avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute pentru superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute pentru superficie

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema:
pe terenul in proprietatea mea, se va ridica o constructie proprietatea altei persoane, sa zicem X.
In acest sens, am instituit un drept de superficie pe terenul meu, pentru caldirea lui X.
Constructia se va ridica la o oarecara distanta de drumul afarent terenului meu.

Este posibila, in acest caz, constituirea unei servituti, pe terenul meu, partea fara sarcini, pentru constructia lui X aflata pe terenul meu, partea afectata de superficie?
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 18:41, 8 Aprilie 2009
Acum am inteles. Nu mai inteleg insa de ce spuneti ca nu se poate. Se poate. Nimic nu interzice asta. Si o faceti in asa fel incat sa va greveze cel mai putin terenul. Cel mai apropiat acces. Si nimic nu va va imoiedica sa construiti acolo, ii veti oferi servitute de trecere in alta parte. Domnul x are drept de servitute insa, pe unde trece aceasta puteti stabili dumneavoastra iar el nu poate decat sa fie de acord.
...juridic...nu cred ca dreptul de servitute de trecere se poate constitui in favoarea unei constructii...da ma mai documentez...
V-o garantez. Fostul meu angajator a avut un roces in acest sens. S-a preluat o casa in contul creantei, terenul nu a fost adus in garantie, deci avea un alt proprietar. S-a acordat drept de servitute legala de catre instanta pentru proprietara constructiei.
Eu am analizat problema in acelasi fel ca dl. Dragomir.
Documentandu-ma, am gasit: [ link extern ]
"Practica judiciară a statuat, pe de altă parte, că prin „loc înfundat” se înţelege efectiv o suprafaţă de teren, cu şi fără construcţii, care nu are nici o ieşire la drumul public, fiind înconjurat pe toate laturile de alte proprietăti..."
si de aici concluzia mea ca nu se poate institui o servitute in favoarea doar a cladirii.
Precizarea exacta adusa de Brom este extrem de utila; in plus, solutia este de bun simt :"> si mai apropiata de realitatate, oricat as vrea eu sa gasesc argumente sa nu institui aceasta servitute.

Va multumesc foarte mult si promit sa va tin la curent daca lucrurile evolueaza spectaculos.
Am incercat sa gasesc si alte spete, dar nu am reusit. Este oricum o solutie de bun simt. Superficiarul nu poate zbura pana la drum. Trebuie sa aiba cale de acces. Iar un termen folosit de vechiul nostru cod civil "loc infundat" nu trebuie sa ne trimita spre o solutie ilogica. Ca in multe alte cazuri trebuie sa ne adaptam la realitatile sociale ale vremii si sa analizam in consecinta textul legal. Sunt curios ce zice noul proiect de cod civil in aceasta materie.

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Un proprietar al terenului. altul al constructiei anasm anasm Salut, am si eu o speta. O societate X cumpara niste constructii (hale si depozite) pe un teren care la momentul incheierii contractului era proprietatea ... (vezi toată discuția)
Cale de acces mmm777 mmm777 Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat pt.urmatoarea problema: am cumparat un teren intravilan fara cale de acces. Treceam pe proprietatea celui care are ... (vezi toată discuția)