avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legi parcare autoturism
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legi parcare autoturism

Buna ziua. Stie cineva ceva legi care reglementeaza parcarile in Romania la modul general?
De asemenea, stie cineva ceva legi care permit unor firme private sau autoritatilor sa
blocheze rotile masinilor daca este parcat neregulamentar sau intr-o parcare in domeniul public, prea aproape de trotuar sau pe trotuar dar cu respectarea distantei prevazuta si fara sa fie vreun semn care sa interzica?

Primaria orasului a emis un regulament prin care interzice stationarea autoturismelor in orice loc in care nu este parcare, iar acolo unde este amenajat loc de parcare stationarea este permisa numai cu taxa. Daca parchezi neregulamentar sau stationezi in parcare fara sa platesti, o firma privata vine si blocheaza roata. Pentru deblocare se percepe o taxa mare. De asemenea, nu exista aproape nicaieri semne de parcare cu plata si nici semne cu oprirea ori stationarea interzisa.
Intreb si eu ca romanul ,,oare daca parchez in mijlocul intersectie imi blocheaza roata autoturismului ? ''.

V-asi ruga sa-mi spuneti si cateva pareri. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 09:59, 29 Iulie 2022
Regulamentul il gasiti aici:

[ link extern ]


Si ati putea sa va uitati in mod special la ANEXA NR. 2 din HCL NR. 57/2013 (al doilea regulament)

REGULAMENT
privind activitatea de blocare şi eliberare
a autovehiculelor staţionate neregulamentar în parcările cu plată, a celor
abandonate, lăsate pe spaţii verzi, precum şi a celor staţionate neregulamentar
pe domeniul public din municipiul Târgu Secuiesc


Citez spre exemplu din Art.8. (1) ,,Activitatea de blocare se realizează asupra autovehiculelor de orice marcă parcate sau staţionate neregulamentar si stânjeneşte circulaţia, desfăşurarea lucrărilor edilitare de salubrizare şi dezăpezire mecanizată a drumurilor şi a celor abandonate pe domeniul public din municipiul Târgu Secuiesc: partea carosabilă a drumurilor publice, alveole şi staţii ale mijloacelor de transport în comun, trotuare, piste ciclişti, parcări, zone nepermise (semnalizate prin indicatoare adiţionale de avertizare a activităţii de ridicare) şi spaţii verzi.''

Vor sa zica ,,care stanjenesc circulatia'', dar vorba aia ei il numesc ,,Tinutul Secuiesc'' si ,,nu stie sa vorbeste romaneste''.

Dupa cum puteti observa, nu ridica masina care blocheaza traficul, ci o blocheaza :))
In plus, chiar si pe trotuar indiferent de situatie fiindca regulamentul nu face referire la locuri nepermise pe trotuar ci considera trotuarul ca loc nepermis. :D
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
LuchianSeb, utilizator
Blocarea rotilor si ridicarea masinilor sunt metode de crestere a profitului firmelor prietenilor primarilor si in secundar pentru suplimentarea bugetului primariei.
Daca cea mai mare parte din taxa de deblocare sau ridicare a masinii sau cel putin jumatate din ea ar intra in bugetul primariei te poti gandi cel putin teoretic ca primaria foloseste acei bani in interesul cetatenilor si s-ar justifica astfel de masuri iar lumea ar fi de acord cu masurile.
Dar in conditiile in care din 10 lei, 1 leu intra in bugetul primariei iar restul in buzunarul prietenului, bine, din cei 9 lei vreo 3-4 lei intra si in buzunarul primarului, nu prea iti convine. Pui o sanctiune de 10 lei in codul rutier si atuncii stii sigur ca toti cei 10 lei intra in bugetul local, si nu in buzunarele de mai sus.
Cu cei 10 lei amenajezi parcari de te saturi!
Da asa este. Insa, ca sa fiu sincer, nu m-ar fi deranjat atat de tare daca s-ar fi aplicat astfel de sanctiuni in mod corect.
Sincer va spun ca in acest oras nu gasesti mai deloc locuri de parcare libere, iar dupa ce ca nu prea sunt locuri , le mai si taxeaza acum pe cele existente. Bine ! sa zicem ca asta e. Dar eu daca nu gasesc loc de parcare, fie el chiar si cu plata, dar trebuie sa stationez si deci trebuie sa las undeva masina, ce fac?
Daca las masina la marginea drumului poate sa zica ca incurc circulatia si blocheaza roata.
Daca parchez masina pe trotuar, imi blocheaza roata ca e interzis sa opresc pe trotuar.
Daca lipsesc prea mult de lanaga masina, iar imi blocheaza roata ca ar crede ca am abandonat-o.

Si toate acestea chiar se intampla, de altfel, mai inainte sa introduca parcari cu plata, daca parcai undeva masina regulamentar (oriunde) prea aproape de trotuar (deci nu pe trotuar), de genul ca botul masinii vine putin deasupra trotuarului, gaseai imediat avertisment de la politie pus pe parbriz.
Totul tine de primarie. Daca primarul este un om gospodar atunci rezultatele se vad inclusiv in administrarea parcarilor sau amenajarea spatiilor pentru parcare. Sunt convins ca toti conducatorii auto ar fi de acord cu plata unei taxe convenabile in schimbul unui loc de parcare in locul achitarii unei amenzi usturatoare ptr parcarea inr-un loc interzis. Dar totul tine asa cum am spus de adminstrarea spatiului public adica de primarie. Daca nu exista locuri suficiente de parcare inevitabil esti pus in postura sa savarsesti o contraventie.


Reproduc din Regulamentul de aplicare a OUG/2002 privind circulatia pe drumurile publice
.
Art. 216
(1)Imobilizarea unui vehicul se dispune si se efectueaza de catre politia rutiera, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
(2)Imobilizarea se face in prezenta unui martor asistent, prin folosirea, in interiorul sau in exteriorul vehiculului, a unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemneaza in procesul-verbal de constatare a faptei pentru care s-a dispus masura.
(3)in lipsa unui martor asistent politistul rutier precizeaza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.
(4)Imobilizarea unui vehicul este interzisa in toate locurile unde oprirea sau stationarea este interzisa
.
Art. 217
(1)Atunci cand se impune imobilizarea, in conditiile legii, a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase, politistul rutier este obligat sa anunte, de indata, unitatea de politie din care face parte pentru a se stabili, impreuna cu unitatile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, destinatia finala pentru parcarea autovehiculului.
(2)Imobilizarea unui vehicul care efectueaza transport de marfuri sau produse periculoase ori cu gabarite si/sau mase depasite se dispune de catre politia rutiera, in conditiile stabilite impreuna cu reprezentantii autoritatilor cu atributii in domeniu.

Prin urmare imobilizarea unui autovehicul se poate face numai de catre politie.
Dupa parerea mea hotararea de consiliul local la care va referiti este ilegala. Ma mira faptul ca prefectul judetului nu a atacat hotararea consiliului local in instanta de contencios administrativ.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ... iamchaos iamchaos Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii? În zona mea, a ajuns ... (vezi toată discuția)
Parcare centru comercial dragoshz dragoshz Buna ziua, Va adresez urmatoarea intrebare: In incinta magazinului kaufland exista o parcare cu acces liber( nu exista bariere). In baza carui temei ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala politia locala Maria-Criss Maria-Criss Bun seara, Va rog sa ma ajutati cu informatii privind urmatoarea situatie: Am primit in Sinaia o amenda contraventionala pt oprire intr-un loc nepermis ... (vezi toată discuția)