avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Studiere dosar de avocat la parchet fara ca sa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Studiere dosar de avocat la parchet fara ca sa reprezinte vreo parte din dosarul penal solutionat

Ma intereseaza sa fac copii xerox dupa un dosar aflat la parchet dupa ce il voi studia pentru a formula o cerere de revizuire.
Clientul meu nu a fost parte in dosar dar eexista o legatura care ma intereseaza deoarece martorii din dosar au fost invinuiti de marturie mincinoasa.
Parchetul a respins in mod surprinzator cererea.

A avut cineva o astfelnde situatie?
Parerea mea este ca exista dreptul la studiu si la xerox in acest caz.

La instante nu am avut astfel de probleme si am primit drept de studiu si de xerox fara a avea clientul parte in acel dosar.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:23, 29 Martie 2014
Nu motivarea in drept este vitala.
Am invocat art 6 din CEDO cu referire la dreptul la un proces echitabil in ceea ce priveste cererea de revizuire in sensul ca am nevoie sa studiez dosarul pentru a putea redacta cererea de revizuire.
Am banuit ca s-a dat NUP dupa ce clientul a fost condamnat.

Am nevoie sa stiu ce declaratii au dat cand au fost cercetati penal adica daca au mintit pentru inculpat sau nu.
Daca si-au mentinut declaratiile care eu cred ca au fost corecte si reale si s-a dat NUP este de ajutor.

Mai am o expertiza care poate ajuta insa conteaza si care este relatarea martorilor.
Am mai gasit un martor care mie imi pare mincinos si acela nu a fost cercetat penal.

E posibil sa fac plangere penala impotriva martorului politiei dar am nevoie sa stiu ce au delarat martorii cercetati penal.
Asta nu le-am spus-o dar depinde de ce voi vedea la dosarul care nu imi este inca permis accesul.

Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Marea problema ar putea fi aceea ca nu prea poate judeca instanta plangerea daca ar fi respinsa de prim-procuror.

Totusi, daca gasesc o varianta ca sa ajunga dosarul la instanta probabil ca as rezolva oricum problema.
Si pot face sa ajunga dosarul la instanta si daca ar respinge parchetul plangerea.
Adica obtin ceea ce consder just oricum si indiferent ce va face parchetul doar ca va fi un deranj mult mai mare decat ma asteptam.
Pana la urma tot voi obtine ce vreau dar nu imediat si cu intarziere...fata de estimarea mea initiala...
Maestre, ar fi minunat ce spuneti dvs, dar avem RIL care spune clar ca,
plangerea indreptata impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori in baza dispozitiilor date de acesta, altele decat rezolutiile sau ordonantele procurorului de netrimitere in judecata, reglementate de art. 278^1 alin. 1 din Codul de procedura penala, este inadmisibila
. RIL - Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ Decizia nr. LVII (57) din 24 septembrie 2007.
Adica dosarul ajunge in instanta, dar solutia este clara din pacate.
Pai...da...asta ar fi problema si o stiam pentru ca de atunci au prins curaj procurorii si sa ma complic ar insemna sa le invoc vreo exceptie de neconstitutionalitate daca as vrea neaparat sa ma judec si prea m-as complica ca pana la urma eu muncesc la toate aceste motivari...si nu vreau decat niste copii xerox dupa dosar...

Poate ca din acest motiv si resping astfel de cereri.Nemaiexistand cezura instantei, de lege lata pot respinge orice vor si cum vor...
Daca ar fi fost ceva care sa ma intereseze mai tare probabil ca as fi tins sa fac ceva sa le iau dreptul la procurori de a se mai pronunta ei pe cereri.
Mie nu imi pare imposibil asa ceva dar as crea mare deranj cu asa ceva si nu am chef pur si simplu...
Mult zgomot pentru nimic...fata de ceea ce ma intereseaza in concret...

Asa cum aratam in mesajul precedent, cred ca voi ataca direct NUP-ul pentru a-mi ajunge dosarul la instanta sau daca voi considera util ( depinde si ce atitudine va avea prim-procurorul).
Voi sesiza instanta oricum pe aceasta cerere de studiu dosar si efectuarea de copii xerox.
In ambele ipoteze dosarul ajunge la instanta si fac xerox dupa el.Ati inteles smecheria?
Ca sa nu mai pierd vremea probabil ca voi sesiza instanta pe cererea cu art 6 CEDO.
Pana in prezent am pierdut cca 20 de zile si voi mai astepta fix 20 dupa care la instanta...

Parchetul este obligat sa trimita dosarul si pana la urma nu ar conta rezultatul procesului,ci doar faptul ca obtin rezultatul dorit ( copii xerox ) pentru ca chiar nu am chef sa ma judec cu ei.
M-as judeca ca sa castig procesul si nu le-ar placea deloc o astfel de sedinta de judecata deoarece ar fi excesiv de dura...cu toata inadmisibilitatea lor care ar invoca-o...
Ar fi posibil sa recuz si instanta daca nu imi convine ceva si consider ca se incalca drepturi si libertati fundamentale...
Si ca sa nu ma intrebati dvs. va raspund si motivul de recuzare ( antepronuntarea instantei).Va fi insa necesar sa o fac sa se pronunte in sedinta publica pe exceptia invocata de mine...si daca o respinge...Exceptiile se judeca intr-o anumita ordine...

Dar, asa cum spuneam nu vrea sa creez probleme din moment ce pot obtine copii xerox la un mod silentios si chiar si fara ca parchetul sa aprobe cererea.

Pana la urma aceasta este finalitatea demersurilor mele...
Eu am treaba cu o cerere de revizuire si nu cu activitatea unui parchet pe care eu o consider ca incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului...in acest caz si nu au cum sa ma convinga orice motivare ar da...
Motivarea lor va fi in sensul ca doar partile au acest drept...

Observ ca nimeni nu are ca si practica un refuz sau o admitere a unei astfel de cereri de studiu a dosarului penal in care persoana vatamata in interesele sale nu are calitatea de parte in cadrul procesului penal.

V-am spus ca la instanta am avut cereri aprobate in cazuri oarecum similare dar fara sa existe o hotarare definitiva de condamnare pentru clientul meu, ci doar trimitere in judecata sau aflat chiar in faza de urmarire penala.
Cazurile acelea inca sunt pe rolul instantelor datorita probelor obtinute din acele dosare, probe fara de care de mult s-ar fi terminat in rau procesul clientilor...

Va pare just sau injust ca voi obtine acele copii xerox indiferent de circumstante?

Va pare corect si legal ca parchetul sa obstructioneze avocatul in cadrul investigatiilor sale pentru a formula o cerere de revizuire pentru clientul sau in conditiile in care avocatul vrea sa afle adevarul?

Mie imi pare ca parchetele se si cam ajuta intre ele in astfel de cazuri...deoarece sunt parchete...ceea ce nu are nicio legatura cu notiunea de justitie...
Ultima modificare: Vineri, 20 Decembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Sunt de acord cu argumentele dvs, va dati seama ca cunosc "smecheria" la care va ganditi, e drept ca nu am fost niciodata in aceasta situatie, de a nu reprezenta pe cineva din dosar, ma gandesc ca este posibil ca parchetul sa va fenteze si sa nu trimita tot dosarul la instanta, eu am patit asa ceva si cand reprezentam parte din dosar.

Alte discuții în legătură

Camera preliminara - plangere impotriva rezolutiei ada123456 ada123456 Am revenit : suspendata de 15 luni in urma unei plangeri penala , am primit odonanata de la procuror cu NUP si amenda adm . de 1000 ron , apoi de la ... (vezi toată discuția)
Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand ... (vezi toată discuția)
Cerere revizuire - parchet xuser xuser In cazul in care formulez o cerere de revizuire: 1. pot sa cer audierea mai multor martori noi? 2. dosarul va primi un alt procuror de caz, sau va ramane ... (vezi toată discuția)