avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Achizitionare uscatorie+boxa bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Achizitionare uscatorie+boxa bloc

Buna ziua,
Sunt proprietara unei garsoniere la parterul unui bloc de 4 nivele si as dori sa cumpar uscatoria blocului (nu este folosita decat de mine, restul apartamentelor au balcon) situata in stanga exact langa usa garsonierei si o mica boxa situata vis-a-vis de garsoniera. Cum as putea proceda ? Daca toti prorietarii de pe scara sunt de acord , se poate cumpara? Cui ar trebui sa platesc contravaloarea celor doua locatii ?
Daca se poate , mi-ar fi de mare folos si recomandarea unei persoane care sa ma ajute cu toti pasii necesari .

Multumesc si sper sa ma puteti ajuta.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
andreea-pandele, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 13:18, 13 Noiembrie 2013
Am solicitat raspuns la avocati de marca de pe forum la celalalt topic. Sa asteptam si vom vedea ce ne spun si dumnealor.
Adam Grecu a scris:

Va asigur ca am lecturat si celelalt topic in legatura cu vanzarea spatiilor comune si nu sunt de acord cu opiniile lui @grandanat (va rog sa nu ma dati cu capul de zid ca nu o sa aveti spor - stiu sa ma apar)

Prin asta inteleg ca nu sunteti de acord nici zecile de mii de cazuri de mansardari facute. Spuneti ca absolut toate s-au facut in ilegalitate. Si s-au facut foarte multe. La fel si vanzarile anumitor parti din proprietatea comuna, inclusiv a uscatoriilor.

Va rog nu spuneti ca s-a schimbat legislatia ca nu e adevarat. In aceasta privinta nu s-a schimbat nimic.

PS. Raspunsurile la intrebarile dvs le puteti deduce din modalitatea de calcul a acelor parametri.
Aveti aici modul de calcul al Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
www.ocpigj.ro/download/calcul_cota_indiviza.doc

Si atentie la un aspect interesant, in viziunea lor, "boxele de la subsol, garajele si alte proprietati care pot fi prevazute distinct" nu fac parte in proprietatea comuna fortata.


Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
grandanat, utilizator
Stimate domn, vreau sa va spun ca in orasul IASI toate aceste mansarde au un statut de semiilegalitate - nu stiu daca acceptati aceasta definitie. La inceput a fost o mare euforie, ca uite dom'le ce idee le-a venit unora (consilii locale, primarii), cum de s-au gandit ei sa rezolve problema locuintelor... Din nefericire nu a tinut mult. Nu stiu care a fost motivele, dar au fost destul de serioase atata timp cat si chiar celebrele organe locale au renuntat la acest proiect ( unele dintre motive le-am expus in postarea de mai sus).
In asociatia noastra avem o singura scara de bloc P+4 cu doua scari, la care proprietarii au fost de-acord cu cedarea terasei unui asa-zis investitor, in schimbul, stiti dvs., va punem termopane pe casa scarii, va facem termoizolarea peretilor exteriori, au pus interfon. In schimb, timp de 6 luni, viata acelor oameni a fost un chin. Mai mult, calitatea materialelor din care a fost construita acea mansarda a fost de ce-a mai slaba calitate. Un lucru si mai important, acei oameni care au achizitionat acele locuinte, nu au contracte de furnizare a energiei electrice nici pana astazi (5 ani vechime) si nici nimeni nu le garanteaza ca o sa le faca contracte, astfel incat oamenii primesc, prin bunavointa celorlalti proprietari si a asociatiei, e. electrica de pe casa scarii, prin niste contori pasanti.
Dat fiind calitateas foarte slaba a materialelor de constructie (niste asa-zise grinzi confectionate din tabla de OL cu grosimea de 3 mm, indoite la rece) si in plus alte bazaconii usor imflamabile, au dus la izbucnirea de incendii care au facut ca intregul bloc sa arate ca in filmele de groaza (sa nu intelegeti ca la noi s-a intamplat asa ceva, insa am vazut de curand un asemenea bloc in orasul Husi, jud . Vaslui).
Nu stiu daca peste tot a fost la fel - sper ca nu, insa as fi foarte bucuros cum s-a rezolvat problema cedarii cotei-parti indivize de proprietate, si ce mai spuneam, cum s-au modificat actele de proprietate si ce se intampla daca vine un nene nou in bloc si el nu a fost de acord cu cedarea partii din terasa care-i apartinea.
Cam aceasta a fost ideea. Nu am nimic impotriva instrainarii, insa sa se faca legal, ori din toate cele aratate aici pe forum, eu nu prea vad ca este ceva legal in toata aceasta tarasenie.
Da, cunosc si eu cativa cetateni care au achizitionat niste "uscatoare" pe care le-au trensformat in locuinte, dar acest lucru s-a intamplat imediat dupa 1990, cand totul "mergea". Au oamenii patalamale la mana, unii mai smecheri chiar le-au si instrainat ca nu se stie...
Eu zic sa mai asteptam si alte opinii, ale unor oameni avizati de-a binelea pe aceasta linie si-om vedea. Din acest motiv am tot sfatuit userii care au pus intrebari pe aceasta tema sa incerce celelalte doua metode: inchirierea sau concesionarea!
Dupa parerea mea, pe legislatia si interdictiile care sunt acum, vanzarea unei uscatorii intr-un bloc este ilegala si chiar daca vreun notar se incumeta sa autentifice actul de vanzare-cumparare, acesta poate fi atacat de oricine are interesul.

Variantele legale sunt date de legea230/2007: inchiriere, concesionare.
Si daca Curtea Constitutionala decide ceva e sigur lege?! Nu. Poate gresiti putin. Daca s-ar ajunge la CEDO ar fi poate probleme iar CC ar trebui sa isi reconsidere decizia. Cu proprietatea mea eu decid ce sa fac. Nu CC. Problema e ca nu s-a ajuns pana acolo. Dar mai e timp. Asa cum o garsoniera poate avea mai multi proprietari si o spalatorie are iar eu ca proprietar trebuie sa am dreptul sa imi vand cota parte.

Alte discuții în legătură

Cui apartine de fapt un spatiu proprietate comuna la bloc? Marirom Marirom Uscatorul (spatiu proprietate comuna) folosit de proprietarii de pe o scara dintr-un bloc cu mai multe scari le apartine doar acestora sau tuturor ... (vezi toată discuția)
Demersuri necesare pentru transformarea uscatoriei in garsoniera stelian_1981 stelian_1981 Buna ziua! Ma numesc Stelian. Sant propietarul unui apartament intr-un bloc situat la etajul 4 din 4. De cand am cumaparat apartamentul am primit cateva ... (vezi toată discuția)
Legea 230/2007a fost modificata prin legea 170/2010? care din ele sau ce anume a ramas in vigoare? ana.eli ana.eli Buna ziua, Sunt din Brasov. Dilema a aparut cand la sedinta Asociatiei de proprietari din blocul parintilor mei s-a pus in discutie vanzarea uscatoriilor. ... (vezi toată discuția)