avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere asociatia de proprietari, impartire costuri
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere asociatia de proprietari, impartire costuri

Buna ziua!Mama mea a fost chemata la mediere de catre asociatia de proprietari din pricina unor datorii la intretinere.Conform contractului de mediere s-a platit de fiecare parte suma de 150 lei reprezentand costul medierii.Dupa ce s-a incheiat acesta procedura pe lista de intretinere i-a fost trecuta mamei mele suma de 100 lei reprezentand costul medierii,iar luna urmatoare a fost trecuta din nou acesta suma reprezentand acelasi lucru.As dori sa stiu daca poate asociatia de proprietari sa recupereze sumele de bani cheltuite cu medierea desi nu s-a ajuns la nici un proces iar in contractul de mediere era specificat ca onorariul se imparte intre parti.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: crisstina_ , utilizator 18:23, 16 Decembrie 2013
Indiferent la ce se refera sumele respective, o astfel de situatie este de natura a descuraja eventualii viitori "invitati" la mediere sa mai accepte procedura. Mai ales in situatia in care partea nu a fost prevenita de reprezentantul Asociatiei de Proprietari despre intentia de a recupera sumele cheltuite pentru premediere, mediere...
Medierea este o procedura amiabila, in care partile sunt egale in drepturi si obligatii. Daca Asociatia s-a vazut cu sacii in car, ar trebui sa dea dovada macar de transparenta, daca tot nu a prevenit asupra intentiilor sale. "Tradare sa fie, dar sa o stim si noi!"

Asociatia de proprietari nu avea acest drept. Daca in contract scrie ca veti achita sumele jumatate jumatate atunci asa se vor plati si este un abuz sa vi le treaca al intretinere. Daca tot vroiau sa platiti Dvs de ce nu au specificat acest lucru la semnarea contractului?
Pentru ce trebuie sa suporte oamenii nevinovati costul unei medieri, oameni care platesc lunar costurile si care nu au nici un leu restanta?
Pentru ca un proprietar este nesimtit si nu achita intretinerea, dar are si telefon fix, si telefon mobil (de ultima generatie, dar nu unu, cel putin unu pentru fiecare membru al familiei), care are curent, care are cablu, care are internet si logic cel putin un calculator?
Am in bloc o familie de tineri care au restanta la intretinere si cand am intrebat-o pe doamna "Cand mai achita din restanta?" am primit raspunsul impertinent a tuturor restantierilor "A luat sotul 500 lei si am achitat FACTURILE", pentru ca intretinerea un este "factura".
Atunci cum sa suporte 0.01 lei cineva care este corect?????
Legea obliga sa fie facuta intai medierea, pentru ca din punctul meu de vedere DIRECT DATI IN JUDECATA!!
Daca in contract scrie ca veti achita sumele jumatate jumatate atunci asa se vor plati si este un abuz sa vi le treaca al intretinere.

Oare cine face acest contract, mediatorul sau asociatia??
Dar de ce mediatorii nu fac acest lucru gratis si obliga asociatia sa suporte aceasta mediere?
Observ ca parerile sunt impartite. Chestia aceasta cu medierea este, in opinia mea o "chichita" inventata de catre cineva interesat. Nu zic ca per total nu este buna, insa aceasta mediere poate fi facuta chiar la sediul as. prop. de catre conducerea acesteia. Asociatia cheama "impricinatul" la sediu, discuta, bat palma, adica incheie un fel de angajament si totul fara costuri. In practica, cei care se ocupa, care sunt implicati direct in aceste chestiuni, au observat ca de multe ori aceste intelegeri-angajament nu prea au valoare daca respectivul cetatean din varii motive nu-si respecta angajamentul. Aici sunt de acord cu @thran care ne da exemplele cu familia care are de toate, telefoane peste telefoane, abonamente CCTV si cate si mai cate, insa costurile la asociatie sunt lasate "pe mai tarziu", ceia ce determina asociatia sa-i actioneze in instanta si unde in final debitorul este obligat sa achite toate costurile, inclusiv cheltuielile de judecata, iar daca se mai procedeaza si la o executare silita, atunci chiar ca aceste cheltuieli suplimentare sunt foarte mari.
Pe de alta parte, daca, asa cum s-a spus, in acele contracte de mediere s- prevazut cine si cum se vor achita costurile de mediere (oricum, mie mi se par exagerat de mari, avand in vedere ca chelt. de judecata intr-un proces care poate dura si 2 ani, sunt cam 300-400 lei) - atunci initiatoarea topicului, precum si mediatorii care au raspuns mai sus, au dreptate, asociatia trebuie sa respecte intelegerea.
Trebuie sa tinem seama ca, totusi, proprietarii care-si achita la timp obligatiile catre asociatie, nu au nici-o vina si ca demersul asociatiei a fost facut exclusiv din vina voita sau nevoita a debitorului (am evitat folosirea apelativului "rau platnic" din cauza ca, cica, s-ar incalca niste drepturi ale cetateanului aflat in "incapacitate de plata"... ma rog, asa o fi).
Cu stima, AG
Adam Grecu a scris:

(...) costurile de mediere (oricum, mie mi se par exagerat de mari, avand in vedere ca chelt. de judecata intr-un proces care poate dura si 2 ani, sunt cam 300-400 lei)(...)


Cunatumul acestor costuri si oportunitatea lor trebuie judecata tocmai in raport cu termenul de solutionare, precum si cu avantajele in raport cu procedura contencioasa.

Daca o rezolvare la finalul a 2 ani este o posibilitate acceptabila pentru parti, nu e o problema, pot merge in instanta. Pe de alta parte, o mediere finalizata cu acord (care poate fi investit si cu forta executorie) este realizabila intr-o sedinta, iar procedura in ansamblu poate dura mai putin de 2 saptamani.

Va rog sa vedeti onorariul mediatorului ca pe o plata a serviciilor sale (care implica muuuuult consum fizic si psihic), a costurilor biroului sau (chirie, intretinere, consumabile, personal, etc.), precum si tinand cont de faptul ca din ceea ce ramane dupa acoperirea cheltuielilor plateste si taxe la stat (minimum 21,5%), precum si la Consiliul de mediere. Intotdeauna orice cost poate fi privit din mai multe perspective.

Toti ne putem intelege direct, fara costuri si implicari externe, dar o facem intotdeauna? Uneori nu vrem, alteori nu putem sau nu depinde doar de noi...
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
mediator_comeaga, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce costuri presupune medierea? Adriantot Adriantot In urma unui rapuns postat in sectiunea \\"Asoaciatii de proprietari\\" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor. Asociatia ... (vezi toată discuția)
Datorii la intretinere macrita macrita Datorita unor probleme familiare am acumulat o datorie mare la intretinere.Acum, administratorul asociatiei a venit si mi-a spus ca trebuie sa merg la notariat ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)