Birou_de_Mediator a scris:
Sa tratam separat situatia in care partile nu au un litigiu pe rolul instantelor sau doresc sa merga la notar, iar mediatorul sustineti dvs., este tinut de lege sa prezinte acordul.
Intrebarile logice care se nasc sunt:
- Fiind vorba de acordul de vointa al partilor si nu al mediatorului, care este calitatea in baza careia mediatorul poate depune cererea de hotarare de expedient?
- A fost mandatat de parti printr-o procura speciala? Daca da, de ce, intrucat isi depaseste atributiile?
- Daca partile aleg sa merga la notar in loc de instanta, cum ghiceste mediatorul unde trebuie sa trimita acordul?
- In ce calitate decide mediatorul sa trimita acordul la un notar anume, ori judecatorie?
- Credeti ca vreodata i se va primi cererea de hotarare de expedient, mediatorului care incearca sa o depuna la registratura judecatoriei?
Cred ca intelegeti gresit demersul meu.... nu vreau sa imi depasesc atributiunile... ci numai sa ma achit in mod corect de ele. Pot sa raspund si la intrebari insa asta nu ma va ajuta sa ma lamuresc:
1. In calitate de mediator.... obligat de prevederea legala la care am facut referire. Nu cred ca poate contesta cineva ca este scris negru pe alb ca mediatorul este tinut iar partile nu pot decide contra legii.
2. Nu are nevoie de mandat special atata timp cat o face in baza unei legi
3. Aici o sa speculez...... intreaba partile si daca acestea sunt indecise alege un notar care are competenta teritoriala.
4. Cum spuneam la 1..... in calitate de mediator.... obligat de lege... cu judecatoria e simplu ca peste tot e la fel.... alege fie judecatoria de la domiciliul partilor fie judecatoria de care tine biroul de mediator unde s-a incheiat acordul.... legea ne vorbeste de competenta.
5. Da sunt convins ca o astfel de cerere va fi primita si inregistrata....registratura nu poate respinge cereri. Acum.... intrebarea este daca va trece de termenul administrativ.... putin probabil.
Intrebarea mea a ramas.... cum ma achit de obligatia pusa in spate de legiuitor?
P.S. Nu am inventat aceasta problema ci am o speta in care mi s-a cerut de parti sa transmit acordul la instanta...conform legii.... iar eu am raspuns cu argumente expuse de Dvs si ceilalti colegi ca nu pot face acest lucru atata vreme cat nu am un litigiu pe rol. Ma intreb daca nu cumva am gresit.