avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sub presiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sub presiune

Buna seara ,
Vreau si eu un sfat referitor la o problema. O colega a fost fortata sa-si scrie demisia pe motiv ca colegii de serviciu nu o doresc in randul lor , iar conducerea i-a solicitat demisia. Ea a scris-o de mana , dar in cerere a specificat ca isi da demisia din functie incepand cu data de 02 mai 2009 . Avand in vedere ca ziua de 2 mai este intr-o sambata , cererea este scrisa dupa ce a fost supusa unei ''hartuiri'' verbale , aceasta demisie e valabila ? Colega mi-a cerut sfatul si eu i-am zis ca nu este valabila.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:44, 1 Aprilie 2009
1. Am impresia ca nu este vorba de o demisie, in sensul art.79 din Codul muncii, ci de o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (multi angajatori si salariati confunda aceste doua notiuni).
2. CIM poate fi incheiat sua poate inceta in orice zi a lunii, chiar daca pica intr-o zi nelucratoare. Nu stiu cine a inventat ca nu este legal si vestea s-a raspandit repede (nu e de acum, este mai veche).
1. poate solicita anularea demisiei daca are dovezi, martori in ceea ce priveste hartuirea,
2. este legala incetarea demisiei sambata, dar ATENTIE MARE, acel sfarsit de saptamana (sambata si duminica respectiva) nu vor mai fi considerate vechime la pensie.
De aceea se recomanda incetarea contractului incepand cu ziua de luni. Va dau un exemplu:
Un angajat doreste incetarea cim incepand cu luna martie, ceea ce inseamna ca ultima zi de lucru este vineri 27 februarie. Eu nu ii desfac contractul in 28 feb, sambata, ci il descfac in data de 2 martie. In acest fel zilele de 28 feb si 1 martie for fi considerate vechime in munca.
La fel si in cazul incetarii cim in timpul lunii: daca ultima zi de lucru este 13 martie eu desfac cim cu 16 martie.
La pensionare cred ca sunteti de acord cu mine ca va conta fiecare luna de asteptare, chiar fiecare zi pana la pensionare. Nu doresc nimanui sa ajunga sa spuna "nu ma pot pensiona acum, imi lipsesc 18 zile....."
Multa bafta, sper ca am fost de folos.
Dupa zeci de ani nimeni nu va stii ca 2 mai este luni sau sambata..................
problema este ca la calcul se vede ex:
vechimea in munca pt perioada :din 01.02.2009 pana in 13.03.2009 este de 1 luna si 12 zile;
din 01.02.2009 pana in 16.03.2009 este de 1 luna si 15 zile.

Acum vezi diferenta?????????????
Avantajul meu este ca stiu cum se calculeaza vechimea in munca, acest lucru l-a specificat o angajata de la pensii.
Sper ca acum chiar m-ati inteles!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D
:offtopic:
Eu stiu exact diferenta, daca pentru mine este explicatia atat de exclamata, sigur ca un CIM incetat in 28 feb este pentru o perioada mai mica decat unul incetat in 2 martie.....
Incetarea unui CIM se face in functie de alte date decat de bunatatea si bunavointa angajatului de la resurse umane care acorda un weekend salariatului pentru pensie. Nu am vazut o cerere de incetare CIM fara o data bine definita, sau un CIM pe durata determinata fara sa aiba inscrisa data incetarii ( nici nu mai pun la socoteala ca este o conditie de validitate) . Daca o demisie este depusa si acceptata cu 28 feb. sub nici o forma nu poate fi incheiat CIM in 2 martie indiferent de faptul ca este un sfarsit de saptamana si poate fi benefic salariatului.;)
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme demisie alexandru.cenusa alexandru.cenusa In data de 18.11.2009, mi-am depus demisia. Am comunicat-o patronilor, iar pentru ca serviciile de contabilitate si de resurse umane sunt externalizate, am ... (vezi toată discuția)
c.i.m si c.c.m. un salariat ... gabriel.toma2 gabriel.toma2 Buna ziua! Cumul beneficii din C.I.M si C.C.M. Un salariat si-a negociat in C.I.M. primirea a 3 salarii de incadrare la incetarea contractului de munca din ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz gaby2005 gaby2005 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea... pe data de 31.05.2010 am depus cerere de demisie fara preaviz.... tin sa mentionez ca am ... (vezi toată discuția)