In data de 21 octombrie am intrat in medical (probleme reale, hemoragie uterina constata de medicul specialist, febra, s.a.), am anuntat la locul de munca iar dupa o ora si jumatate primesc o notificare prin e-mail (ulterior prin posta) privind incetarea colaborarii angajatorului cu mine. Mai mult, imi inchide CIM-ul, il inregistreaza in Revisal si-l transmite la ITM, on line. Dar in aceiasi zi cand angajatorul imi inchide CIM-ul incepand cu data de 21, imi elibereaza o adeverinta pentru medic din care rezulta ca cel putin in acea zi, eram inca angajata lui.
In data de 23 reusesc sa duc la semnat concediul medical la medicul de familie dupa care il scanez si-l trimit pe e-mail.
In 02 noiembrie ii trimit angajatorului medicalul prin posta cu confirmare de primire, ajunge la el in data de 05 noiembrie, semneaza confirmarea dar tot pe confirmare este trecut destinatar lipsa la domiciliu si plicul cu concediul medical imi este retransmis! Cu alte cuvinte, patronul nu a binevoit sa primeasca plicul pt care totusi a semnat!
Se poate asa ceva? Cum ar trebui sa-l trimit pt a mu mai putea refuza plicul? Si-apoi, la destinatia la care am trimis plicul este sediul firmei in care se desfasoara activitatea acestuia si are 10 angajati! Cum adica sa fie lipsa de la destinatie?
In CIM am trecut 900 lei dar la interviu salariul stabilit a fost de 1500 lei, net! In prima faza imi trimite prin posta suma aferenta perioadei lucrate cf CIM-ului dupa care, de frica, imi trimite prin doua colege restul salariului convenit la interviu, pentru perioada lucrata.
Doresc sa dau patronul in judecata pt ca a incalcat mai multe art. din CM, 60/a, 50/b, 49/6. Spuneti-mi va rog daca ma pot lega si de faptul ca a respins plicul care contine certificatul medical mai ales ca a si semnat pt el? Am dovada pe confirmarea de primire.
Si as dori sa mentionez si ca pentru a ma angaja in acest loc de munca am renuntat la un alt loc de munca. Asta insemnand ca din cauza acestui patron am ramas fara doua locuri de munca.
Multumesc frumos,
Luena
Din nefericire pt patron notificarea are art 31 alin. 1 si 3 iar decizia art 31 alin. 3. Ambele au fost emise dupa ce am anuntat concediul medical. Normal ar fi trebuit sa se suspende notificarea cel putin pe perioada concediului medical iar daca isi dorea in continuare sa ma dea afara, notificarea trebuia refacuta cu alte date. Ca sa fie sigur acest patron ca ma pune la punct si-mi voi vedea de treaba, lasandu-l sa-si faca treaba murdara, a intocmit si decizia, cu un singur alin. din cele doua mentionate in notificare, a inregistrat-o in Revisal si a si transmis Revisalul. Mi-a trimis toate aceste documente prin posta. Binenteles ca medicalul nu mi-a fost platit. Daca as fi fost o nemernica, mi-as fi luat medical in continuare, pana la 90 de zile, pt si acum am probleme. Era chiar dreptul meu! Atunci cand esti bolnav, sa beneficiezi de concediu medical, daca tot esti angajat. Mai ales ca acolo m-am imbolnavit! Dar mi-am dorit sa ma desprind pt a ma insanatosi cat mai curand! Stresul si tensiunea marita, mi-ar fi daunat!
E adevarat, mai intai mi-am dorit sa ma intorc pt ca nu am plecat dintrun loc de munca la rugamintea acestui patron, pt a ramane fara ambele locuri de munca, din cauza aceluiasi patron.
1.
Art. 31 alin. (3) din codul muncii: Pe durata sau la sfarsitul perioedei de proba, contractul individula de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricarei dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, iar la alin. (4): Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Deasemenea art. 85 din codul muncii prevede expres durata perioarei de proba in cazul c.i.m. pe perioada determinata: Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
- prin urmare: trebuie sa existe o perioada de proba stabilita in c.i.m. (art. 17 alin. (3) lit. (n) din codul muncii) iar c.i.m. nu poate inceta conform art. 31 alin. (3) daca salariatul nu se mai afla in perioada de proba.
- in cazul c.i.m pe perioada determinata, daca angajatorul a stabilit o perioada de proba mai mare decat ce stabilita la art. 85 din codul muncii atunci acea perioada de proba este ilegala
- daca concedierea s-a produs, conform art. 31 alin. (3) din codul muncii, in afara perioadei de proba stabilita de lege (in cazul c.i.m pe perioada determinata) sau prin c.i.m. pe perioada nedeterminata atunci acea concediere este ilegala
2.
conform art. 50 lit. (b) din codul muncii: c.i.m. se suspenda de drept pe perioada concediului pentru incapacitate temporara de munca,
iar la art. 49 alin. (6) codul muncii se prevede ca: In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
3.
la art. 60 alin. (1) lit. (a) codul muncii se preveda ca concedierea este intrezisa: pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.
- prin urmare, indiferent de natura c.i.m., este interzisa concedierea pe durata concediului medical, in cazul in care incetarea nu intervine de drept.
- prin faptul ca nu va respecta drepturile, angajatorul a incalcat si principiul nediscriminarii prevazut la art. 5 alin. (4) din codul muncii.
- daca angajatorul nu v-a informat in c.i.m. cu privire la perioada de proba atunci a fost incalcat art. 17 din codul muncii, cu aplicarea prevederilor de la art. 19
- daca angajatorul a stabilit o alta perioada de proba, in cazul c.i.m pe perioada determinata, alta decat cea prevazuta la art. 85 codul muncii atunci sunt aplocabile prevederile art. 260 alin. (1) lit. (d) din codul muncii
etc.
perioada de proba nu mai este in derulare atunci cand apare un concediu medical. perioada de proba este aferenta unui contract individual de munca atata vreme cat acesta nu este suspendat. prin concediul medical, contractul se suspenda si automat si perioada de proba este suspendata.
deci, angajatorul, dupa parerea mea, nu avea cum sa intocmeasca acea notificare, nici atat sa inchida CIM-ul, in derularea concediului medical.
codulmuncii,
multumesc pt toate precizarile facute dar chiar stiu bine legislatia muncii in vigoare. am intrat aici si am vorbit despre problema mea pt. ca am sperat sa aflu mai mult decat stiu deja, pt. ca nu-mi doresc sa fiu surprinsa in mod neplacut in instanta. atata tot!
speta, tot dupa parerea mea, este abuzul acestui patron de a inchide cu orice pret un CIM, chiar si in perioada cand acesta este suspendat, cf, legislatiei in vigoare. adica, codulmuncii spune foarte clar si adevarat ca indiferent de natura felului in care este incheiat un CIM, per. determinata sau nedeterminata, contractul nu se poate incheia in timpul concediului medical.
as fi vrut sa stiu ceva ce nu mi-a raspuns nimeni, insa: notificarea intra in vigoare odata cu terminarea medicalului sau pt ca in notificare alta este data de incetare a contractului, aceasta treuia refacuta iar in continut sa fi cuprins ca data de incetare, ziua de 01 noiembrie deoarece ultima zi a concediului medical a fost 31 octombrie??
Desfacere cim?
gillu
Buna ziua.
Vineri 06.01.2017 s-a transmis prin e-mail unui angajat o notificare de desfacere a CIM in temeiul art. 31 (3), in perioada de proba, dupa ce in ... (vezi toată discuția)