Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema:
In cadrul institutiei in care lucrez, avem angajati cu contract de munca (functia de baza) la proiectele de cercetare.
Pe parcursul derularii acestor contracte de munca apare urmatoarea situatie: persoanele nu sunt platite 2 sau mai multe luni pentru aceste contracte (neavand fonduri), ele obtinand insa venituri din plata cu ora - suplinire didactica (tot in cadrul institutiei noastre, venituri care au la baza decizia rectorului si nu un contract de munca).
Pe perioada in care persoana nu este platita, contractul de munca (la functia de baza) este suspendat. Insa ea primind alte venituri la locul unde este functia de baza se ridica problema acordarii deducerilor personale (art. 56, alin 1,Cod Fiscal).
1.Pentru aceasta perioada se acorda deducere personala sau nu? Va rog sa-mi citati si baza legala.
2.Daca nu, pe perioada suspendarii, se face fisa fiscala 2 (alte venituri decat functia de baza)?#-o
3.Raspunsul poate fi aplicat pentru toate cazurile de suspendare de contract la functia de baza dar cu venituri obtinute in cadrul aceleiasi institutii in afara functiei de baza?:">
De exemplu: persoanele aflate in concediu de crestere copil pana la 2 ani sau persoane aflate in concediu fara plata mai mare de 1 care primesc al 13-lea salariu luna.
Revin. nu e vorba de venituri regim de retinere la sursa a impozitului. (decl. 205 - dr. de autor, avem si din acelea...dar nu le-am luat in discutie). E vorba de venituri de natura salariala.
Acum ,generalizand un pic si cu speranta ca nu va deranjez prea mult.:">
Considerati ca deducerea personala poate fi acordata la veniturile de natura salariala obtinute de o persoana a carui contract de munca este suspendat? Ma refer la acele venituri obtinute la locul unde are functia de baza ( neavand venituri din alte surse). Credeti ca statul in marinimia sa acorda deducerea personala acestei persoane – avand in vedere ca trebuie acordata o singura data, la locul unde are functia de baza si ca un contract suspendat nu inseamna contract incetat.
Va multumesc mult pentru raspunsuri si imi cer scuze pentru insistenta. Noi incercam sa generalizam si sa intelegem cum functioneaza mecanismul deducerilor in cazul suspendarii contr. indiv. de munca.#-o
Deducerea nu se acorda pe perioada suspendarii cim la momentul platii. Veniturile obtinute suplimentar fata de functia de baza sunt trecute in ff2 - deci, nu se acorda deducere.
D.p.d.v. al Finantelor c.i.m. suspendat inseamna ca institutia unde avea functia de baza nu mai este locul unde are functia de baza, deci pentru alte venituri de natura salariala obtinute de acestea (la aceeasi institutie) nu se mai calculeaza deducerea.
Va rog, nu mai postati mesaje consecutive, este impotriva regulamentului de postare.Exista posibilitatea editarii mesajului initial.Multumesc
Va rog sa imi scuzati aceasta eroare. M-am grabit sa lamuresc problema pentru cei eventual interesati si am incalcat regulamentul de care spuneti. Regret.