avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate lua minorul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate lua minorul?

Buna ziua, in urma casatoriei a rezultat o fetita de 2 ani si 2 luni. Problema mea este urmatoarea: tatal fetitei ce nu mai locuieste cu noi de 1 an si 2 luni doreste acum sa ia minora si sa o aduca,inapoi la domiciliul meu, atunci cand va mai vrea el ( asa s-a exprimat). Suntem inca casatoriti, abia saptamana ce vine urmand sa depun actele pentru divort, am amanat depunerea actelor pentru ca mereu imi promitea ca ne vom intelege si vom divorta la notar. Intrebarea mea este daca el poate lua copilul fara acordul meu si sa mi-l mai dea atunci cand instanta va hotara la cine ramane copilul.

Mentionez ca niciodata nu i-am interzis sa vina sa vada copilul, iar de fiecare data cand a dorit a venit si a stat cat a considerat.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:00, 7 Noiembrie 2013
Este legal sa ia copilul.... si chiar daca nu va convine, este legal si sa nu il aduca inapoi. Asa cum va spuneam mai sus... parintii au drepturi egale si in caz de neintelegere va hotara un judecator.... pana cand obtineti o hotarare judecatoreasca nu se va baga nimeni.... nici politie, nici protectia copilului.
Daca el are voie sa il ia si sa nu il mai aduca ( desi domicilul copilului e acolo unde locuiti acum, acolo va e si domiciliul dvs , al sotilor) daca nu aveti o hot jud, tot asa de bine puteti sa faceti si dvs un abuz si sa nu-l lasati sa-l ia fara o hotarare judecatoreasca.
Daca tot depuneti divortul saptamana viitoare, depuneti si o cerere pe calea ordonantei presedintiale pt ca pana la definitivarea divortului , locuinta copilului sa fie la dvs, ca si pana acum.
din nou va multumesc, daca mai aveti amabilitatea si rabdarea as mai vrea sa imi raspundeti la urmatoarele doua chestiuni: ce acte imi trebuiesc pentru a putea baga divortul si unde anume se poate plati taxa daca avem domiciliul in sector 3, iar cununia a fost facuta in acelasi sector
Cererea o depuneti la judecatoria sector 3, str ilfov nr 6, iar taxa o puteti plati si la cec, oriunde dar in sectorul 3 sa fie.
Cererea va fi insotita de certificatul de casatorie in original, copii dupa buletin, certificatul dvs de nastere si al copilului, chitanta cec de 100 de lei daca cereti divortul de culpa sotului.

art15 oug 80/2013
Taxele judiciare de timbru pentru unele actiuni si cereri referitoare la raporturile de familie sunt urmatoarele:
a) pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. a) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil � 200 lei;
b) pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. b) si c) din Codul civil � 100 lei;
c) pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil � 50 lei;
d) cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii � 50 lei;
e) pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei � 20 lei fiecare cerere;

Motive de divort Art. 373
Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
doresc din culpa sotului.... dar daca eu nu detin copie dupa buletinul lui si nici acesta nu vrea sa imi dea? ce se intampla... va multumesc

Alte discuții în legătură

Divort si custodia copilului , mclaudia mclaudia Buna ziua,am nevoie de putin ajutor.In martie m-am hotarat sa ma despart de sotul meu din motive intemeiate(violenta fizica si verbala,tot felul de ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor dupa divort de comun acord maties24 maties24 buna recent am primit sentinta de divort de comun acord care a ramas definitiva in 06.01.2014 prin care minora in varsta de 3 ani si 9 luni mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Vreau sa imi iau copilul acasa. ioana71 ioana71 Buna ziua. Am o mare intrebare: sotul meu a luat fetita de o luna de zile si a dus-o la mama lui. Eu nu o vad decat in weekend. Vreau sa imi iau fetita la ... (vezi toată discuția)