avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz la locul de munca

In data de 21 octombrie am intrat in medical (probleme reale, hemoragie uterina constata de medicul specialist, febra, s.a.), am anuntat la locul de munca iar dupa o ora si jumatate primesc o notificare prin e-mail (ulterior prin posta) privind incetarea colaborarii angajatorului cu mine. Mai mult, imi inchide CIM-ul, il inregistreaza in Revisal si-l transmite la ITM, on line. Dar in aceiasi zi cand angajatorul imi inchide CIM-ul incepand cu data de 21, imi elibereaza o adeverinta pentru medic din care rezulta ca cel putin in acea zi, eram inca angajata lui.
In data de 23 reusesc sa duc la semnat concediul medical la medicul de familie dupa care il scanez si-l trimit pe e-mail.
In 02 noiembrie ii trimit angajatorului medicalul prin posta cu confirmare de primire, ajunge la el in data de 05 noiembrie, semneaza confirmarea dar tot pe confirmare este trecut destinatar lipsa la domiciliu si plicul cu concediul medical imi este retransmis! Cu alte cuvinte, patronul nu a binevoit sa primeasca plicul pt care totusi a semnat!
Se poate asa ceva? Cum ar trebui sa-l trimit pt a mu mai putea refuza plicul? Si-apoi, la destinatia la care am trimis plicul este sediul firmei in care se desfasoara activitatea acestuia si are 10 angajati! Cum adica sa fie lipsa de la destinatie?
In CIM am trecut 900 lei dar la interviu salariul stabilit a fost de 1500 lei, net! In prima faza imi trimite prin posta suma aferenta perioadei lucrate cf CIM-ului dupa care, de frica, imi trimite prin doua colege restul salariului convenit la interviu, pentru perioada lucrata.
Doresc sa dau patronul in judecata pt ca a incalcat mai multe art. din CM, 60/a, 50/b, 49/6. Spuneti-mi va rog daca ma pot lega si de faptul ca a respins plicul care contine certificatul medical mai ales ca a si semnat pt el? Am dovada pe confirmarea de primire.
Si as dori sa mentionez si ca pentru a ma angaja in acest loc de munca am renuntat la un alt loc de munca. Asta insemnand ca din cauza acestui patron am ramas fara doua locuri de munca.
Multumesc frumos,
Luena
Cel mai recent răspuns: lumifatu , utilizator 13:54, 20 Noiembrie 2013
Nu induc in eroare, v-am spus clar ce inseamna art.31 alin.3 C.mun.

De asemenea, am facut precizarea ca puteti ataca in instanta decizia de incetare.
Nu inteleg ceva, si anume: ai pus o intrebare din care inteleg ca cereai un ajutor. Totusi, esti foarte bine informata. Care este rostul intrebarii tale in acest forum, care sunt asteptarile tale mai exact cu privire la problema ta?
depinde cand a devenit foarte bine informata: dupa ce a adresat intrebarea de 'ajutor' sau dupa ce a primit raspuns la aceasta.
Voiam sa ma asigur ca am dreptate si mai voiam sa stiu daca notificarea pe care am primit-o in data de 21, legal, nu si-a putut face efectul incepand cu aceea zi fiind in concediul medical, ar fi putut sa devina valabila incepand cu 01 noiembrie, cand eu mi-am terminat concediul medical? Doresc sa ma reprezint singura in acest proces si am nevoie de cat mai multe date care sa ma ajute sau sa ma puna-n garda pentru nu fi prinsa pe picior gresit.
Referitor la ceea ce a scris Freeelis in raspunsul sau, asa cum a mentionat tot ceea ce tine de art. 31 alin 3 ar fi putut sa mentioneze si referitor la art 49 alin. 6, care tine de situatia despre care eu am vorbit. A spus adevarul in raspunsul sau, doar pe jumatate.
Si-apoi, notificarea cuprinde art 31 alin.1 si 3 iar decizia de incetare a CIM cuprinde art 31 alin. 3! E corect? Decizia nu trebuia intocmita in baza acelorasi art si alin. ca cele mentionate in notificare?
Dar faptul ca acest angajator isi baga fortat angajatii doua luni pe an in concediu fara plata...vi se pare in regula, Freeelis? Mie mi s-a parut ca tineti partea angajatorului pt ca daca nu a-ti fi facut-o nu mi-ati fi pomenit doar de posibilitatea de a-l actiona in tribunal, daca ma nemultumeste ceva. A-ti fi fost la fel de clar ca atunci cand mi-ati scris in detaliu ce inseamna art 31 alin.3!
Cu siguranta pe acest Forum nu intra doar aceia care nu au vreo idee din punct de vedere juridic, economic sau de alta natura, ci si aceia care vor o confirmare la ceea ce stiu deja dar nu sunt poate foarte siguri pe informatiile avute.
Nu am intentionat sa supar pe nimeni, nu asta mi-a fost intentia.
Daca as fi tinut partea angajatorului, atunci sigur ati fi primit alt raspuns.

Nu pot sa mentionez in discutie destul de exact ceea ce in lege este inca neclar - daca este posibila sau nu incetarea c.i.m. pe perioada de proba daca sunteti in concediu medical .
Pe Forum gasiti mai multe topicuri pe aceasta problema si veti gasi detaliat raspunsurile date de mine si de colegii mei.

Legea prevede notificare , in practica uzitata se foloseste si decizie. Prin urmare, probabil ca angajatorul s-a dorit sa fie mai clar in dorinta lui de incetare a c.i.m. daca a emis si decizie.

Decizia /notificarea trebuie sa aiba aceeasi data de incetare si acelasi temei - art.31 alin.3 C.mun.

Alte discuții în legătură

Se poate face incetarea cim-ului pt o persoana aflata in proba de 90 zile, daca acesta se afla in concediu medical elco bistrita elco bistrita buna ziua am dori sa stim daca pt un angajat care se afla in perioada de proba de 90 zile, i se poate inceta cim-ul, acesta fiind in concediu medical? Daca ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim? gillu gillu Buna ziua. Vineri 06.01.2017 s-a transmis prin e-mail unui angajat o notificare de desfacere a CIM in temeiul art. 31 (3), in perioada de proba, dupa ce in ... (vezi toată discuția)
Preaviz la contractul de munca pe per. detrminata 1 an azile doar_eumike doar_eumike Buna, legat de dreptul la preaviz in cazul contrcatelor de munca pe perioada detereminata angajatul are dreptulu la PREAVIZ? EX: pers Y se anjeaza la firma ... (vezi toată discuția)