Vai de mine, avocat_lasco, vai de mine, nu se intelege nimic din mesajul ala decat disperarea ca nu cumva sa mearga oamenii la mediere si sa nu vina la avocat. Sincer, nu iti face deloc cinste.
Ca sa nu spun ca nu pricep vorbele, efectiv...
Si nu ai dreptate.
Medierea nu ingreuneaza procesul, ca un proces dureaza, pe imobiliare, peste 1 an, iar medierea se poate gata intr-o saptamana... ASta inseamna cam 2% din timpul de instanta.
Banii investiti la mediere pot fi cheltuieli cu litigiul si deci recuperati de partea care castiga.
Daca totusi consuma niste bani de mediere si vreo saptamana-doua, au sansa sa plateasca jumatate din taxa de timbru pe care ar plati-o sa se judece... asta ti-a scapat sa ii spui omului, nu?
Cat despre intelegerile din timpul procesului, ele exista de cand lumea, sunt posibile, indiferent ca e un jude in fata partilor; ba mai mult, deseori, acel jude ii incurajeaza sa se inteleaga. Tranzactia in litigii a aparut tocmai din nevoia de a incheia intelegeri in timpul proceselor.
Intervenție moderator
Am văzut încă de azi noapte mesajul domnului avocat.L-am găsit la fel de ilogic și scris doar pentru a își mai exprima încă o dată opinia despre mediere, se înțelege, una contra medierii.
Am știut că și alți colegi îl vor găsi la fel, și apreciez intervențiile dumnealor.
L-aș ruga pe domnul avocat să intervină pe subiectele privind medierea doar dacă are cu adevărat ceva util de spus, și nu opinii contrare medierii, acestea le poate exprima oriunde altundeva, dreptul la opinie fiind un drept garantat prin lege.
Mulțumesc pentru înțelegere.
reiterez: daca partile se inteleg pe impartirea mostenirii merg la notar. Daca se inteleg prin mediere, proces care dureaza cateva sedinte de mediere, pot alege ca Acordul de Mediere sa fie autentificat la notar ori consfintit la instanta. Avantajul major pentru parti ar fi sa parcurga medierea, sa clarirfice lucrurile si imparteala, iar cu Acordul de Mediere sa mearga in instanta, unde vor plati doar 50% din taxa de timbru daca conflictul s-ar fi judecat.In urma consifintirii de instanta se intabuleaza imobilele pe numele noilor prorpietari. Deci medierea poate fi avantajoasa ca timp si bani, in cazul de mai sus. Este vorba de o economie considerabila de bani pentru parti, si este in interesul lor acest lucru, domnule avocat.
Interventie moderator: in respectarea art 1.2 din regulamentul de forum, va rog sa nu folositi scrierea cu majuscule. Multumesc pentru intelegere.
Punctele de vedere deja exprimate sunt, in marea lor majoritate, lamuritoare in raport cu intrebare utilizatorului care a deschis topicul.
Imi permit doar sa adaug faptul ca prima conditie pentru realizarea medierii cu subiectul descris este obtinerea certificatelor de mostenitor, lucru care se poate realiza doar la notar.
Ulterior acestui pas, procedura de mediere poate fi deschisa anterior unei actiuni in instanta sau chiar daca actiunea a fost deja introdusa, ramanand de indeplinit si procedura prealabila a verificarii registrelor notariale, procedura care este tot de competenta notarului public.
Nu inteleg, si instanta si notar? de ce asa?