avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante intretinere - este legal?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante intretinere - este legal?

Va salut,
In primul rand sa ma scuzati daca cumva acest lucru s-a mai intrebat, cautarea ïntretinere" nu mi-a afisat nici un rezultat.

Am o ruda care a ramas cu restante la intretinere pe 30 de luni. De fapt, asociatia a instalat apometre, calorimetre si robineti celor care au avut bani sa le achite. Ruda mea nu si-a permis si practic aproape toate pierderile la apa si caldura i le-au pus in carca. Ca asa e in Romania, fiecare petntru el si sa gasim un fraier!

Asociatia a actionat-o in judecata, fara sa ii lase o notificare scrisa ca vor sa discute despre o plata esalonata. Mi-au spus ca doar l-au cautat la domiciliu si u l-au gasit. Ce ipocrizie!
Am zis sa ajut cum pot asa ca am facut un imprumut la banca si i-am dat sa achite jumatate din datorii.
Penalizarile conform legii sunt de 0.2% /zi si nu pot fi aplicate mai mult de 550 de zile sau din momentul in care depasesc valoarea restantei.
M-am gandit logic si i-am zis sa plateasca lunile care inca fac penalizari, insa la casierie i-au impus sa plateasca restantele cele mai vechi (care practic nu mai fac penalizari) pentru ca asa se poate dpdv al contabilitatii (?!?) Ceea ce inseamna ca pana ajunge sa plateasca cealalta jumatate o sa plateasca penalizari cat jumatate din suma initiala.
Este legal sau este un abuz? Caci ma gandesc sa mai fac un imprumut la banca si sa ii dau si eu in judecata.
Multumesc anticipat
Toate cele bune,
Stefan
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 11:19, 9 Ianuarie 2014
Din pacate exista si persoane care ajung in aceasta situatie fara urme de rea vointa. Si trebuiesc ajutate. Persoana despre care vorbiti va are pe dumneavoastra. Este norocoasa. Altele nu mai au pe nimeni.

Faptul ca ati ajutat-o sa isi puna apometre, ca i-ati achitat din datorii, cu siguranta ca este un ajutor. Datul in judecata, insa nu cred ca va rezolva ceva.

Nu stiu daca in Canada, sau in orice parte din lume va fi cineva de acord, atunci cand aveti o datorie la care au fost puse penalizari sa platiti doar facturile noi, iar cu cele vechi sa se faca ce? Sa fie uitate? Sa fim seriosi, cum ar fi sa ma duc la banca si sa le zic: baieti nu ati vrea voi sa va platesc doar ratele si dobanda voastra sa o dam deoparte? Cred ca i-ar lua cu ras...

Ca sa revenim, daca vreti intr-adevar sa faceti un bine, vorbiti cu cei da la asociatie, cu ceilalti proprietari, si cautati solutii amiabile, dandu-i in judecata nu veti face decat sa pierdeti timp si bani.

Un aspect foarte important, pe care sa pare ca il pierdeti din vedere atunci cand vorbiti de unitate este ca, inainte de a veni dumneavoastra, toti ceilalti proprietati l-au ajutat, platind din banii lor tot ce a consumat persoana respectiva (ma refer la consumurile comune). Timp de ani de zile (parca asa ati zis), respectivul proprietar a stat in casa, a avut apa, caldura, a mers cu liftul, a dus gunoiul multumita doar vecinilor lui, care au fost nevoiti sa ii plateasca aceste beneficii din banii copiilor, ai familiei, bani munciti de ei . Acum dumneavoastra veniti din Canada si spuneti ca romanii de aici (sau din Drumul Taberei) nu sunt uniti, nu le pasa de ceilalti si vreti sa ii dati in judecata, pentru ca nu se lasa... fraieriti (imi cer scuze pentru acest cuvant, insa cum altfel se cheama ca nu doriti sa platiti acele penalizari, care sunt de bun simt la urma urmei).

Imi puteti spune, in Canada, cat timp puteati sa locuiti undeva fara sa va platiti utilitatile? Cat timp va plateau cei din jur? Sincer, nu am fost pe acolo, dar nu cred ca ati fi stat atat de mult in casa....

Si mai e un lucru pe care nu il nteleg: cum poate o persoana de varsta a 2-a sa lucreze 3 schimburi, dar sa nu isi poata plati intretinerea?

Nu vreau sa polemizez, ci doar sa subliniez ca ar trebui sa cautati solutii, si nu sa veniti cu ideea ca aici toata lumea vrea sa fure pe toata lumea.

Multumesc, si scuze daca am divagat.
Problema e simpla. Eu nu vreau ca restantele vechi sa fie uitate. Nicidecum, insa vreau sa pot sa ajung sa i le platesc. Daca ei nu vor accepta sa platesc restantele cele mai vechi in rate ca sa pot sa platesc macar cota lunara curenta cum pot sa ajung la liman?

Insa da, prentru ca a ajuns in aceasta situatie din cauza managementului prost si deciziile altora, interesati sa faca lucrurile asa ca sa spuna ca nu le-au facut ca sa isi ia salariile, asa cum se intampla in general in Romana, acei vinovati trebuie sa plateasca. Acum o sa vi se para ca sunt deplasat, insa ma trag dintr-un neam in care care penultimile 3 generatii au fost de procurori si avocati. Am justitia in ADN.

Dansa nu o sa ajunga niciodata sa le plateasca pentru ca lucreaza in sistemul public de sanatate. De aceea munceste nu 3 schimburi odata, ci in toate cele 3 schimburile.
A ajuns cu restante mari pentru ca a luat un credit tocmai ca sa plateasca din restante si pe urma a refinantat creditul si a fost bolnava intr-o perioada si s-a dus totul dracului.
Noroc ca am vizitat-o de Sarbatori ca altfel cred ca ajungea sa se sinucida sau sa moara de inima rea.

Pentru ca nu sunt lasat sa ii platesc din cotele care inca fac penalizari, banii care sunt acum vor face alte penalizari la fel de mari, suma practic face penalizari cam de 400 pe luna, o sa faca aprox 50% penalizari in plus si nu o sa ajunga in vechii vecilor sa plateasca cu salariul pe care il are.

In Canada am fost acum 6-7 ani si dupa cum am spus am lucrat acolo 2 ani, insa de atunci locuiesc in Romania. Asociatia mea de bloc se ocupa cu adevarat de orice problema, banii castigati din reclama au fost investiti, blocul a fost izolat termic samd. Cand este o problema , iti este lasata in cutia postala o scrisoare de intentie cu privire la rezolvarea problemei. Ti se cer detaliile de gen email si nr de mobil la care sa te gaseasca imediat.
Toti cei implicati sunt oameni de 35-45 de ani. Spre exemplu administratorul de bloc este manager la o firma.
Oameni deschisi la minte care vor sa faca lucrurile eficient si bine, in folosul tuturor.

Diferenta intre Asociatia mea de bloc si cea a rudei mele este daimetral opusa, este cam diferenta intre Canada si Romania.

Trebuie sa mai adaug ca si Enel si UPC au facut abuzuri in cazul rudei mele. Nu au cautat sa ii esaloneze datoriile, i-au pus penalizari, nu i-au actualizat contractele, a plait foarte mult pentru servicii inferioare clientilor noi,si in final au deconectat-o. Si a fost nevoita sa ia alt credit si sa plateasca si taxele de reconectare
M-am implicat si i-am renegociat contractele, i-am eficientizat casa, becuri economice, schimbat elctrocasnice.
Acum plateste de 3 ori mai putin la Enel, la cablu are de 2 ori mai multe servicii la aceeasi bani.

Sunt sigur ca sunt o gramada de romani care platesc facturi enorme la electricitate din cauza aparaturii vechi si nu ii invata nimeni,(dar atentie nici nu sunt deschisi sa faca acest lucru) - daca ar schimba electrocasnicele cu unele noi din clasa A+ / led banii pe care ii dau acum ca prostii si pe facturi si ii ingrasa pe nenorocitii astia de la Enel, E-on etc, i-ar dat pe rate si ar beneficia si de tot ce ofera tehnologia de ultima ora.

Nu pot sa generalizez insa sunt prea multi romani ingusti la minte in tara asta. Au ajuns asa din cauza sistemului romanesc.
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
CStefan, utilizator
D-le Stefan, ganditi-va ca nu toti cei din Romania suntem rude cu ruda dvs si ca nu avem nici o obligatie fata de acesta! Mai mult, fiecare dintre noi avem propriile necazuri si obligatii de plata si nu putem sa il intretinem si pe dl."ruda", chiar si in situatia in care acesta ar avea vreun handicap. Faptul ca speculeaza buna credinta a dvs si profita de bunatatea vecinilor, cred ca are o alta denumire si o alta definitie in dex....pe care nu o mai mentionez aici. Cred ca topical este epuizat sau suficent de "speculat"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Sunt presedinte la o asociatie de proprietari din jud.constanta buglea buglea sunt presedinte la o asociatie de proprietari din constanta si intru-na din zilele trecute din cauza datoriilor acumulate de catre asociatiela la furnizorul de ... (vezi toată discuția)
Mod de incasare a sumelor restante in litigiu myhy myhy Buna ziua, As dori sa va cer parerea intr-un litigiu ce il am cu asociatia de proprietari. Intr-un proces pe care l-am avut cu Asociatia de proprietari, ... (vezi toată discuția)