avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere premergatoare succesiunii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere premergatoare succesiunii

Buna ziua !
Va rog un raspuns la o intrebare; Premergator unui proces in care se v-a dezbate succesiune si apoi intabulare, ce se v-a putea rezolva la medierea care se v-a tine anterior actiunii in instanta ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: bebita10 , utilizator 22:39, 15 Aprilie 2014
Noul cod de procedura civila impune, prin art. 193, obligtia de indeplinire a unei proceduri prealabile notariale inainte de sesizarea instantei de judecata cu o cerere de dezbatere a procedurii succesorale. Conform acestei proceduri, sunt verificate registrele notariale si se elibereaza o incheiere inregistrata in Registrul General Notarial. Aceasta se depune la dosar.

Parerea mea este ca aceasta verificare este necesara si in cazul in care exista un acord de mediere care se depune spre incuviintare, pentru ca instanta trebuie sa verifice daca el nu contine clauze care nu pot fi puse in executare datorita unor situatii necunoscute de mostenitori sau "trecute cu vederea": eventuale testamente, liberalitati, etc.

Notarul public va interoga mai intai Registrul de Evidenta a Procedurilor Succesorale al Camerei Notarilor Publici in a cărei circumscriptie defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Daca in urma verificarilor registrului gestionat de Camera Notarilor Publici, se constată ca procedura privind succesiunea defunctului nu s-a deschis la niciun birou notarial, se vor efectua verificari si în Registrele Unice ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici respectiv Registrul National de Evidenta a Testamentelor Autentice, Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale si in cazul in care defunctul a avut ultimul domiciliu in strainatate, dar a detinut bunuri pe teritoriul Romniei, se va interoga Registrul National de Evidenta a Succesiunilor.
Eu nu discutam decat de la momentul sesizarii instantei inainte, de aia nu intelegeam... dv. va refereati la procedura anterioara... ok.

Oricum, exista neconcordante intre disp. art 193 si Codul civil la care face trimitere. Dar da, mai sigura ar fi incheierea de verificare.

Nu inteleg, si instanta si notar? de ce asa?

Cea care am deschis acest forum, va multumesc pentru dezbatere, nu prea am veleitati de a intelege aceste situatii, cert este faptul ca ma aflu la mijloc. Revin cu o alta intrebare si starea actuala a situatiei. La sedinta despre mediere nu s-a prezentat nimeni. Acum am achitat o taxa de timbru (calculata de avocat), dupa care v-a urma depunerea actiunii in instanta. Ar mai fi valabila medierea propriuzisa in conditiile date ? Care este termenul legal pe care instanta il considera "acord tacit" al celorlalte parti, in caz ca nu depun vreo pretentie la mostenire ?
Multumesc

Medierea se poate face si dupa deschiderea actiunii, insa taxele de timbru deja achitate nu se mai recupereaza. Daca ati fi facut medierea inainte, ati fi platit pentru incuviintarea acordului doar jumatate din cuantumul taxelor judiciare de timbru.

Daca tot presupuneti ca ceilalti mostenitori nu vor ridica pretentii, ar fi meritat un efort ceva mai mare de a-i convinge sa vina la notar sau la mediator. Pentru ei nu exista avantaje materiale, pentru ca taxele de timbru sunt platite de cel care initiaza actiunea, dar pentru dumneavoastra ar fi fost mai avantajos financiar. Si din punct de vedere al timpului de solutionare.
Ati vorbit cu ei? Daca ei nu au venit la mediere, ati mers dv. cu un mediator la ei? Cu un avocat? I-ati notificat sa vina? Le-ati spus ca o sa plateasca ei bani daca pierd procesul? Si ca platitui totul dv. daca nu mergeti la proces?
Cand a fost decesul?

Alte discuții în legătură

Transfer drept de proprietate teren -se poate face prin mediere? liveomars liveomars Mama are 2 surori,sora A care este vitrega (dintr-o alta casatorie a bunicii) si sora B.Bunicii au murit acum 7 ani,ele vor sa faca actele pe pamant,iar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)
Succesiune la un mediator : procedura legala ? este recunoscuta legal ? benga112 benga112 In cazul unei succesiuni 1 ).Un avocat poate rezolva problema in instanta dar veti plati taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale si va dura ceva ... (vezi toată discuția)