avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Obligatia mediatorului
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Obligatia mediatorului

Am o nedumerire cu privire la aceasta prevedere:
Legea 192/2006,Art 58(4) În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.
(4^1) Mediatorul este ţinut de obligaţiile prevăzute la alin. (4) şi în cazul în care prin acordul de mediere se constituie, se modifică sau se stinge orice drept real imobiliar.

Legiuitorul a instituit o obligatie pentru mediator fara a impune aceeasi obligatie si partilor (sau nu explicit).
Cum se poate pune in practica aceasta prevedere in situatia in care pe rolul instantelor de judecata nu a fost inregistrat un litigiu si mediatorul nu potate transmite la dosar acordul in forma scrisa si electronica? Mediatorul este obligat sa sesizeze instanta de judecata sau sa se adreseze unui notar in cazul descris mai sus? Daca da, cum?
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Bojan I.M., Mediator
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 22:47, 15 Noiembrie 2013
Birou_de_Mediator a scris:


Ca sa fiti impacat cu faptul ca procedati corect si legal, cititi si capitolul din lege privind raspunderea mediatorului si veti constata ca nu exista nici o sanctiune pentru aceast tip de situatie.




Ca sa fiti pe deplin impacat, urmeaza o mult trambitata Conferinta Nationala, acolo se vor reuni toate capetele incoronate, precum si cele mai luminate, ale medierii. "Toata floarea ce vestita", vorba poetului... Se poate ridica aceasta problema si sper sa obtineti un raspuns satisfacator. Eu nu voi fi prezenta, asa ca va rog inca o data sa nu ma uitati cu solutia! :bow:

Cat priveste nedumerirea dumneavoastra, intr-un partaj recent pe care l-am mediat, partile au decis ca una din ele sa primeasca in deplina proprietate un teren pe care il detineau in coproprietate, iar cealalta o sulta in schimbul cotei sale. Sa intelegem ca, daca nu autentificau acordul, cel ce urma sa primeasca terenul devenea automat proprietar al cotei indivize a celuilalt? Eu stiu ca actul trebuie sa fie autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute. Sa intelegem ca acordul de mediere este act autentic? Mai mult, in cazul imobilelor, transferul dreptului de proprietate este, asa cum rezulta din art. 1676 C. civ., „supus dispozitiilor de carte funciara”, fiind un efect al intabularii, si nu al contractului (art. 885 C. civ. - (1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea.). Se intabuleaza terenuri in baza acordurilor de mediere?

Intrebarile mele sunt retorice, desigur. Orice polemica este bine venita cand conduce la progres, insa pare ca ne-am blocat pe undeva, asa ca va rog sa-mi permiteti sa ma retrag din discutie. Nu am nimic de adaugat in sensul avansarii discutiei sau al conturarii unor concluzii.
:) In baza conversiunii actului juridic, pentru a se da o eficienta juridica manifestarii de vointa a partilor, respectivul act, nul absolut ca vanzare cumparare, poate valora antecontract de vanzare cumparare, adica un contract sinalagmatic ce are ca obiect obligatia de a incheia (in viitor) un contract valabil de vanzare cumparare.
bpcs a scris:

:) In baza conversiunii actului juridic, pentru a se da o eficienta juridica manifestarii de vointa a partilor, respectivul act, nul absolut ca vanzare cumparare, poate valora antecontract de vanzare cumparare, adica un contract sinalagmatic ce are ca obiect obligatia de a incheia (in viitor) un contract valabil de vanzare cumparare.



De acord cu asta! Dar nu e translativ de drepturi, ci doar promisiune in sensul acesta. Pentru a va raspunde de la fel de prietenos, permiteti-mi si mie un :)
iar nerespectarea promisiunii poate fi sanctionata, judecatorul putand emite o hot care sa tina loc de act autentic, deci...pana la urma... produce ceva efecte.
Obligatia mediatorului ?? care obligatie: sa pastreze confidentialitatea, ca intocmeasca AM ?
In momentul semnarii acordului de mediere si transmiterii partilor a PV+ AM +CD cu documente legate de acord, obligatia mediatorului fata de parti a INCETAT!

Alte discuții în legătură

Onorariu mediator bucuresco bucuresco buna ziua Care este rolul mediatorului?cand este platit ?,inainte sau dupa ce termina actiunea si care este valoarea de plata ?are o suma fixa sau ... (vezi toată discuția)
Hotararea de expedient Ramona24 Ramona24 Speta - in urma medierii avand ca obiect sistarea din indiviziune asupra unui imobil si teren partile ajung la un acord in sensul ca o parte renunta la ... (vezi toată discuția)
Neindicarea temeiului legal in acordul de mediere CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Care este temeiul legal pentru care mediatorul refuza indicarea temeiului legal a actului juridic incheiat de parti in acordul de mediere? Exista un text de ... (vezi toată discuția)