avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

recuperare taxa auto

buna seara!daca am platit taxa de poluare ptr a inscrie masina,o mai pot recupera cumva?si daca da,cum?va multumesc
se prevede foarte clar in continutul deciziei: DECIZIA POATE FI CONTESTATA IN TERMEN DE 30 ZILE DE LA COMUNICARE...ok...bun pana aici...dar OUG 50/2008 limiteaza aceasta contestatie, doar sub aspectul gradului de uzura al autovehiculului..deci TEREMNUL DE 30 ZILE SE REFERA LA CONTESTAREA DECIZIEI SUB ACEST ASPECT, nimic mai mult....RESTITUIREA sumei o pot cere dupa trecerea acestui termen, nu ma limiteaza legea ca in termen de 30 zile sa cer restituirea, ci doar contestarea deciziei sub aspectul gradului de uzura..
de aceea, consider ca pot introduce cererea de restituire in termenul de 5 ani....nu in 30 zile, ptr ca acel termen nu priveste restituirea sumei....cred ca m-am facut inteles.....
dupa interpretarea dvs, daca termenul de 30 zile trece, fara sa am obiectiuni asupra modalitatii de calcul, nu as mai avea posibilitatea contestarii sumei, si astfel mi-ar fi ingradit dreptul la liberul acces la justitie, prevazut de constitutie....eu asa mi-am formulat un RECURS la curtea de apel, cu un caz pierdut la fond, iar instanta mi-a admis recursul si a modificat sentinta recurata....eu zic ca asta este opinia corecta...sa se analizeze in stare de judecata ACTUL ADMINISTRATIV PRIN CARE O AUTORITATE A RASPUNS LA O CERERE A MEA DE RESTITUIRE A SUMEI REPREZENTAND TAXA POLUARE....care este un act adminsitrativ fiscal...acest refuz poate fi contestat, instanta competenta fiind cea de contencios adm fiscala....
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
bogdan31, utilizator
bogdan31 a scris:
se prevede foarte clar in continutul deciziei: DECIZIA POATE FI CONTESTATA IN TERMEN DE 30 ZILE DE LA COMUNICARE...ok...bun pana aici...dar OUG 50/2008 limiteaza aceasta contestatie, doar sub aspectul gradului de uzura al autovehiculului..

Interpretarea asta nu e deloc corecta. Ia uite ce spune legea 554/2004:

Art. 1 - Subiectele de sesizare a instanţei
(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. [...]

Art. 2 - Semnificaţia unor termeni
a) persoană vătămată - orice persoană titulară a unui drept ori a unui interes legitim, vătămată de o autoritate publică printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri; în sensul prezentei legi, sunt asimilate persoanei vătămate şi grupul de persoane fizice, fără personalitate juridică, titular al unor drepturi subiective sau interese legitime private, precum şi organismele sociale care invocă vătămarea prin actul administrativ atacat fie a unui interes legitim public, fie a drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice determinate;

b) autoritate publică - orice organ de stat sau al unităţilor administrativ-teritoriale care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes legitim public; sunt asimilate autorităţilor publice, în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică;

c) act administrativ - actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice; sunt asimilate actelor administrative, în sensul prezentei legi, şi contractele încheiate de autorităţile publice care au ca obiect punerea în valoare a bunurilor proprietate publică, executarea lucrărilor de interes public, prestarea serviciilor publice, achiziţiile publice; prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte categorii de contracte administrative supuse competenţei instanţelor de contencios administrativ;

Art. 7 - Procedura prealabilă
(1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.

(4) Plângerea prealabilă, formulată potrivit prevederilor alin. (1), se soluţionează în [30 de zile].

(7) Plângerea prealabilă în cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescripţie.

Art. 8 - Obiectul acţiunii judiciare
(1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul [de 30 de zile], poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept sau interes legitim al său prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a unei cereri, precum şi prin refuzul de efectuare a unei anumite operaţiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.

Art. 11 - Termenul de introducere a acţiunii
(1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual [...] se pot introduce în termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
c) data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
d) data expirării termenului [de 30 de zile] calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluţionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile.

(2) Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusă şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, data luării la cunoştinţă, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, după caz.

(5) Termenul prevăzut la alin. (1) este termen de prescripţie, iar termenul prevăzut la alin. (2) este termen de decădere.


Contestarea legalitatii unui act nu este acelasi lucru cu contestarea continutului acelui act. Pe continut se intra numai atunci cand actul este legal emis.

Astept justificarea legala pentru aplicarea termenului de 5 ani din materia restituirii creantelor fiscale. Repet, situatiile de restituire sunt numai cele expres prevazute de art. 117 din codul de procedura fiscala.
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator
inteleg foarte bine ce spune legea 554/2004....inca o data, repet, OUG 50/2008 limiteaza contestarea acelui act (decizia de calcul) doar sub aspectul gradului de uzura...nu pot contesta decizia de calcul ptr nimic altceva decat asupra gradului de uzura, ptr ca asa prevede OUG 50/2008....
asta este si confuzia creata de instantele de judecata...si inca ceva, repet, REFUZUL RESTITUIRII CERERII TAXEI DE POLUARE ESTE UN ACT EMIS DE O AUTORITATE FISCALA, ESTE UN ACT ADM FISCAL, si se poate contesta la Tribunal, sectia cont adm fiscal...asta este parerea mea, cred ca cea corecta si legala....
Se pare ca intrebarea mea a starnit cateva controverse :). Deci in concluzie sa nu suparam pe nimeni mai ramane de invesigat. Acum as mai avea 2 intrebari.
1 ati auzit de vrun caz asemanator castigat in Pitesti
2. Cam care ar fi costurile unui astfel de proces? Ma refer la absolut tot, avocat, acte...
Multumesc.
Textul oficial al deciziei CEJ se gaseste la adresa
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Taxa de poluare 2011 m78 m78 buna sunt interesat sa-mi aduc o masina din germaia si cum taxa de poluare 2011 a crescut f mult , as dori sa stiu ce sanse am sa castig un eventual ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de poluare 2010 pentru masinile in leasing Consumatorul Consumatorul Buna ziua, De curand am achizitionat un autoturism in leasing (martie 2010). Zilele acestea am primit de la firma de leasing factura pentru taxa de ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto masina noua renault renault Buna ziua. In luna mai am inmatriculat o masina noua, cumparata din Romania, platind taxa de poluare. Inteleg ca taxa ar putea fi recuperata de la stat. Ma ... (vezi toată discuția)