avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere minor cu tata cetatean francez
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere minor cu tata cetatean francez

Buna ziua!

Am un fiu, in varsta de 1 an si 5 luni, care nu a fost recunoscut de tata la nastere. Tatal este cetatean francez cu domiciliul in Franta. Acum am intrat in posesia declaratiei de recunoastere a copilului, data in fata ofiterului de stare civila (in original, lb. franceza).

Am cateva intrebari:

1. Ce trebuie sa fac mai departe ptr. a inregistra copilul si daca aveti cunostinta ce alte acte sunt necesare ptr. a realiza acest lucru?

2. In privinta pensiei de intretinere, desi initial ajunsesem la un acord asupra cuantumului, l-a respectat doar 3 luni, dupa care a inceput sa-mi trimita mai putin. Acum imi trimite cat vrea el, pe motiv ca are probleme financiare. Mi-a zis ca daca-i intentez proces voi primi si mai putin deoarece mai are inca 2 copii.

Intrebarea mea este: care sunt pasii de urmat ptr. stabilirea de catre instanta a cuantumului pensiei de intretinere (modalitati de plata, frecventa...etc.)?

3. De asemenea, as dori sa stiu,daca as putea evita in vreun fel dependenta de acordulul lui (dupa inregistrarea copilului) ptr. scoaterea copilului din tara (in concediu, excursii...etc.)?

4. Cine suporta cheltuielile de judecata in acest caz? Onorariile avocatilor sunt incluse in aceste cheltuieli?

5. Unde se va desfasura procesul (Timis - domiciliul meu sau Bucuresti - cetatean francez cu domiciliul in Fr.)?

Ce sanse sunt ca procesul sa nu fie mutat la Bucuresti (daca ar fi Bucuresti)? Conteaza ca a recunoscut deja copilul, in acest scop?

Multumesc anticipat!

Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2013
AnalisaB, utilizator
Cel mai recent răspuns: julia_itl , utilizator 16:25, 6 Ianuarie 2020
Multumesc!

Nu, nu urmaresc averea acestui domn, daca aceasta este supozitia, doar ca mi se pare normal sa apar interesele micutelului, daca o pot face in vreun fel. N-am cerut mai mult de 500 Euro, desi stiu sigur ca n-ar fi o problema ptr. el...intr-un final, m-am multumit si cu 300 Euro, atata vreme cat mi-i platea si pe acestia.

Eu locuiesc cu copilutul intr-un apartament inchiriat, dar am luat in calcul posibilitatea achizitionarii unuia, prin credit bancar, moment in care voi avea nevoie de un inscris ptr. a putea dovedi existenta acestui venit, in vederea acordarii creditului.

Daca mi-as fi putut permite achizitionarea unuia doar din veniturile mele, nici n-am mai fi discutat despre acest subiect acum. Din nefericire, lucrurile nu stau asa si nu vad de ce trebuie micutelul meu sa suporte repercusiunile greselii noastre (a parintilor). Oricum suporta repercusiunile morale/psihice, chiar trebuie sa le suporte si pe cele materiale?!

Nu vreau decat sa stiu daca exista vreo forma de acord sau vreo modalitate prin care el sa se oblige a-i plati pensia de intretinere micutelului, atata timp cat prevede legea, fara a recurge la inregistrarea copilului ca fiind fiul sau?

Multumesc, din nou!

Un astfel de acord amiabil intre parti nu va fi luat in calcul de banca, doar o hotarare judecatoreasca ar conta si conteaza in masura in care sa compenseze faptul ca aveti un copil in intretinere, sa dovediti cu hotararea ca acest copil e intretinut si de tata.
Adica nu puteti lua in calcul pensia de intretinere a copilului pt a va lua casa.
Nu s-a gandit nimeni la vanat averi cat vb de pensia unui copil, zic doar sa fiti realista ca se poate sa obtineti mai putin de cat va asteptati.
Credeti ca puteti obtine un acord de la tata ? sa ii ziceti ca nu il actionati in judecata pt pensie si sa obtineti o declaratie, sa incheiati un acord cu provire la pensie? Dupa cateva luni apoi, puteti incerca sa vedeti ce conditii are banca.

Da, cred ca pot obtine un acord din partea tatalui...de fapt, cred ca putem ajunge la un acord.

Problema mea este ca nu stiu sub ce forma sa i-l cer? Adica vreau un act care sa aibe totusi o calitate juridica, in ideea ca, daca vreodata se hotaraste sa nu mai plateasca pensia de intretinere, sa am totusi un document de pornire...sa am ceva cu care sa pornesc o actiune de revendicare a acestui drept. Si nici nu stiu care-i procedura in acest caz? Trebuie sa mergem amandoi in fata unui notar, poate merge doar el? Ce trebuie sa declare? Exista anumite conditii de forma/fond ce trebuie indeplinite?

Cat priveste problema creditului, voi astepta pana ma voi intoarce eu la munca (deocamdata sunt inca in CIC), si apoi voi tatona terenul sub acest aspect. :)

Multumesc frumos!
In primul rand, luati-va gandul ca ati putea accesa un credit avand in vedere si pensia alimentara a copilului. Pensia laimentara a copilului este luata in calcul ca si venit doar cand vine vorba de acordarea vreunui ajutor social de catre stat. In rest, daca veti merge la banca, din venitul dv. banca va scadea 25 % ca fiind suma datorata de catre dv pentru intretinerea copilului si in niciun caz nu va lua in calcul pensia alimantara, oricate argumente ati aduce dv.
In rest, revedicarea drepturilor copilului incepe cu introducerea actiunii de chemare in judecata. Pensia de intretinere va fi acordata de la data introducerii actiunii, sau incepand cu data pronuntarii daca debitorul face dovada ca pana la pronuntare a contribuit la intretinerea copilului.
incercati sa va intelegeti pe cale amiabila si luati in calcul celelalte sfaruti referitor la modificarile din certificat.
puteti sa faceti actiune judectoreasca la domiciliul copilului si sa cereti pensia alimentara.

Alte discuții în legătură

Dacă nu doresc ca tatăl sa recunoască copilul, în dreptul ... Sorina Neacsu Sorina Neacsu Dacă nu doresc ca tatăl sa recunoască copilul, în dreptul tatălui este liniuta, iar el face declarație notariala și depune la primărie, este posibil ... (vezi toată discuția)
Vreu un raspuns intrbari intrbari platesc pensie alimentara pentru copilul meu ;in octombrie 2010a inplinit 18 ani ,din octombrie si pina acum iam trimis bani prin posta lui fara sa stie tatal ... (vezi toată discuția)
Imi poate lua copilul??? angell angell am 20 de ani si am o fetita de 8 luni cu un barbat casatorit, care la acel moment nu a recunoscut copilul, insa acum doreste sa faca acest lucru si de asemenea ... (vezi toată discuția)