avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare taxa auto

buna seara!daca am platit taxa de poluare ptr a inscrie masina,o mai pot recupera cumva?si daca da,cum?va multumesc
Buna din nou!
As vrea sa stiu daca practica de la Curtea de Apel Cluj s-a schimbat. As avea si eu de recuperat o taxa pentru un camion, achitata in decembrie 2008, inainte de dublare. Daca este vreun avocat care m-ar putea ajuta... Eu deocamdata incep cu cererea la AFP.
Rationamentul exprimat de judecatorii Tribunalului Gorj intr-o solutie, lamureste faptul ca, desi necontestata decizia de calcul a taxei in 30 de zile, refuzul AFP de a restitui suma platita cu titlu de taxa de poluare este cenzurabil pe calea contenciosului administrativ fiscal, ea contravenind legislatiei comunitare si fiind, prin urmare, o plata nedatorata.
"Conform art. 117 Cod pr. fiscala, se restituie la cererea debitorului sumele prevazute în alineatul 1: cele platite fara existenta unui titlu de creanta, cele platite în plus fata de obligatia fiscala, ca urmare a unei erori de calcul, cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale, procedura de restituire a acestor sume, inclusiv modalitatea de acordare a dobânzilor prevazuta de art. 124 aprobându-se prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice (în concret Ordinul nr. 1899/2004 si neconfundându-se cu contestatia formulata împotriva actului administrativ fiscal reglementata de dispozitiile art. 207 si urm. Cod pr. fiscala.
În Ordinul nr. 1899/2004 emis de Ministrul Finantelor Publice se reglementeaza procedura de restituire a sumelor solicitate conform art. 117 Cod pr. fiscala, sumele ce fac obiectul prezentului act normativ fiind cele stipulate în OG nr. 92/2003, art. 117. Restituirea se efectueaza la cererea contribuabilului, în 45 zile de la depunerea si înregistrarea la organul fiscal caruia îi revine competenta de administrare a creantelor bugetare, conform art. 33 din OG nr. 92/2003, denumit organ fiscal competent.
Cererea de restituire trebuie sa fie depusa înauntrul termenului de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care a luat nastere dreptul la restituire , sa cuprinda codul de înregistrare fiscala al contribuabilului, suma si natura creantei solicitate a fi restituita, documentatia necesara care sa confirme ca aceasta nu este datorata bugetului.
Cererea va fi însotita de copii de pe documentele din care rezulta ca suma a fost platita la buget pentru sumele platite fara existenta unui titlu de creanta, obligatia organului fiscal competent fiind aceea de a se întocmi decizia de restituire în trei exemplare, pentru sumele nerestituite sau nerambursate în termenul prevazut de art. 199 al. 1 si 2 sau art. 117 din OG nr. 92/2003, calculându-se si dobânda aferenta, cu ziua imediat urmatoare expirarii termenului.
În anexa la acest ordin este publicata în forma tipizata decizia de restituire, unde se prevede „prezenta se poate contesta conform art. 174 din OUG nr. 92/2003, la organul de solutionare competent, în termenul prevazut de art. 176”, în prezent întelegându-se prin aceasta în urma numeroaselor modificari ale Codului de pr. fiscala, contestatia promovata în conditiile art. 207 si urm. Cod pr. fiscala.
Ori, nefiind emisa o asemenea decizie de restituire în conditiile mai sus expuse, reclamanta nu avea obligatia parcurgerii procedurii prevazute de art. 207 si urm. Cod pr. fiscala."
bogdan31 a scris:
inca o data, repet, OUG 50/2008 limiteaza contestarea acelui act (decizia de calcul) doar sub aspectul gradului de uzura...nu pot contesta decizia de calcul ptr nimic altceva decat asupra gradului de uzura, ptr ca asa prevede OUG 50/2008....

Daca asa vrei sa intelegi, nu e nicio problema, n-am sa insist. Nu am cum sa spun altfel decat mai sus ca fondul unui act (modul de calcul) este altceva decat legalitatea emiterii actului.
Buna,imi puteti scrie daca as putea sa recuperez o taxa platita in 23.08.2010 in Timisoara si daca stiti vreun avocat care se ocupa .Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
costi30, utilizator
Apreciez profesionalismul d-nei avocat Andreea si punctul dansei de vedere(care este imbratisat si de unele instante din tara),dar al meu coincide cu cel al instantei din Gorj, exprimat si de d-nul Petru.Recunosc nu am citit chiar tot ce s-a scris si imi cer scuze.Nu mai vreau sa intru in polemici cu colegii.
Consider ca suntem aici ca sa ajutam persoanele sa gaseasca solutii la problemele lor juridice ,daca acestea exista si in concordata cu practica instantelor, intrucat depindem de aceasta in obtinerea solutiei scontate.

pt costi-Punctul meu de vedere cunoscand practica acestei instante Curtea de Apel Timisoara (chiar daca nu ai facut contestatie la decizie si ai facut proc. prealabila oricand,iar in 6 luni actiune in instanta), si avand in vedere raspunsul CEJ este ca veti obtine daca actionati profesionist o solutie favorabila.(si ptr. marap-C de Ap. Cluj)

Alte discuții în legătură

Taxa de poluare 2011 m78 m78 buna sunt interesat sa-mi aduc o masina din germaia si cum taxa de poluare 2011 a crescut f mult , as dori sa stiu ce sanse am sa castig un eventual ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de poluare 2010 pentru masinile in leasing Consumatorul Consumatorul Buna ziua, De curand am achizitionat un autoturism in leasing (martie 2010). Zilele acestea am primit de la firma de leasing factura pentru taxa de ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto masina noua renault renault Buna ziua. In luna mai am inmatriculat o masina noua, cumparata din Romania, platind taxa de poluare. Inteleg ca taxa ar putea fi recuperata de la stat. Ma ... (vezi toată discuția)