comun cu ... (vezi toată discuția)
Declarație primire preț solicitată la vânzarea unui imobil cumpărat prin credit ipotecar, achitat în întregime Emilika40 Emilika40 Bună ziua, Vă rog să mă lămuriți de ce e necesară declarația de primire a prețului la vânzarea unui apartament cu credit ipotecar, pe care ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate dupa divort madyyy13 madyyy13 Buna ziua , Familie formata din 3 membri , sot , sotie si o fetita in varsta de 1 an , care vor divorta in curand . Pe numele sotilor exista un apartament ... (vezi toată discuția)