avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Obligatia mediatorului
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Obligatia mediatorului

Am o nedumerire cu privire la aceasta prevedere:
Legea 192/2006,Art 58(4) În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.
(4^1) Mediatorul este ţinut de obligaţiile prevăzute la alin. (4) şi în cazul în care prin acordul de mediere se constituie, se modifică sau se stinge orice drept real imobiliar.

Legiuitorul a instituit o obligatie pentru mediator fara a impune aceeasi obligatie si partilor (sau nu explicit).
Cum se poate pune in practica aceasta prevedere in situatia in care pe rolul instantelor de judecata nu a fost inregistrat un litigiu si mediatorul nu potate transmite la dosar acordul in forma scrisa si electronica? Mediatorul este obligat sa sesizeze instanta de judecata sau sa se adreseze unui notar in cazul descris mai sus? Daca da, cum?
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Bojan I.M., Mediator
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 22:47, 15 Noiembrie 2013
Pana cand acordul de mediere devine executoriu prin incuviintare sau autentificare, nu putem vorbi despre obligativitatea publicitatii privind imobilele. Deci cred ca principiul confidentialitatii sta in picioare. Confidentialitatea este "cel mai fundamental" (sic!) dintre principiile medierii.

Acordul de mediere in sine nu produce efecte vis-a-vis de dreptul de proprietate, ca atare daca partile se sucesc si decid sa nu-l mai respecte, anterior incuviintarii sau autentificarii, mediatorul nu poate schimba aceasta situatie. Si nici nu este in culpa in niciun fel.

Eu nu vad o modalitate practica la indemana mediatorului, fara a incalca drepturile partilor. Cum decide el catre cine trimite acordul? E libertatea partilor sa decida daca merg cu el in instanta sau la notar, la ce notar, s.a.m.d. Poate merge insa cu partile de manuta sa predea personal acordul in format electronic.

Daca vorbim despre un acord intervenit in cazul unui proces aflat deja pe rol, atunci da! Inteleg sensul obligatiei, pentru ca e deja clar ce urmeaza, catre cine se transmite acordul. E o etapa intr-un circuit cu cap si coada. Insa in situatiile acordurilor incheiate fara a exista litigii cu acelasi obiect, rolul si obligatiile mediatorului nu pot fi interpretate decat in sensul in care acesta este obligat, tinut, etc. sa furnizeze si forma electronica a acordurilor. Restul depinde de partile semnatare, respectiv unde si cand ajunge acordul pentru a capata forta executorie. Cel putin asa vad eu lucrurile.
:) acordul de mediere produce efecte de la momentul semnarii lui fata de toate partile.... inclusiv fata de mediator. Unul dintre ele, cnf L192 art 58, alin 4.1 este obligatia mediatorului despre care vorbim.
Ne invartim in cerc.
Nu putem sa tratam cu doua unitati de masura prevederi oarecum similare numai pt. ca una e mai putin detaliata in legea 192.... si la litigiile pe rol si la celelalte mediatorul are o obligatie dupa incheierea acordului..... intrebarea este cum ne achitam de ea....legal.
Sa tratam separat situatia in care partile nu au un litigiu pe rolul instantelor sau doresc sa merga la notar, iar mediatorul sustineti dvs., este tinut de lege sa prezinte acordul.
Intrebarile logice care se nasc sunt:
- Fiind vorba de acordul de vointa al partilor si nu al mediatorului, care este calitatea in baza careia mediatorul poate depune cererea de hotarare de expedient?
- A fost mandatat de parti printr-o procura speciala? Daca da, de ce, intrucat isi depaseste atributiile?
- Daca partile aleg sa merga la notar in loc de instanta, cum ghiceste mediatorul unde trebuie sa trimita acordul?
- In ce calitate decide mediatorul sa trimita acordul la un notar anume, ori judecatorie?
- Credeti ca vreodata i se va primi cererea de hotarare de expedient, mediatorului care incearca sa o depuna la registratura judecatoriei?

Raspunsurile la intrebarile de mai sus, va vor conduce la concluzia evidenta ca odata ce a redactat acordul, in aceasta situatie specifica, mediatorul si-a incheiat mandatul.

Cunosc o speta in care un cuplu a decis acum 2 ani sa imparta bunurile comune, dar pana in prezent nu au depus actiunea de partaj, din motive financiare. In cazul acesta, considerati ca mediatorul trebuia sa le incalce vointa si sa trimita acordul instantei?
Avand acordul respectiv, cuplul a actionat civilizat, in respectarea celor decise in inscris, si chiar au vandut impreuna o parte din bunuri, urmand ca sa faca partajul doar pe ceea ce a ramas. Deci se poate si cu efort financiar mai mic, daca partile respecta ce au decis impreuna.

Birou_de_Mediator a scris:

. Mediatorul nu poate trimite acordul impreuna cu CD-ul instantei ori notarului, intrucat incalca unul dintre principiile medierii, si anume confidentialitatea.

Pornind de la cele spuse de tine, Liliana, în mod foarte corect, mediatorul este ținut de confidențialitate, el asigură partea de confidențialitate, chiar prin încheierea unui acord de confidențialitate, și nu doar verbal.
Ce se întâmplă însă cu instanțele care, deși există o nouă prevedere în regulamentul instanțelor , conform căreia hotărârile pronunțate pe baza acordurilor de mediere nu se vor mai publica pe portalul instanțelor de judecată, tocmai pentru a întări ideea de confidențialitate, i-au spus unei cliente a mea că va afla rezultatul peste o săptămână, uitându-se pe portal. Oare nu au cunoștință de această prevedere, sau ce? Părerea mea este că, dacă se va întâmpla așa, toată încredrea pe care am câștigat-o, confidențialitatea de care am asigurat părțile, poate fi compromisă. Sunt însă curioasă daca totuși nu se vor informa în timp util de această prevedere, în caz că încă nu au luat la cunoștință.
bpcs a scris:

:) acordul de mediere produce efecte de la momentul semnarii lui fata de toate partile.... inclusiv fata de mediator.


Falsa (dupa parerea mea) polemica in care ne jucam m-a lasat fara argumente, la nivelul la care le doriti dumneavoastra. Cand veti afla un raspuns satisfacator, va rog sa il comunicati pe forum, vom beneficia toti, cu bunavointa dumneavoastra, de solutia gasita.

Cat priveste acordul de mediere, repet faptul ca acesta nu produce efecte ca atare, ca inscris sub semnatura privata, in ceea ce priveste dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile. Este necesara una dintre procedurile ulterioare, fie incuviintarea instantei, fie autentificarea notariala. Alt gen de efecte nu ma intereseaza in aceasta discutie, nici macar cel de sera.

Alte discuții în legătură

Onorariu mediator bucuresco bucuresco buna ziua Care este rolul mediatorului?cand este platit ?,inainte sau dupa ce termina actiunea si care este valoarea de plata ?are o suma fixa sau ... (vezi toată discuția)
Hotararea de expedient Ramona24 Ramona24 Speta - in urma medierii avand ca obiect sistarea din indiviziune asupra unui imobil si teren partile ajung la un acord in sensul ca o parte renunta la ... (vezi toată discuția)
Neindicarea temeiului legal in acordul de mediere CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Care este temeiul legal pentru care mediatorul refuza indicarea temeiului legal a actului juridic incheiat de parti in acordul de mediere? Exista un text de ... (vezi toată discuția)