avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcare abuziva a conditiilor delegarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcare abuziva a conditiilor delegarii

Am fost delegat de angajator sa lucrez in strainatate, delegatia fiind stabilit sa se incheie la 16 decembrie 2013, cand urma sa intru in concediu, pe care urma sa il petrec in Romania.
Ca urmare a unor divergente cu conducerea din Romania (este vorba de o companie multinationala), am primit o adresa in data de 14 noiembrie (in seara zilei, in afara programului de lucru) prin care eram informat ca am fost informat verbal de conducerea de unde imi desfasuram lucrul in delegatie... ca delegatia se incheie in data de 13 noiembrie.
Motivatia invocata de angajator nu priveste cu nimic conditiile de munca, ci se refera la faptul ca am solicitat un control ITM cu privire la neplata unor drepturi salariale.
In fine, conflictul s-a escaladat, iar acum sunt decis sa actionez in instanta angajatorul sub aspectul incalcarii abuzive a conditiilor delegatiei (alaturi de mai multe alte subiecte)
Va rog sa imi spuneti ce texte de lege fac obiectul situatiei descrise si ce anume pot invoca in temeiul chemarii in instanta?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:10, 27 Decembrie 2013
1. Durata delegarii este de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
Nu vad de unde ati scos dvs ca este de 2 luni !!!

2. Legea nu este facuta de noi si , uneori, nici pentru noi, noi avem obligatia de a o respecta.

3. Intr-adevar, situatia dvs este una atipica care nu este reglementata in Codul Muncii si nici in alt act normativ.
Se merge doar pe deduceri, presupuneri si analogii, ceea ce implica aici ca pot deveni incidente anumite principii de drept aplicabile pentru alte situatii.

4. Asa cum am mentionat anterior, dvs puteti contesta in instanta aceasta decizie. Singura autoritate in stat care poate anula o astfel de decizie este instanta de judecata.
60 de zile calendaristice = 2 luni :)
Respectiv delegatia constituind obiectul discutiei a fost din capul locului fixata pt aproape 12 luni consecutive, din care intreruperea a survenit in luna 11.
Problema practica cu privire la actiunea in instanta este disproportionalitatea fortei partilor.
Lasand coruptia laoparte, o companie multinationala tot are la dispozitie sa angajeze o armata de cei mai scumpi avocati... iar, in situatia ca cererea mea nu va fi admisa, sa imi imputeze cheltuieli de judecata de dimensiuni cosmice.
Teoretic, se poate spune ca 60 de zile calendaristice = 2 luni .

O delegare nu poate fi de 12 luni fara acordul dvs. Codul Muncii prevede ca prelungirea delegarii peste 60 de zile se face cu acordul dvs.

Nu cumva este vorba despre o detasare?
Ultima modificare: Marți, 24 Decembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Welcome in tenebrele practicii, neluminate de teoria juridica :)
Desigur ca s-ar fi cuvenit sa fie vb de detasare, cu toate consecintele de rigoare.
Insa nu s-a dispus decat delegare...Si nu mi-a fost, de fapt, solicitat acordul cu privire la durata de 12 luni. A fost cumva asumat, de vreme ce nu m-am impotrivit nici in anii precedenti la delegari de 6 luni...
1. Delegarea este obligatorie pentru salariat pentru prima perioadă de 60 zile pentru care a fost dispusă. Însă, pentru perioada următoare, de până la 60 de zile, este necesar acordul salariatului. (Ion Traian ªtefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 459)

2. Prelungirea delegării peste perioada de 60 de zile cu acordul salariatului nu mai reprezintă o modificare unilaterală a contractului de muncă, ci devine o modificare convenţională. Însă legea nu interzice menţinerea modificării locului muncii după expirarea celei de-a doua perioade de 60 de zile. Părţile sunt libere ca prin acordul lor să menţină modificarea, temporar sau definitiv, cu sau fără plata drepturilor băneşti suplimentare reglementate pentru delegare. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Regimul juridic al raporturilor de muncă în reglementarea noului Cod al muncii, Partea a III-a, în Pandectele române nr. 5/2003, p. 232)

3. Datorita redactarii ambigue a textlui de lege, "...se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului ", in opinia mea, reiese faptul ca acordul salariatului poate fi atât expres, cât şi tacit, rezultând de pildă din desfăşurarea în continuarea a activatii dupa expirarea primei perioade de 60 de zile de delegare .

Alte discuții în legătură

Prelungirea delegarii fara acodul angajatului costel58 costel58 Poate fi considerat accept pentru prelungirea delegarii peste termenul de 60 de zile continuarea activitatii la locul delegarii? Mentionez ca angajatorul nu a ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca victorm86 victorm86 Doresc sa stiu daca necontestarea sau contestarea tardiva a unei dispozitii prin care se modifica unilateral clauze esentiale ale unui contract de ... (vezi toată discuția)
Deplasare in delegatie arakys arakys Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ? Multumesac anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)