Am fost anul trecut la mediator in patru cazuri iar anul acesta in alte doua cazuri. Am mers la cel mai apropiat mediator fara sa caut, sa aleg, sa intreb... Am nimerit anul trecut un mediator si dupa primele 2-3 minute de discutie mi-am dat seama ca nu are nici un fel de experienta practica. Dar mi s-a parut simpatic si mi-a suras ideea sa-i fiu de ajutor si sa inceapa medierea in dosarele mele. Sigur ca l-am ascutat putin cum incerca sa-mi spuna de avantaje... dar i-am explicat sa nu-si piarda vremea cu mine si sa trecem la treaba. I-am prezentat conflictul si i-am spus ca vreau sa cheme cealata parte la mediere.
Mediatorul imi spune ca pentru aceasta trebuie sa platesc, ca onorariu practicat pana acum este de 700 lei... L-am oprit si i-am explicat ca sedinta de informare este gratuita, conform legii si cum eu am beneficiat deja de aceasta informare in primele secunde de discutie, ar trebui sa gasim calea sa invitam la o sedinta de informare si partea cealalta. Mi-a dat dreptate prin limbajul gesturilor si i-am propus, fara pauza, sa-si noteze adresa celeilalte parti si sa intocmeasca un "contract de premediere" (asa l-am denumit eu si asa l-a acceptat mediatorul). Prin acest contract mediatorul s-a angajat sa faca demersurile de a invita cealata parte la mediere iar eu sa-i platesc 50 lei (atat am oferit si atat a ramas). Am semnat acel precontract, am dat 50 de lei si-am primit chitanta.
Acelasi tabiet s-a repetat in patru cazuri unul dupa altul.
Din cele patru, unul nu a raspuns de nici o culoare, unul a luat legatura direct cu mine si nu s-a mai prezentat la mediator, al treilea s-a prezentat la mediator care a incercat sa-i explice avantajele medierii... dar nu a fost de acord sa continuam, sa face o intelegere in fata mediatorului iar al 4-lea s-a prezentat la mediator si a acceptat medierea, mediatorul solicitand 300 lei pentru aceasta. S-a achitat onorariul, am discutat, am negociat, ne-am inteles, s-a intocmit un proces verbal de catre mediator.
In toate 4 cazurile mediatorul (fara experienta, cum spuneam) a intocmit cate un proces verbal la cerea mea (platisem cate 50 lei pentru fiecare caz asa cum am spus mai sus). Aceste procese verbale a trebuit sa le aduc inapoi pentru ca nu erau bine intocmite, nu se intelegea din ele mai nimic... Dupa refacerea acestora parca se intelege cat ce cat ceva din ele dar nu garantez ca cineva care nu stie despre ce este vorba o sa inteleaga.
Anul acesta avand inca doua cazuri am mers la acelasi mediator cu care m-am mai intalnit pe strada, ne-am salutat, m-a sunt de doua ori la telefon sa merg daca vreau sa ma inscriu la cursul de mediator ca s-a mai redus taxa, ca acum este si el formator... Nu am avut timp si de aceea inca nu am facut acest pas si parca as fi mai tentat atunci cand voia avea timp, sa fac arbitraj. Dar vom vedea ca ma tenteaza si medierea dar timpul nu ma lasa.
Dar, cum spuneam, am mers la acelasi mediator cu convingerea ca are experienta... Dupa cateva schimburi de amabilitati am semnat imediat o "cerere de intentie de mediere", apoi inca una (formular pe care mi l-a pus in fata). Le-a dat numarul de inregistrare 1 si 2 din 2013. Nu am mai indraznit sa intreb de ce nr 1 si 2, de ce pe acel formulat erau dupa subsemnatul doar 2 centimetri de puncte puncte, de ce la strada era doar 0,5 cm iar la numar 4 cm, de ce la adresa partilor nu erau rubricile complete (loc. str. bloc. etaj. ap....) date de contact....
Nu am mai indraznit sa mai intreb nimic, am scris cat de ingramadit se poate sau peste ceea ce era tiparit..., si l-am rugat sa ma anunte telefonic cand are o veste. I-am dat cate 50 lei pentru fiecare din cele doua cazuri si mi-a eliberat chitanta.
Acum sper sa vina cei doi, sa discut cu ei si sa-i lamuresc sa-si achite debitele. Asa am facut si cu cel de anul trecut de care spuneam ca a acceptat medierea, cu care am discutat in fata mediatorului....
Asadar, pentru mine e buna medierea pentru ca eu stiu ce vreau si eu discut cu cealata parte..., dar sigur ca m-as fi bucurat sa gasesc un sprijin in mediator. Nu sa fie de partea mea dar sa stie clar ce are de facut, cum sa intocmeasca un inscris...Inca este lipsa de experienta pentru ca e lipsa de practica atat timp cat un mediator in anul 2013 are doar doua cereri de mediere in primele 9 luni ale anului. Si este cazul unui birou de mediere din centru unui oras mare, birou situat in imediata apropiere a Judecatoriei si a Tribunalului...
Am indraznit sa spun ceea ce stiu pentru ca @AVLIL spunea in prima postare:
Daca sunt useri care au participat, tare mult ma preocupa si pozitia lor, cum au perceput ei medierea etc.
Ma intereseaza ORICE aspecte practice, ca eu le-am vazut intr-un fel si as vrea sa incerc sa le vad prin alti ochi din alte puncte cardinale.
Intr-o postare @legally_aid scrie:
Le mai informez despre ceea ce pot face cu acest acord, care este valoarea lui dpdv juridic și cum poate deveni el titlu executoriu.
Auzind de mai mult timp de posibilitatea ca acordul incheia la mediator sa devina titlu executor, am intrebat si eu mediatorul meu despre aceasta. Dar am amintit ceva neclar, in sensul ca acel acord ar trebui autentificat la notar ca sa devina titlu executor.
Explicati-mi si mie, va rog, cum e cu titlu executor, notarul si medierea!?