avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere asociatia de proprietari, impartire costuri
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere asociatia de proprietari, impartire costuri

Buna ziua!Mama mea a fost chemata la mediere de catre asociatia de proprietari din pricina unor datorii la intretinere.Conform contractului de mediere s-a platit de fiecare parte suma de 150 lei reprezentand costul medierii.Dupa ce s-a incheiat acesta procedura pe lista de intretinere i-a fost trecuta mamei mele suma de 100 lei reprezentand costul medierii,iar luna urmatoare a fost trecuta din nou acesta suma reprezentand acelasi lucru.As dori sa stiu daca poate asociatia de proprietari sa recupereze sumele de bani cheltuite cu medierea desi nu s-a ajuns la nici un proces iar in contractul de mediere era specificat ca onorariul se imparte intre parti.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: crisstina_ , utilizator 18:23, 16 Decembrie 2013
Va rog sa vedeti onorariul mediatorului ca pe o plata a serviciilor sale (care implica muuuuult consum fizic si psihic), a costurilor biroului sau (chirie, intretinere, consumabile, personal, etc.), precum si tinand cont de faptul ca din ceea ce ramane dupa acoperirea cheltuielilor plateste si taxe la stat (minimum 21,5%), precum si la Consiliul de mediere. Intotdeauna orice cost poate fi privit din mai multe perspective.


Sunt de acord cu dumneavastra, dar cine imi garanteaza 100% ca in urma medierii restantierul imi achita total restanta si nu se ajunge la judecata?
Daca tot suntem obligati sa trecem prin aceasta etapa a medierii de ce nu este suportata de restantier si trebuie suportata de oamenii nevinovati?

Interventie moderator: Va rog sa raspundeti intrebarilor puse de initiatorul acestui topic fara comentarii off-topic asupra institutiei medierii. Multumesc pentru intelegere.

Raspunsuri pentru dl.thran

1. Nerespectarea acordului de catre restantier, duce la o actiune in instanta. Nerespectarea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, de catre restantier, duce la executare silita.
Nu va poate garanta nimeni ca restantierul va respecta acordul de mediere, asa cum nu va poate garanta nici instanta ca datornicul va respecta hotararea judecatoreasca.
2. Nu sunteti obligat sa treceti prin etapa medierii ci doar prin cea a informarii privind medierea.
Pentru investirea mediatorului in a efectua demersurile invitarii celeilalte parti, fireste ca trebuie sa plateasca cel care il investeste (procedura informarii). Suma achitata pentru efectuarea demersurile privind informarea poate fi imputata restantierului. Contractul de pregatire a medierii are ca parti asociatia si mediatorul.
Onorariul mediatorului pentru medierea propriu-zisa poate fi achitat integral de catre una dintre parti, daca ele convin astfel. Daca in contractul de mediere partile aflate in conflict au decis sa suporte in mod egal costurile, atunci asociatia nu ii poate imputa aceasta suma restantierului.
Multumesc!
@mediator_comeaga,
Observatiile sunt pertinente si acceptate, insa daca tot discutam, trebuie avem in vedere toate aspectele... in fine, treptat-treptat, de buna-voie, cu mediere sau instanta, marea majoritate a proprietarilor inteleg sa-si achite obligatiile la as. prop. Cum spuneam, marea majoritate. Exceptiile intaresc regula. Nu vreau sa parasesc tema discutiei...
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2013
Adam Grecu, utilizator
A mers mama mea la presedintele asociatiei pentru a cere lamuriri.Acesta a zis ca sumele de bani recuperate sunt in baza contractului de mediere desi pe contract scrie clar:
"Modalitatile de plata a onorariului si a cheltuielilor aferente medierii sunt urmatoarele:
-la data semnarii contractului se achita suma de 150 lei reprezentand avansul de catre asociatia de proprietari
-diferenta de 150 se va achita la data de .....de catre.....(mama mea)".
Ceea ce mi se pare ciudat e ca ei recupereaza in total 200 de lei din cei 150 lei si ca numai la doua persoane din cinci care au fost la mediere este trecuta a doua transa de recuperat.Desi mama mea i-a cerut sa ii arate o hartie unde scrie ca se recupereaza avansul de la ea acesta ii tot arata contractul de mediere in care nu este mentionat acest lucru.Nu cred ca e normal sa se ia niste bani numai asa pentru ca se poate fara nici o hartie unde sa fie mentionat acest lucru.Macar de i se zicea mamei mele inainte macar verbal ca va plati toate costurile era mai normal dar nici macar cat o va costa medierea nu i s-a zis desi mi se pare ceva normal sa stii care sunt costurile unei astfel de proceduri.Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce costuri presupune medierea? Adriantot Adriantot In urma unui rapuns postat in sectiunea \\"Asoaciatii de proprietari\\" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor. Asociatia ... (vezi toată discuția)
Datorii la intretinere macrita macrita Datorita unor probleme familiare am acumulat o datorie mare la intretinere.Acum, administratorul asociatiei a venit si mi-a spus ca trebuie sa merg la notariat ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediere alinaiancu alinaiancu Eu am fost chemata la o mediere, problema e ca am aflat dupa ce ma dadusera deja in judecata. Cand s-a terminat procesul mi-a introdus taxa de mediere pe lista ... (vezi toată discuția)