avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcare abuziva a conditiilor delegarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcare abuziva a conditiilor delegarii

Am fost delegat de angajator sa lucrez in strainatate, delegatia fiind stabilit sa se incheie la 16 decembrie 2013, cand urma sa intru in concediu, pe care urma sa il petrec in Romania.
Ca urmare a unor divergente cu conducerea din Romania (este vorba de o companie multinationala), am primit o adresa in data de 14 noiembrie (in seara zilei, in afara programului de lucru) prin care eram informat ca am fost informat verbal de conducerea de unde imi desfasuram lucrul in delegatie... ca delegatia se incheie in data de 13 noiembrie.
Motivatia invocata de angajator nu priveste cu nimic conditiile de munca, ci se refera la faptul ca am solicitat un control ITM cu privire la neplata unor drepturi salariale.
In fine, conflictul s-a escaladat, iar acum sunt decis sa actionez in instanta angajatorul sub aspectul incalcarii abuzive a conditiilor delegatiei (alaturi de mai multe alte subiecte)
Va rog sa imi spuneti ce texte de lege fac obiectul situatiei descrise si ce anume pot invoca in temeiul chemarii in instanta?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:10, 27 Decembrie 2013
E posibil sa ma depaseasca pe alocuri subtilitatile de procedura si formulare tipic juridice, cum ar fi caracterul unilateral vs. `acordul partilor`, dar:
Potrivit principiului simetriei actului juridic, deoarece delegarea constituie o modificare (unilaterala sau nu?) a c.i.m.,astfel incat aceasta masura trebuie sa fie luata numai prin acordul părţilor, atunci si incetarea delegarii trebuie sa fie luata numai prin acordul părţilor?

In alta ordine de idei, vad adnotarea 39 la art. 41 (pe codulmuncii.ro). Este nelegală decizia de modificare unilaterală de către angajator a locului de muncă al salariatului. Astfel, contractul individual de muncă dintre salariat şi angajator nu conţine nici o clauză...
Nu pot totusi sa citesc continuarea, cu toate ca scria ca un cont demo permite accesul la adnotari....
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2013
aidu, utilizator
Delegarea nu presupune acordul salariatului. Delegarea se poate dispune unilateral de catre angajator.
Numai prelungirea delegarii necesita acordul salariatului.
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mai mult, citesc si la Legea 53 /2003 Codul muncii (Art.17)

Odată contractul de muncă încheiat, angajatorul are posibilitatea de a modifica clauzele acestuia, cu respectarea obligaţiei de informare.

Anterior modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intenţionează sa le modifice. Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de muncă, în timpul executării acestuia, impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului (cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil = adica nu e nevoie de act aditional, deoarece delegarea se poate face, in mod evident fara act aditional).

In fine, din faptul ca prelungirea delegarii necesita acordul salariatului se poate concluziona ca si scurtarea delegarii necesita acordul salariatului (in mod special in situatia descrisa in care aceasta nu rezulta strict din caracterul muncii)?
Aici nu este vorba despre o modificare bilaterala a c.i.m., ci una unilaterala, conform Codului Muncii, art.42.

Prelunigirea delegarii nu poate fi asimilata cu reducerea duratei delegarii.
Pe de alta parte, exista si riscul teoretizarii exagerate a discutiei :)
Mie, oarecum subiectiv fiind, imi pare natural sa nu vad necesitatea rigorii tuturor aspectelor astora de lege.
In speta, deoarece sunt mult mai multe situatii de incalcari cu care m-am intalnit in delegatia respectiva... de exemplu faptul ca eram deja delegat de aproape 1 an de zile in continuu!
Iar am citit ca durata maxima este de 2 luni, care se prelungeste doar cu acordul meu... insa nu m-am poticnit de asta, deoarece nu m-a deranjat cu nimic.
Ceea ce m-a deranjat a fost doar interuperea brusca a delegarii... si acum nu pot anticipa eu ce ecou vor avea toate astea in economia instantei de judecata...

Alte discuții în legătură

Prelungirea delegarii fara acodul angajatului costel58 costel58 Poate fi considerat accept pentru prelungirea delegarii peste termenul de 60 de zile continuarea activitatii la locul delegarii? Mentionez ca angajatorul nu a ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca victorm86 victorm86 Doresc sa stiu daca necontestarea sau contestarea tardiva a unei dispozitii prin care se modifica unilateral clauze esentiale ale unui contract de ... (vezi toată discuția)
Deplasare in delegatie arakys arakys Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ? Multumesac anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)